Familjens toppentips - Resa till Sälen

Familjens toppentips

Häng med på familjen Bäckströms tipspromenad genom skidreseland, där a och o är att börja planera redan i god tid innan avresa.

 

Stuva smart
Börja planera packningen i god tid och se till att ha bilen färdigpackad redan dagen innan avfärd.

Kör så det ryker
Vi brukar bila, och passar då på att köra så mycket som möjligt i ett svep. Trots att det är tufft brukar vi åka direkt efter jobb och skola för att kunna njuta av att vakna upp i Stöten och kunna vara på plats i backen redan på förmiddagen och så länge som möjligt.

Kvällsåkning
Att bila på kvällen kan vi rekommendera, om man inte vill tappa dyrbar dagtid på att åka bil då kan man åka skidor istället! När vi kör under kväll och natt brukar barnen dessutom sova till stor del. Glöm inte att ta med matsäck till både stora och små, det behövs även om man stannar till för att äta då och då.

Lagom är inte alltid bäst
Om du inte bor precis vid backen spelar inte avståndet avgörande roll. Med små barn blir även ett annars lagom avstånd för långt för att inte ta bilen, med all utrustning och alla saker man måste ha med sig. Så då kan man ju lika gärna bo ytterligare några minuter längre bort. Och kanske spara en slant.

Dra till fjällen
Ta med barnen ända upp till fjällets topp, för en än mer minnesvärd skidupplevelse! Vyerna och de lååånga åken. Och många partier är inte ett dugg brantare än barnbackarna.

Landa mjukt
På samma sätt som vi försöker komma iväg i tid, vill vi komma hem i tid. Vi ser därför till att åka hem under en lördag istället för en söndag, för att kunna landa innan ny arbets- och skolvecka.

 

 

Äre ba' å åk? 

När barnen började åka, åkte vi bredvid med en stav. Någon enstaka gång åkte de mellan benen på någon av oss, men det slutade oftast med att de hängde och inte fick grepp om hur man balanserar, står och åker. Och använder man sele finns risken att barnet känner en falsk trygghet. Som förälder gäller det att vara trygg, aldrig visa sig rädd. Peppa barnen att se möjligheter där de kan åka själva. Låt barnen pröva sina färdigheter och även att ramla - alla utvecklas av utmaningar. Om barnen är nyfikna på något, gör det direkt. Att skjuta upp det till senare bygger upp onödiga spänningar.