Familjens toppentips

Här är familjen Bäckströms bästa tips för en lyckad skidsemester

 

För familjen Bäckström som är riktiga Stötenfantaster är planering a och o. Här är deras bästa tips för en riktigt lyckad skidsemester i Stöten tillsammans med familjen.

Tips #1: Stuva smart. Börja planera packningen i god tid och se gärna till att ha bilen färdigpackad redan dagen innan avfärd.

Tips #2: Kör så det ryker. Vi brukar bila upp till Stöten och passar då på att köra så mycket som möjligt i ett svep. Trots att det kan vara tufft brukar vi åka direkt efter jobb och skola för att kunna njuta av att vakna upp i Stöten och kunna vara på plats i backen redan på förmiddagen och så länge som möjligt.

Tips #3: Kvällsåkning. Att bila på kvällen kan vi rekommendera om man inte vill tappa dyrbar dagtid på att åka bil då kan man åka skidor istället! När vi kör under kväll och natt brukar barnen dessutom sova till stor del. Glöm inte att ta med matsäck till både stora och små, det behövs även om man stannar till för att äta då och då.

Tips #4: Lagom är inte alltid bäst. Om du inte bor precis vid backen spelar inte avståndet avgörande roll. Med små barn blir även ett annars lagom avstånd för långt för att inte ta bilen, med all utrustning och alla saker man måste ha med sig. Så då kan man ju lika gärna bo ytterligare några minuter längre bort. Och kanske spara en slant.

Tips # 5: Dra till fjällen. Ta med barnen ända upp till fjällets topp för en än mer minnesvärd skidupplevelse! Vyerna och de lååånga åken är oslagbara. Och många partier är inte ett dugg brantare än barnbackarna!

Tips #6: Landa mjukt. På samma sätt som vi försöker komma iväg i tid, vill vi komma hem i tid. Vi ser därför till att åka hem under en lördag istället för en söndag, för att kunna landa innan en ny arbets- och skolvecka startar.

Men... är det verkligen ba' å åk? 

När barnen började åka, åkte vi vuxna bredvid med en stav till hjälp. Någon enstaka gång åkte de mellan benen på någon av oss, men det slutade oftast med att de hängde och inte fick grepp om hur man balanserar, står och åker - och använder man sele finns risken att barnet känner en falsk trygghet. Som förälder gäller det att vara trygg, aldrig visa sig rädd. Peppa barnen att se möjligheter där de kan åka själva. Låt barnen pröva sina färdigheter och öva även att ramla - alla utvecklas av utmaningar. Om barnen är nyfikna på något, gör det direkt. Att skjuta upp det till senare bygger upp onödiga spänningar.