Tips på enkel mat att laga i fjällen

Tips på enkel mat att laga i fjällen

God mat behöver inte vara svårt!

Maten är oftast en essentiell del av fjällsemestern. Förutom att spendera tid i skidbacken vill många kunna äta gott. Eftersom såväl tiden som resurserna oftast är begränsade gäller det dock att kunna göra någonting snabbt. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips på enkel mat att laga i fjällen!

Enkel mat att tillaga i stugan

Föreställ dig en lång och härlig dag med Sälens bästa skidåkning. Kanske har du tagit chansen att få uppleva manchesteråkning eller också har du provat på Sälens längsta nedfart på hela 3060 meter? Om inte så har troligtvis någon av våra andra 48 nedfarter varit till ro.

Efter en sådan fantastisk dag kan det vara skönt att komma tillbaka till sin mysiga fjällstuga, kasta av sig skidorna och njuta av en välsmakande måltid tillsammans med nära och kära. Då energin lätt kan tryta är det däremot viktigt att kunna laga någonting enkelt och näringsrikt som samtidigt är gott. 

Nedan tänkte vi därför dela med oss av tre enkla rätter som lämpar sig utmärkt att tillaga i stugan. Många av rätterna går dessutom att tillaga hemma för att sedan värmas upp på plats.

Tacos – en klassiker som alltid går hem

Taco är väl ändå en favoritmiddag för många. Eftersom den dessutom är enkel att tillaga passar den perfekt under skidsemestern. Köp med ett eller flera proteiner av önskad sort – exempelvis kött- eller kycklingfärs, haloumi, tofu eller liknande – och komplettera med grönsaker, crèmefraiche och salsa. Det blir varken enklare eller godare än så! 

Lasagne – klassiskt eller vegetariskt

En rätt som både mättar, räcker länge och dessutom är väldigt god, är lasagne. Tillaga den antingen på klassiskt vis eller byt också ut köttfärsen mot ett vegetariskt alternativ som linser. Gör enkelt på följande sätt:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2. Skala och hacka därefter vanlig gul lök samt vitlök. Två av varje brukar vara lämpligt för 500g nötfärs. Du kan däremot självklart anpassa mängden enligt eget tycke och smak.

3. Fräs sedan på löken, vitlöken och nötfärsen i en stekpanna. När färsen har fått en fin färg kan du tillsätta tomatpuré enligt önskemål. 4-5 matskedar brukar vara lämpligt. Krydda sedan färsen med salt, peppar, timjan och rosmarin.

4. Därefter tillsätter du krossade tomater (500 g) samt en köttbuljongstärning. Låt det därefter småputtra i pannan i cirka 10 minuter.

5. När du väntar på att färsen ska bli klar kan du med fördel sätta igång med såsen. Börja med att smälta ner 6 matskedar matfett i en kastrull och rör sedan ner lika många matskedar med vetemjöl. Späd ut redningen med en liter mjölk under vispning. Låt koka i cirka 5 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. 

6. Ta sedan fram en ugnssäker form och börja varva lasagneplattor, sås och köttfärs. Tillsätt även ost om du önskar.

7. Sätt därefter in formen i ugnen och låt stå i 40–45 minuter. Voila – din välsmakliga lasagne är nu färdig!

Enkel gryta med kyckling

Något som också är tacksamt att tillaga under skidresan är grytor. Vilka självklart kan varieras i all oändlighet. I nedanstående recept används kyckling men det går självklart bra att byta ut den mot kött eller vegetariskt alternativ.

1. Börja med att skära upp purjolök, gul lök och paprika i bitar. Var inte rädd för att byta ut, utesluta eller lägga till andra grönsaker. 

2. Fräs därefter på grönsakerna i en stekpanna innan du tillsätter den strimlade kycklingfilén, kycklinglårfiléerna eller annat protein. 600g brukar vara lämpligt för 4–5 personer. 

3. Tillsätt sedan 2–3 matskedar tomatpuré, en buljongtärning (exempelvis kyckling eller grönsaks) samt 2,5 dl matlagningsgrädde. Smaksätt därefter med salt, peppar och andra kryddor som timjan. Låt puttra i cirka 15 minuter.

4. Koka därefter ris och servera.

Vill du läsa fler tips på enkla maträtter som kan tillagas utomhus, kan du med fördel kolla in vår tidigare artikel ”Bra mat under fjällsemestern”. Orkar du däremot inte tillaga någon egen mat är detta inget problem. Hos oss på Stöten i Sälen hittar du ett förstklassigt matutbud för alla smaklökar.

Vare sig om du föredrar en perfekt tillagad entrecôte, eller smaken av vilt, traditionell fondue, hamburgare, pizza eller vad som helst, så finns det ställen som kan tillfredsställa din gom. Från enklare caféer till rustika restauranger för hela familjen.

Vi hoppas att du nu har gott om matinspiration inför din kommande fjällsemester. God och vällagad mat behöver inte vara krångligt!