Skidåkning i Sälen

Välkommen till Sälens bästa skidåkning.

Stöten i Sälen är den nordligaste skidanläggningen i Sälenfjällen och har också den högsta fallhöjden, 370 meter. Detta ger en storlagen utsikt över flera svenska och norska fjäll. Här finns backar som passar alla skidåkare, allt från mycket lätta, gröna backar till utmanande, svarta pister. För dig som vill ge dig ut i längdspåret finns 45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate, varav 3 kilometer är elljusspår.

Vid fjällets vänstra del, vid Soltorget, ligger barnområdet Vargys skidland. Här kan du som nybörjare lära dig åka i din egen takt utan att trängas i långa liftköer. I mitten av fjället hittar du Stötens hjärta, Stötentorget. Det är här de flesta aktiviteter och event äger rum. Vid den högra delen av fjället, på Skidtorget, hittar du Sälens bästa skidåkning i Sälen. Nedfarterna här är för dig som är lite mer rutinerad åkare och som söker fart och utmaning. Alla våra backar ligger nära våra boenden och det är enkelt att ta sig med lift vart du än önskar. 

I Stötens backar finns helt enkelt ditt favoritåk – och på den här sidan får du hjälp att hitta det.

Kort om Sälen

Sälen är en ort i Dalarna och det är också namnet på norra Europas största alpina skidområde. Varje år besöks Sälen av cirka en miljon resenärer, de flesta besökarna kommer på vintern men antalet besökare under resten av året ökar stadigt.

När man talar om Sälen är det ofta någon av skidanläggningarna i Sälenfjällen man talar om, till exempel vår anläggning i Stöten. Trots att närmare en miljon människor kommer till orten Sälen varje år, de flesta på vintern, är det inte fråga om någon trängsel då området är enormt.

Sälens högsta fallhöjd

Stöten har sammanlagt 40 nedfarter, 19 liftar, väl preparerade spår för längdskidåkning och en av Sälens högsta fallhöjd på 370 meter. Här finns något för alla, allt ifrån skönt långsluttande backar till nästan vertikala puckelpister. Stöten i Sälen är också känd för att vara en av barnens favorit då det finns barnvänliga backar i de flesta åldrarna.

Historik

Sälen har varit en svensk vintersportsfavorit ända sedan Vasaloppet hade sin premiär 1922. Vasaloppet, ett av världens största längdskidåknings-lopp, startar i Sälen. Man insåg tidigt områdets potential för turism och satsade på bra kommunikationer. Redan 1928 gick det att åka tåg till Sälen och sedan dess har antalet hotell och restauranger ständigt ökat. Man tar sig lätt till Sälen med bil, buss eller med tåg och en flygplats väntas vara i bruk fr om 2018. Sälen ligger 410 km från Stockholm och 460 km från Göteborg.

Aktiviteter
Den helt klart dominerande aktiviteten för besökare av Sälen är vintersport i alla dess former: utförsåkning, snowboardåkning, längdskidåkning, pulka-åkning, snöskoter, hundspann med mera, men också isfiske är en växande vinteraktivitet i Sälen. Man har också medvetet satsat på aktiviteter under övriga året så som vandring, cykling, kanot och andra fritidsaktiviteter som till exempel fiske i sjöar och älvar och golf. Är man inte en friluftsmänniska finns det också inomhusaktiviteter så som äventyrsbad, spa, bowling, bio och shopping. I Sälen finns dessutom ett femtiotal restauranger, allt ifrån enkla pizzerior till eleganta lyx-restauranger och det finns en uppsjö av barer och nattklubbar med trubadurer och live-band.

 

Läs mer om våra aktiviteter här.