Med känsla för snö

Ett reportage med Kim Sörlie Myrvang

Så snart väderleksrapporten vittnar om att stabila minusgrader är på ingång drar snöläggningen i gång i Stöten, vanligtvis i slutet av oktober.

”Vi lägger blöt snö i botten som bildar en hållbar grund. Sedan bygger man lager på lager med allt torrare, finare och lättare snö. Sedan schaktas snön ut i nya lager som sedan packas med pistmaskin”, berättar Kim.

 

SNÖ. Många förknippar det med något vitt som faller från ovan och bäddar in hela landskapet i ett böljande täcke. Och, med lite tur, ligger kvar i fjällvärlden i alla fall tills påsken är överstökad. Men om snö finns det mycket mer att veta än så. I alla fall om man frågar Kim Sörlie Myrvang, som bland annat är snöläggare i Stöten.

Snö är så mycket, det är en helt egen vetenskap i sig och det finns så mycket mer att känna till om den än vad de flesta tror. Det finns många olika typer av snö, och av olika kvalitet. Och det finns inga genvägar till kunskapen. Det handlar om erfarenhet. Jag har själv lärt mig av de som arbetat med snö i 20-30 år, säger han.

Kim är 26 år, kommer från Trysil i Norge, och har varit helårsanställd i Stöten sedan han var 20. Men hur länge han har vistats här regelbundet är en smula oklart, men det är i alla fall så länge han kan minnas. Med en pappa som började arbeta i anläggningen i slutet av 90-talet blev det självklart att vara i Stöten så snart tillfälle gavs, och Kim blev i tidig ålder invigd i livet i verkstaden och all tänkbar teknik och utrustning som krävs för att hålla en skidanläggning igång.

 

”Kvaliteten på våra nedfarter är det gästerna ser och anledningen till varför man väljer att komma hit.”

 

PISTMASKIN KÖRDE HAN på egen hand för första gången redan som fjortonåring, han passade även på att lägga skolans praktikperioder i Stöten och började tidigt att jobba extra på skollov och storhelger för att, som tidigare nämnt, till sist bli anställd på heltid och året runt. Sedan dess har han sysselsatt sig med i stort sett allt som har med driften att göra och även hunnit utbilda sig till lifttekniker hos SLAO. Och när skidpatrullen ibland behöver avlastas kan det vara Kim som rycker in och ger första hjälpen i backen. Han kan helt enkelt dyka upp lite överallt.

KIM BESKRIVER VÄGEN till vart han skulle jobba som väldigt tydlig, dock med ett avsteg att han fick för sig att satsa på att bli betongarbetare vilket han också utbildade sig till. Men längtan till fjällen blev för stor.
Betonglivet var inget för mig. Jag längtade tillbaka till fjällen hela tiden, minns Kim. Och tur var väl det. För här mötte han kärleken i den då säsongande skidläraren Evelina Lindh från Östergötland, som i dag är receptionschef i Stöten och Kims nyblivna sambo. Men vad jobbar ni egentligen med de delar av året då det inte finns någon snö alls?
Haha, det är faktiskt då man kan säga att vi jobbar på riktigt. Det är då allt service- och underhållsarbete av pistmaskiner, liftar och alla annan utrustning sker så att allt är i toppskick och fungerar prickfritt när vi väl öppnar för säsongen.

FÖR ATT BACKARNA ska vara åkbara när säsongen drar igång i mitten av december måste nedfarterna börja prepareras så snart det blir minusgrader.
Så fort vi ser att det ska vara en vecka som håller stabila minusgrader, vanligtvis runt månadsskiftet oktober-november, kör vi igång med snöläggningen. Vi har alltifrån manuella till helautomatiska snökanoner och med vårt nya snöläggningssystem kan vi garantera snö i fler nedfarter än tidigare redan i början av säsongen.

Hur går det till?
Till en början vill man lägga blöt snö, som bildar en hållbar grund. Man försöker göra snö som är hållbar, lätt att jobba med, dränerar vatten och tål värme bra. Vi brukar lägga snö i kvalitet som ligger på cirka 420 kg/kubikmeter. När snön är lagd är det viktigt att den får torka ur innan man börjar schakta ut den. Till skillnad från natursnö är konstsnö vatten som fryser utifrån och in. Rör man nyproducerad snö ”punkterar” man snömolekylen så att resultatet blir isiga nerfarter. Vi ska ha Sälens bästa skidåkning! Sedan schaktas snön ut i nya lager som sedan packas med pistmaskin.

MEN EN NEDFART sköter sig inte av sig självt. Så snart liftarna stänger drar kvälls- och nattskiftet igång då varenda nedfart ska pistas till perfektion under de timmar trötta skidåkare sover sin förtjänta skönhetssömn. Det har blivit många ensamma timmar i pistmaskinen genom åren för Kim. Hur får man timmarna att gå? Blir det inte ensamt eller långtråkigt?
Jag sitter och koncentrerar mig stenhårt att det ska bli så bra resultat som möjligt, och det gör att tiden går fort. Vi levererar Sälen bästa skidåkning och mitt arbete är att lägga grunden för det. Som maskinförare känner jag prestige och stolthet i att skapa förutsättningar för så bra skidåkning som möjligt. Kvaliteten på våra nedfarter är det gästerna ser och anledningen till varför man väljer att komma hit.