Knäträning för starka leder

Så undviker du tråkiga knäskador!

Eftersom många upplever problem med sina knän är det väldigt smart att lägga till knäträning på sitt träningsschema. Med hjälp av rätt träning kan man förebygga skador. Därför delar vi med oss av några tips som hjälper dig att få starka och hållbara knän - så att vi kan ses i backen många år till!

Vanliga orsaker till ont i knäna

Vi hoppas såklart att du inte är en av alla dem som lider av ömmande knän! Med smärtande leder kan det nämligen bli väldigt svårt att susa ner för backarna. Tyvärr finns det många anledningar till varför man får ont i knäna. Det kan bland annat bero på en överansträngning eller skada. Smärtan kan även bero på mer allvarliga orsaker, exempelvis artros.

Att träna knäleden på rätt sätt är väldigt viktigt när det kommer till att förebygga och undvika skador. Men om man redan känner att man har ont i sina knän är det bästa alternativet att få det undersökt av en läkare. Man kan exempelvis få hjälp av en sjukgymnast som kommer med övningar som gör att du blir helt återställd.

Tur nog är det fortfarande långt kvar till skidsäsongen. Du har alltså lång tid på dig att rehabilitera eller bygga upp ny styrka i benen!

Knäträning för starka leder

För att avlasta knäleden behöver man träna upp styrkan i musklerna runt om knät. Nedan tipsar vi därför om några enkla men effektiva styrkeövningar som du kan göra i hemmet, på gymmet eller i parken!

-       Värm upp - Kom ihåg att alltid värma upp, även till dina korta knäpass! Tips på bra uppvärmningsövningar kan exempelvis vara olika rörelseövningar där du får igång bland annat benen, låren och bålen.

-       Stolresning - Passa på och ta en träningspaus i kontorsstolen. Sitt med fötterna i golvet och res dig sakta upp. Med långsamma rörelser sätter du dig sedan igen. Upprepa cirka 15 gånger.

-       Trappgång - Använd ett trappsteg, en låda, en pall eller liknande. Kliv upp med båda benen och gå långsamt ner igen. Upprepa cirka 15 gånger per ben.

-       Balansera på ett ben - Detta är en perfekt övning man kan göra i princip när som helst. I kön på affären, när man borstar tänderna eller när man lagar mat. Om det är för enkelt att bara stå kan du testa blunda. Kom ihåg att stå lika länge på båda benen!

-       Enbensknäböj - Balansera på ett ben och låt det röra sig rakt över foten så att en knäböjning sker. Hur djupt du klarar av att gå beror på den balansförmågan samt ben- och bålstyrka. Tänk på att hela foten ska belastas och ligga plant mot backen.

För kompletta benövningar kan du även läsa: 7 sätt att träna ben hemma

Sådär - nu är du snart redo för kommande skidsäsong! Även om det känns långt borta i dagsläget så kommer det vita guldet att falla snabbare än man anar. Med hjälp av dessa enkla övningar kommer du att ha starkare knäleder än någonsin, lagom tills det att backarna öppnar igen.

Lycka till med knäträningen så syns vi snart ute på skidorna igen!