Tips på bra mat under fjällsemestern - Stöten i Sälen

Bra mat under fjällsemestern

Tanka energi med rätt mat

Bra mat under fjällsemestern är en av de viktigaste faktorerna för en lyckad dag i skidbacken – speciellt om du har barn. För att slippa sura miner tänkte vi därför dela med oss av tips på bra mat som man kan ta med i skidbacken! 

Tips på mat till skidresan

Att spendera tid i fjällen och åka skidor, sitta i solen, grilla, bada bastu och umgås med familjen är en helt magisk upplevelse. När det kommer till maten under dessa fjällresor så blir det många gånger den klassiska grillkorven eller färdiga hamburgaren som åker fram. Även om det kan vara smaskens vid vissa tillfällen så kan det vara trevligt att testa något nytt.

Att grilla under dessa soliga vinterdagar är självklart fantastiskt, men det finns andra snabba och goda rätter som går att tillaga utöver grillkorven och hamburgaren. Andra mattips som går att tillaga över elden är:

  • Varma mackor.
  • Lax eller annan fisk som tillagas i ett foliepaket.
  • Våfflor.
  • Soppor av olika slag, exempelvis köttsoppa eller gulasch.
  • Souvas.

Enkel mat i fjällen

För dig som inte har tiden eller orken för att göra upp en eld och grilla så finns det även enklare maträtter som passar perfekt i fjällen. Mat som innehåller mycket kolhydrater och nyttigt fett gör att du orkar mer.

Ett bra tips är att värma upp soppa redan i stugan och hälla upp den i en termos, på så sätt håller den sig varm under dagen. Att förbereda smörgåsar och kokta ägg är också perfekt för en nyttig och mättande matsäck. 

Det kan också vara en bra idé att fylla väskan med lite mellanmål som russin, kexchoklad, frukt eller torkat kött som ger lite extra energi under dagen! 

Middagstips – enkel mat att tillaga i fjällstugan

Efter att ha kommit in efter en lång dag i skidbacken, är det hög tid att få i sig middag. För dig som inte vill gå ut och äta varje dag, utan istället vill tillaga mat i fjällstugan tillsammans med familjen, kanske nedanstående recept kan vara till godo:

Pasta med färdigstekta kycklingfiléer

Att laga mat i fjällstugan ska vara enkelt och gå snabbt. Och vad passar då bättre än att slänga ihop en välsmakande pasta med färdigstekta kycklingfiléer och smaksatt crème fraiche?

Koka pasta, krydda upp de färdigstekta kycklingfiléerna vid behov, tillsätt sedan smaksatt crème fraiche och rör ihop alla ingredienser. Svårare än så är det inte att njuta av en välsmakande pastarätt i fjällen!

Ett tips är att även använda kycklingfiléerna till andra rätter såsom soppor eller också äta dem som de är, tillsammans med klyftpotatis, potatissallad eller liknande.

Tacos

Svenskarnas fredagsfavorit – tacos – går alltid hem, oavsett om ni är hemma eller i fjällen.

Det bästa av allt? Såväl barn som vuxna tenderar att älska det, samtidigt som tillagningen är enkel och snabb. Hacka upp grönsaker, stek upp köttfärs eller annat protein, och njut av fredagsfavoriten och varandras sällskap! 

Tacopaj

Vill ni variera den traditionella fredagstacosen, kanske en tacopaj faller er bättre i smaken!

Köp en färdig pajdeg (eller gör din egen), tillsätt degen i en passande form och förbaka den i cirka 10–15 minuter. Under tiden kan du steka upp köttfärs eller annat protein, tillsammans med gul lök, paprika och jalapeños (valfritt), tacokrydda och tacosås. 

Placera därefter köttfärsen i formen och strö över ost. Ställ in formen i ugnen till dess att osten har smält. 

Vad som är så bra med denna rätt är att den kan varieras i all oändlighet. Du väljer själv vad du vill ha i, men detta är ett bra standardrecept att utgå ifrån. 

En annan fördel är att pajer kan förberedas hemma för att sedan värmas upp i fjällen.

Besök någon av våra restauranger 

Ibland händer det också att man inte vill spendera en massa tid på att förbereda eller laga mat, utan man vill istället fokusera på att åka så mycket skidor som möjligt. Vid dessa fall så passar det perfekt att besöka någon av våra restauranger. Hos oss på Stöten i Sälen finns det något för alla – oavsett ifall du är sugen på hamburgare, husmanskost, våfflor, viltkebab, pizza eller smörgåsar. 

Vi hoppas att du nu har gott om matinspiration inför din fjällresa. Vi ses i backen eller i någon av våra restauranger!