Hyra stuga i Sälen - Boka idag! - Stöten

Hyra stuga i Sälen - den kompletta guiden

Upplev ett riktigt fjällboende med en Stuga i Sälen

Funderar du på att hyra en stuga i populära Sälen? Då har du kommit helt rätt. I denna artikel kommer vi nämligen att dela med oss av våra bästa tips till dig som planerar att hyra stuga i Sälen! 

Fördelar med att hyra stuga i Sälen

Sälenfjällen är norra Europas största alpina område och ett självklart val för dig som vill hyra stuga i svenska fjällen.

Länge har området varit ett favoritresmål för svenskar och det ser inte ut att bli någon förändring på den fronten. Oavsett om du planerar en skidresa med familjen eller ett besök på det årliga Vasaloppet i februari är det populärt att besöka Sälen. Till Stöten och Sälenfjällen är det dels enkelt att ta sig med antingen bil, buss eller tåg, samtidigt som det finns gott om aktiviteter och stugor som passar alla. Men vilka är de största fördelarna med att hyra stuga?

Äkta fjällkänsla – En av de största fördelarna med att hyra en stuga hos oss i Stöten i Sälen är att du får en riktig äkta fjällkänsla. Tänk dig själv att komma hem till en timrad Sälenstuga efter en lång dag i skidbacken, för att sedan tända den öppna spisen och njuta av en varm kopp kaffe eller choklad!

Frihet – Något som många också uppskattar med att hyra en stuga är friheten att kunna parkera bilen utanför dörren. Något som gör in- och urpackning enkel, samtidigt som man enkelt kan åka någonstans om man önskar det. Kort och gott en stor frihet som uppskattas av många.

Plats för hela familjen – De flesta som väljer att hyra en stuga vill ta med sig hela familjen eller åka tillsammans med kompisgänget. De vill då kunna bo under samma tak, vilket gör en fjällstuga perfekt.

Närheten till grannar – Många som hyr en stuga hos oss åker även tillsammans med ett par andra familjer, vilket gör att man vill bo i stugor bredvid varandra. Detta är också perfekt för barnen som brukar uppskatta möjligheten att leka utanför stugan tillsammans med andra barn i området. 

Närheten till backarna – En annan stor anledning till att många väljer att hyra en stuga är närheten till backarna. Vid foten av landets vackraste fjälltoppar ligger nämligen våra mysiga stugor. Ta enkelt på dig skidorna utanför stugan och skida iväg till backen och någon av våra 47 nedfarter. 

Prisvärt – För dig som letar efter en enklare stuga och vill spendera så mycket tid som möjligt i skidbacken, erbjuder vi enklare och prisvärda stugor. Hos oss finns alltså stugor som passar alla – oavsett ifall du letar efter lyx eller mer prisvärda alternativ. En stor fördel som många uppskattar.

Naturen - En annan anledning till att hyra stuga är den vackra natursköna omgivningen. När du öppnar dörren och tittar ut över fjällandskapen så känns det verkligen som att tiden står stilla. Med de kringliggande fjällen kan du inte undgå att känna harmoni och att vara i nuet.

Från våra toppar ser du inte bara de svenska fjällen utan du kan även kika över den norska gränsen och se vad för fjäll de har att erbjuda där. Vi erbjuder nämligen den nordligaste skidanläggningen i Sälen och har också den högsta fallhöjden.  

Tips för att få ett så bra pris som möjligt

Något annat som brukar vara viktigt för de flesta är att få tag på en stuga till ett så bra pris som möjligt. Nedan har vi därför sammanställt våra bästa tips för att få ett så bra pris som möjligt när du hyr stuga:

 • Var ute i god tid
 • Åk inte under högsäsong
 • Gå ihop flera stycken
 • Bo lite längre från liftsystemet eller andra ”heta” platser
 • Fundera på vad du är villig att avvara

Var ute i god tid

Precis som med det mesta annat så blir det dyrare ju större intresset är och när det börjar bli ont om stugor vilket det lätt blir när det börjar närma sig (särskilt under högsäsong) så kan uthyrare av stugorna ta ut högre priser eftersom de vet att många är villiga att betala bara för att få tag på ett boende.

Åk inte under högsäsong

Även om du bokar i tid så kommer du att få betala mer för stugan vid högsäsong så fundera över om det är värt att åka när inte ”alla andra” gör det. Då ökar sannolikheten drastiskt att du kommer att hitta något billigt. 

Gå ihop flera stycken

När ni är flera stycken som går ihop för att hyra stugan, t ex familjen eller ett kompisgäng så är det nästan garanterat att det kommer bli billigare per person. Är man många som hyr tillsammans kan man dessutom ta del av andra fördelar såsom att dela på handling, matlagning; man kan utnyttja gemensamma utrymmen och det är dessutom väldigt mysigt. 

Bo lite längre från liftsystemet eller andra ”heta” platser

Ibland kan det vara skönt att komma undan lite så att man inte hör afterski, de som är uppe och åker väldigt tid eller annat som kan störa. Om du vill vara säker på att det ska vara helt tyst och stilla under kvällarna (och morgnarna) så gör du dig själv tjänst inte bara ekonomiskt utan även upplevelsemässigt genom att välja en lite mindre central plats. Det du går miste om är däremot bekvämligheten i att ha nära till backen och närheten till alla aktiviteter, restauranger, afterski, spa, butiker med mera. 

Fundera på vad du är villig att avvara

Att ha en öppen spis kan vara otroligt mysigt och kanske är en av de sakerna som du vill ha till varje pris. Eller så känns det inte så viktigt och då kan du välja en stuga som inte har en sådan så blir det ofta lite billigare. Det kan också vara sådant som bastu eller annat som driver upp priset. Det enda som kan vara bra att tänka på innan du väljer bort olika saker är att du redan har lagt ganska mycket pengar på semestern totalt om man räknar in resekostnader, liftkort, utrustning och boende. Då kan det ibland kännas surt att spara in lite grann och inte få ut hela upplevelsen. Här måste du helt enkelt fundera över vad som är viktigt för dig personligen och sedan kan du välja något som passar perfekt både upplevelsemässigt och ekonomiskt. 

Tips för dig som letar efter att hyra en riktigt lyxig stuga

Vad ska en lyxstuga innehålla? Det finns det självklart inte ett rätt enda rätt svar på men klassiskt sett så brukar det innehålla:

 • Öppen spis
 • Bastu
 • Kök med diskmaskin och tvättmaskin
 • Hög kvalitét i allmänhet
 • Närhet till backen

Hög kvalitét i allmänhet

Det kan finnas olika åsikter om vad som är modernt när det kommer till inredning men när det kommer till lyx så råder i allmänhet konsensus; golven ska gärna vara i ek, Jatoba, ask eller något annat fint trä. Badrummet bör relativt nyligen ha blivit kaklat och kännas fräscht. Det bör dessutom finnas modern utrustning genomgående; köksutrustning, dusch & toalett, stor platt-TV och gärna ett bra ljudsystem. Man kan självklart ha olika åsikter om detta; vissa tycker kanske att TV:n gör så att stugan inte känns lika genuin och frånkopplad från vardagen. Men de flesta ser däremot TV som något man absolut inte vill vara en vecka utan och då vill man förmodligen ha så hög kvalitet som möjligt.

Närhet till backen

Att ha nära till liftar och i bästa fall ha en stuga som ligger i backen så att du bara kan ta på dig skidorna utanför dörren och börja åka är något som de flesta drömmer om. Du slipper momentet att transportera dig fram och tillbaka mellan stugan och backen varje dag vilket kan vara väldigt skönt. 

Var ska man hyra?

Var det är bäst att bo beror såklart på vilken skidort du besöker. För dig som ska besöka Stöten så har du följande stugområden att välja bland och de har alla sina egna fördelar.

 • Fjällbyn – mindre stugor vid ranchliften
 • Soltorgsbyn – Vacker utsikt i exklusiv miljö
 • Granbyn - Exklusiva stugor med timmer och torvtak
 • Solhem - Charmiga radhus med gångavstånd till Soltorget
 • Granfjällsbyn - Exklusiva stugor i timmer och torvtak
 • Kronoparken - Exklusiva stugor med timmer och torvtak
 • Skidtorget - Varglyans Lyor och Varglyans Våningar
 • Stöten Ranch - Stugor vid ranchen liften
 • Granfjällsplatån - Toppmodern stuga byggd 2017, med nära till allt

Fjällbyn

Stugorna i detta område är av typen parhus. Detta gör dem perfekt utformade för att bo två familjer separat men ändå nära till varandra och det är också väldigt kul för barnen. 

Soltorgsbyn

Byn är sammankopplad med skidsystemet via flera transportsträckor och transportlift vilket gör detta till ett väldigt smidigt alternativ. Husen är lite större och byggda i timmer med utsikt över fjällbäckarna. Detta är perfekt när ni åker i större sällskap som ställer krav på kvalitet.

Granbyn

Många av stugorna i denna by är utrustade med TV, bastu och öppen spis. Något som är bekvämt med dessa stugor är att det ofta ingår städning vid slutet av din vistelse så du behöver inte tänka på att lämna det som du kom (även om allt ska vara intakt såklart). Detta område kommer dessutom med närhet till restauranger och nattklubbar vilket är trevligt om man vill ta del av ute-och nattlivet under sin skidsemester. 

Solhem

I detta område som är nära till Solbyn hittar du radhus på 120 kvadratmeter på två våningar och 10/11 sängar vilket är perfekt om du ska resa i ett lite större sällskap. 

Granfjällsplatån

Stugorna i detta område är ytterst exklusiva; utrustade med stor platt-TV, bastu och öppenspis. Det finns både rymliga kök och matrum vilket gör dem perfekta för ett naturligt och trevligt umgänge med familj och/eller vänner. Det finns transportlifta och transportsträckor för att snabbt ta sig till Soltorget och allt detta är bara några av skälen till varför Grannfjällsplatån förmodligen är en lyxigaste i Stöten.

Kronoparken

I detta stugområde så har du dels nära till längdskidåkningsspår men också strålande utsikt för fjällbäckarna vilket ger området en riktigt bra fjällkänsla.

Skidtorget

Här finns både parhus (lyor) och lägenheter (våningar) så denna by passar för er som åker i sällskap om 4-10 personer. Nära till restaurang, Café och nattklubbar på Stötentorgtet vilket tar mellan fem och femton minuter beroende på var i stugområdet som du bor. Det är dessutom nära till längdskidåkning, barnbackar samt två av Stötens brantaste och mest avancerade backar. 

Stöten Ranch

I detta mysiga stugområde har du närhet till längdspår, backar och Stötentorget (med allt vad det innebär) och det är dessutom en väldigt mysig by. Du har möjlighet att här välja mellan boende på 30 respektive 60 kvadratmeter så detta är lagom för dig som åker med en partner eller kanske om ni bara har ett barn. Ni kan självklart också åka fler då ni kan ha upp till 8 bäddar men om man jämför med stugorna i flera av de andra byarna så finns det inte lika stora möjligheter att ”gå undan” och få eget utrymme. Vissa ser detta bara som ökad mysfaktor eftersom alla måste vara tillsammans mer eller mindre hela tiden då medan andra kanske föredrar något lite större. 

Hyra stuga över jul & nyår

Det sägs att hela året kommer att bli såsom nyår spenderas. Starta därför det nya året på rätt sätt genom att hyra en stuga i en stämningsfull omgivning uppe i Sälen. Det är mysigast när man är nära de man bryr sig om så istället för att lägga en massa pengar på julklappar kan ni gå samman och lägga pengarna på att hyra en mysig stuga för hela familjen (släkt & vänner). Välj en stuga med öppen spis som höjer julstämningen en nivå och sprider den till varje vrå under jul och nyår.

Eftersom det är en så stor efterfrågan på stugor runt jul och nyår kan det vara en bra idé att boka redan nu, oavsett om du ska hyra stugan över jul, nyår eller under hela perioden. Även när du planerar din skidsemester under sportlovsveckorna så är trycket högt och de bästa och de mest prisvärda lägena blir snabbt tagna. Om du är ute efter att göra en riktigt bra deal eller att hitta något lite lyxigare så är det helt enkelt bättre ju tidigare du är ute. 

Vi hoppas att du nu har gott om information och inspiration till när du ska hyra stuga i Stöten i Sälen.