Sälen på sommaren - Inspiration - Erbjudanden - Stöten i Sälen

Sälen på sommaren

En storslagen upplevelse i svenska fjällen

Planerar du att besöka Sälen på sommaren? Då har du kommit helt rätt. Här guidar vi dig igenom de olika boendealternativen och aktiviteter som finns tillgängliga i underbara Sälen! 

Många som tänker på Sälen tänker framförallt på vinter och skidåkning, men Sälen har så mycket mer att erbjuda även under sommaren. Både när det kommer till fina boenden och roliga aktiviteter. 

Boende

Ifall du letar efter ett boende kan vi varmt rekommendera dig att stanna till i natursköna Stöten. Här finns två olika boenden att välja mellan för sommarvistelsen.

Pistbyn ligger mitt i Stöten och innefattar ett hundratal moderna, välutrustade lägenheter med 8 bäddar och bastu. Härifrån har du bara några meter till fantastisk fjällvandring.

Utöver Pistbyn håller vi också Stöten Ranch öppet på sommaren, som består av mysiga stugor med 4+2 bäddar och 6+2 bäddar.

Aktiviteter

Här kan du cykla och vandra i djupa skogar eller på vackra fjäll, paddla i de talrika vattendragen eller hitta de bästa fiskevattnen med hjälp av detaljerade kartor – det är du som väljer! Det är lätt att ta med cykeln när man åker husbil, och de lugna omgivningarna i Sälen passar verkligen utmärkt till långa cykelturer. Barnen brukar älska att campa, och minnena från en skön ledig campingsemester bär de med sig livet igenom. Bekanta dig med det mångsidiga utbudet av sommaraktiviteter och möjligheterna att hyra tält, cykel, kanot, kajak eller att ta en fiskekurs.

Cykla i Sälen

Även under sommaren när snön har smält och fjällen ligger gröna finns det fantastiska möjligheter att uppleva svensk natur där den är som bäst. Sälen med sina många anläggningar är ett riktigt Mecka för svensk vintersport men lämpar sig precis lika bra som semesterort under sommaren. Fjällen är då en perfekt plats för vandringar eller för cykling. Oavsett om du är en van cyklist eller tidigare mest cyklat till och från jobbet är en cykelsemester i de svenska fjällen att rekommendera.

Rätt utrustning är den bästa starten

Innan du ger dig ut i skog och mark är det viktigt att kontrollera att du har adekvat utrustning med dig. De svenska fjällen har många bra rutter för just cykling, både i form av mindre stigar och lite större vägar.

För en lyckad upplevelse bör du inte bara ha en bra cykel utan också lämpliga kläder som håller dig torr och varm genom hela utflykten. Om du ska campa och sova över ute i naturen behöver du en sovsäck och ett tält, tillsammans med en lämplig uppsättning accessoarer. Prata med din lokala cykelhandlare och sportaffär för att få hjälp att planera packningen. Du behöver planera din rutt och utrustning rätt för att få rätt mountainbike eller annan cykel och fjäll som passar din form just nu.

Andra tips inför cykelturen är att:

  • Ta med barnen
  • Cykla längs vasaloppssträckan
  • Tänk på att man blir extra hungrig

Åk med barnen

Om du åker till sälen med barnen så är det extra intressant att åka på cykeltur. Utflykten blir ett minne för livet för barnen och man lär dem tidigt att uppskatta den svenska naturen. När barnen blir äldre kommer de att tacka dig för en så fin upplevelse. 

Cykla längs vasaloppssträckan 

Har du drömt om att åka vasaloppet men aldrig riktigt känt dig tillräckligt motiverad för att dels träna inför loppet men även att försöka dig på detta lopp? Då har vi kanske en lösning för dig: Cykla! Du behöver inte alls träna lika mycket; vissa klarar till och med av det utan träning. Vilken nivå man behöver lägga det på är självklart individuellt men det är väldigt härligt och dessutom kul att berätta om i efterhand utan att en särskild stor möda krävs. Kom ihåg att det är ett lopp precis som det vanliga vasaloppet så du måste anmäla dig precis som för det ”vanliga” loppet. 

Tänk på att man blir extra hungrig 

Du som har varit på bilsemester tänker kanske att du behöver packa ner lika mycket mat som då under din cykelfärd. Tänk på att du gör av med väldigt mycket mer energi när du cyklar vilket innebär att du behöver äta mer för att orka med. Tänk därför på att packa mer mat än vad du vanligtvis äter så att du står dig under hela resan. 

Vandra i Sälen 

En annan populär sommaraktivitet i Sälen är att vandra. Som du kanske är medveten om så finns här en mängd olika berg att bestiga, samt mysiga skogar att utforska. Nedan följer några tips som kan vara bra att tänka på när du ska vandra: 

Meddela färdväg till någon

Det är bra om du meddelar var du planerar att gå till någon innan du ger dig av och regelbundet hör av dig till personen så att den vet att du fortfarande mår bra. Detta kan vara en av de viktigaste förberedelserna du gör inför (och under) din resa. Säkerheten går först och att ha en sådan försäkring kan göra stor skillnad. 

Följ leder som är markerade 

Markerade leder är sådana som är erkänt bra att vandra längs bland fjällen dels ur säkerhetssynpunkt men också för att de leder dig till flera fina utsiktsplatser så att du får se så mycket som möjligt under din resa. 

Medhav kompass 

Du har karta och telefon men du vet aldrig om kartan blir vattenskadad eller om telefonen/telefonerna får slut på batteri. Då är det en bra säkerhet att ha en kompass då du säkerligen har någon uppfattning om vilket väderstreck du befinner dig längs i förhållande till närmaste by eller där du startade. 

Be om råd från människor som har koll

Det finns massor av människor som har koll på fjällen och kan hjälpa dig att välja en bra sträcka. De kan också tipsa dig om sådant som de själva har sätt som kan vara värt att stanna lite extra och utforska. Det kan till exempel röra sig om fina bäckar där man kan dricka vatten ur kåpa eller liknande. Försök helt enkelt att få ut så mycket som möjligt av din upplevelse i sälen. 

Att besöka Sälen sommar som vinter är en upplevelse. Sälen på sommaren är minst lika vacker som det är på vintern. Det är bara det att många förknippar Sälen endast med vintern – gå mot strömmen och njut av Sälen sommartid!