Resa & bo i svenska fjällen - Stöten i Sälen

Resa & bo i Svenska Fjällen

En oförglömlig resa för hela familjen

De svenska fjällen är en del av den svenska naturen som definitivt inte får missas och här finns fantastiska naturupplevelser. Vidsträckta vyer, bergstoppar och vilt djurliv, sol och värme om sommaren och mjuk, vit snö under vinterhalvåret. Har du inte redan besökt de svenska fjällen har du en fantastisk upplevelse framför dig.

Resor till fjällen sommartid

Resor till fjällen är något som ökat i popularitet under de senaste åren. Något som kanske inte är så konstigt. Det är magiskt att stå på toppen av fjället och uppslukas av den fantastiska panoramavyn, vit såsom grön. Den storslagna naturen får dig att häpna året runt.

Under de långa och ljusa sommardagarna finns det mycket du hinner uppleva i fjällen. Reser du ensam eller med vännerna kanske du hade tänkt dig att stiga upp tidigt och sluka i dig allt vad naturen har att erbjuda. Låt skidorna stå på hyllan och ta fram din cykel istället, alternativt dina vandrarkängor. Fjällvandring är något du bara inte får missa. Cykelbanor finns det gott om i våra svenska fjäll. Om du är en kantarellplockare behöver du inte tveka utan du har den bästa anledningen att resa till fjällen. Andra roliga och populära aktiviteter du kan utforska är forsränning, kajakpaddling och fiske. 

Resor till fjällen vintertid

På vinterhalvåret är det självklara valet att ta dig an de olika pisterna du hittar hos oss på Stöten i Sälen. Hos oss hittar du hela 45 pister, 18 skidliftar och 8 längskidspår. Du hittar dessutom pulkbackar som lämpar sig alldeles utmärkt för de allra minsta barnen. Kort och gott hittar du något som passar alla, oavsett erfarenhet. 

Under vinterhalvåret väljer var tredje att göra en skidweekend i Sverige hos oss på Stöten. Många väljer också att hyra stuga över nyår eller fira jul i fjällen, samt besöka oss under påsk- och sportlov. Om du vill vara garanterad en plats under dessa tider så rekommenderar vi dig att vara ute i god tid. Har du däremot lite is i magen så kanske du har tid att hitta billiga skidresor

Oförglömliga snöresor

Att många väljer att ägna sig åt vinteraktiviteter är ingen hemlighet, men vad är det egentligen som gör att alla gillar dessa snöresor?

Snön - Såklart är snön en av de främsta fördelarna med en snöresa och anledningen till att många letar sig till skidorter i Sverige. Många bor där det inte finns snö och kommer det snö varar det oftast inte länge. Det är dessutom såklart en av anledningarna att åka på snöresor. Som barn tycker man ofta att det är extra roligt; man kan leka snöbollskrig, bygga snögubbar och göra mycket annat kul.

Ljuset - Med snön kommer ljuset. Dagarna och kvällarna blir inte lika gråa och mörka där det ligger snö. Snön lyser upp och det är nästan lika effektivt som solljuset. Det blir ett nästan magiskt ljus där snön ligger och glittrar i månens sken. Man blir piggare och får energi att göra sånt som man annars inte brukar orka.

Aktiviteterna - Att röra på sig mår kroppen bra av och bidrar till att vi håller oss friska. Det finns hur mycket utomhusaktiviteter som helst när det kommer till snö. De flesta åker på snöresor för att åka skidor och när man inte är i skidbacken finns där alltid annat att göra. Som en tur på långfärdsskridskor eller hundspann. Vill man ha lite mer fart, men är trött i benen, är snöskoter ett roligt alternativ. PS - glöm inte att läsa våra skidutrustning tips.

Gemenskapen - En fjällsemester med familjen är något man ska ta vara på, oavsett om man åker en weekend eller stannar en längre tid. Det ges inte många tillfällen i vardagen att umgås så mycket och att få vara aktiva tillsammans är både roande och givande. Man delar ett gemensamt intresse, kanske en passion, och det är en tid att komma nära varandra, skratta och ha mysigt. Något att minnas hemma i vardagen igen.

Upplevelsen - Att uppleva saker är ett sätt att utvecklas. Utveckling gör oss starka och vi känner oss levande. Att känna känslan av att ha lyckats med något vi aldrig har provat, ger oss energi och livskraft. Klarar man sig undan brutna ben, kommer man att komma tillbaka till arbete och skola, med förnyad energi. Glädjen och lyckan är svår att ta miste på och man längtar redan till nästa snöresa.

Maten - För många är idag maten en minst lika viktig upplevelse som skidåkningen. Oavsett ifall du vill laga egen mat under fjällsemestern eller äta i någon av våra fantastiska restauranger. 

Sälenfjällen

De ligger i mellersta Sverige på den västra halvan av landet. Dessa hisnande vackra och sägenomspunna fjäll bildar den sydligast belägna fjällkedjan i Sverige, medan Stöten å sin sida ligger på den allra nordligaste delen av Sälenfjällen intill gränsen mot Norge. Trots Sälenfjällens relativt sydliga läge inom landet, erbjuder denna mäktiga fjällkedja ändå en fullständigt oförglömlig upplevelse av den svenska fjällvärlden. Oavsett ifall du planerar ett besök under jul, nyår, påsk, sportlov eller annan tid.

Fallhöjden på Stötens pister är 370 meter, vilket är rekordlångt för Sälenfjällen. Den stora fallhöjden och det faktum att det finns 40 åkpister har gjort Stöten till en av de största och bästa skidanläggningarna i landet. Årsnederbörden vid Sälenfjällen är relativt hög, medan medeltemperaturen är låg jämfört med lägre belägna nejder. I själva verket bidrar dessa förhållanden till Sälenfjällens lämplighet som skidort. De snabba liftarna är ytterligare en bidragande orsak till Stötens framgångssaga. 

Granfjällstöten

Stötens pister finns på det majestätiska fjället Granfjällsstötens sluttningar. Pisterna finns i fyra olika svårighetsgrader: det finns 22 lätta så kallade gröna pister, som passar utmärkt när man vill vara på den säkra sidan och ytterligare vänja sig vid utförsåkning i ett lugnt tempo. De gröna pisterna finns främst i närheten av Soltorget på den västra delen av Stöten, men det finns även en mindre brant grön backe centralt vid Stötentorget. Därtill finns det en längre grön backe därifrån, som tar åkaren hela vägen till Skidtorget på den östra sidan av Stöten.

Behärskar man den lätta och medelsvåra pisten, kan man med fördel besluta sig att prova på nästa svårighetsgrad. De blåa pisterna är nio stycken och även de är placerade på ett sätt som garanterar utförsåkarna en maximal upplevelse. Samtidigt vänjer man sig vid en något svårare åknivå. De blåa pisterna finns uppåt backarna på den centrala och västra delen av Stöten. Tre röda och sex svarta pister finns också. De röda är placerade på den centrala delen upptill i backarna, medan de svarta pisterna – som har högst svårighetsgrad och är brantast av alla – finns enbart på den östra sidan i anslutning till Skidtorget. De flesta pisterna har namn; den längsta kallas för ”Mormors Störtlopp” och är 2 600 meter lång. 

Boende

Resor till fjällen passar utmärkt för en rad olika önskemål och behov. Det finns aktiviteter för alla och det råder heller ingen brist på övernattningsalternativ. När du väljer att besöka oss på Stöten så finns det en mängd olika typer av boenden som passar alla.

Hos oss kan du exempelvis välja mellan att hyra stuga i fjällen, bo på hotell eller i vår Ski Lodge. 

Konferensanläggningar i fjällen

Fjällen är dock inte bara till för barnfamiljer och andra äventyrsfyllda själar – det är också en perfekt plats för konferensanläggningar. I Stöten i Sälen får du de bästa förutsättningarna för ett bra möte. Ett lyckat möte börjar med att välja rätt omgivning. En klar fördel med våra konferensanläggningar i fjällen är att mötena går ostörda. Du och dina kollegor kan fokusera, brainstorma och bli inspirerade av naturen och lugnet runtomkring. Fortsätt läsa för att se mer om fördelarna med att boka en konferens-weekend i Stöten.

När du väljer att besöka vår konferensanläggning har vi även möjlighet att anpassa oss efter dina behov. All behövlig utrustning finns på plats när ni anländer. Här finns något för alla, såväl dagskonferenser som konferenser med övernattning; helt enkelt en perfekt kick off. Konferenspaket planeras utifrån ditt önskemål. Frukost, lunch och middag kan smidigt inkluderas i flerdagskonferenserna. Allt du behöver göra är att välja antal bäddar och antal dagar.

Det går även att förena nytta med nöje. Att övernatta på konferensanläggningen behöver inte bara bero på att du och dina kollegor rest långt. Kombinera din konferensvistelse med några planerade aktivitetsdagar. Rätt omgivning och aktiviteter kan stärka teamets prestationer och samarbete på arbetet och i möten. Att satsa på att välja rätt konferensanläggning är därför viktigt.

Förslag på olika valbara aktiviteter inkluderar:

  • En lyxig femrättersmiddag med fjällutsikt eller en arrangerad personalfest i konferensanläggningen är ett bra val för gruppen som gillar exklusivitet och det lilla extra.
  • Spa med gruppbehandling passar galant när du vill skämma bort dina kollegor och ge dem en välförtjänt och rofylld upplevelse.
  • Bastu och ångbad kan aldrig gå fel. Lägg till isvak för den vågade konferensgruppen. Saunavärlden i Sälen erbjuder njutningsbara upplevelser med underbar vy över fjällen. Låt dina kollegor vila och drömma sig bort i utsikten.
  • En skidupplevelse är det självklara valet i fjällen och perfekt för den aktiva gruppen. På med pjäxorna varva det seriösa med det roliga.
  • Gym och zumbapass föreslås för gruppen som vill stanna inomhus men ändå vara aktiv.
  • Vandring i fjällen kan vara något för gruppen som behöver rensa tankarna mellan mötena och inspireras av sin omgivning. Plocka svamp och gör det till en tävling! Kombinera med tipsrunda.
  • Teambuildings-övningar på konferensanläggningen passar den kreativa gruppen eller gruppen som behöver etablera sammanhållning.

Att ta sig hit

Det finns många sätt att ta sig till Sälen; framför allt från Stockholm City med direkttåg samt bussar men det finns även bra förbindelser från hela landet. År 2019 kommer dessutom en flygplats att upprättas i Sälen vilket gör att möjligheten att snabbt ta sig dit ökar avsevärt.

Som du märker är möjligheterna i de svenska fjällen och Stöten många. Tveka därför inte på att göra som var tredje svensk och välj Sälen och Stöten som destination!