Hyr skidor i Sälen - Boka idag! - Stöten i Sälen

Hyra skidor i Sälen

Upplev bekvämligheten med att hyra skidor

Funderar du på att hyra skidor i Sälen? Då har du hittat helt rätt. I denna guide ska vi gå igenom allt du behöver tänka på innan du gör en bokning på skiduthyrningen. Vi ska också gå igenom fördelarna med att hyra jämfört med att köpa skidutrustning så att du får en känsla för om det är rätt för dig.

Tips när du ska hyra skidor

Nu för tiden är det väldigt lätt att hyra skidor jämfört med tidigare eftersom du kan sköta det online. Innan du går in och bokar kan det dock vara bra att ha gjort lite research själv; alternativt läst denna guide.

Vid skiduthyrning hos oss på Stöten i Sälen hyr man som grund en komplett utrustning bestående av skidor, pjäxor och stavar. Sen kan man även välja hjälm, barnsele, pulka med mera som tillägg. 

Använd hjälm

Anledningen till att hjälm inte ingår i grunderbjudandet är att många har en egen. Om du inte har det så rekommenderar vi starkt att du lägger till en i ditt skidpaket. En billig och bekväm livförsäkring.

Använd barnsele

Barnsele är bra att ha om man har mycket små barn. Även om man åker i barnbacke så är det bättre att vara på den säkra sidan. Det kan också vara en trygghet för barnet om det är så att den känner sig rädd för att åka själv. När man åker med selen så blir nämligen träningen lika effektiv. Vetskapen om att ens föräldrar är tätt bakom och har en sele kan göra att man vågar de det första klivet ut i backen.

Tänk på detta om du hyr på plats

Om du vill hyra på plats i butik kan det vara en god idé att först kolla online på vilken typ av utrustning du vill ha innan du går till butiken. När du har ett hum om vad du är ute efter blir det lättare att välja. Ha då också alla storlekar nedskrivna; skostorlek, längd, vikt. Hela besöket går då snabbare och som ett resultat kan du då komma ut i backen tidigare.

Multihyr eller hyra enskilda artiklar?

Vill du endast åka skidor, snowboard, miniskidor eller vill du ha en kombination? När du använder dig av multihyr blir det lekande lätt att prova någonting nytt. Om du verkligen vill spara pengar så kanske detta inte är det bästa alternativet men faktum är att det kan vara väldigt kul att prova på lite olika under din vecka eller weekend i Stöten. Även om du bara tycker om att åka skidor och inte vill prova Snowboard exempelvis så kan det vara värt att boka så att du har möjlighet att variera mellan vanliga skidor och telemark till exempel. Variation är roligt; man kan lära sig en hel del av det och tänk om det skulle visa sig att det finns något du gillar mer än det som du alltid har provat tidigare.

Försäkring

Funderar du på om du ska försäkra utrustningen? Priset varierar beroende på vilken utrustning du har och den gäller under lifternas öppettider. För att försäkringen ska gälla kvällstid så måste din utrustning vara inlåst. Fördelen med att ha en försäkring är dels att du får ny utrustning om din går sönder eller blir stulen utan att du behöver betala ersättning för utrustningen annat än att självrisken. Det som också är en fördel är att du snabbt kommer ut i backen igen. Om man tänker på hur stor den totala kostnaden för din semester är; boendet, transportkostnad, kostnad för mat och uteliv, aktiviteter, liftkort och skidutrustning; ja då vill man få ut så mycket som möjligt av semestern. Vad du inte vill är att slösa bort en halv dag av de värdefulla dagarna som du faktiskt har uppe hos oss. Då är det bättre att utnyttja varje stund du kan i backen eller vid någon annan av våra aktiviteter. 

Vilka slags skidor ska man välja?

Innan du bestämmer dig för vilka slags skidor som du vill åka med så kan det vara bra att veta lite mer om de vanligaste varianterna. Självklart kan du även välja snowboard eller miniskidor men vi kommer framför allt att fokusera på skidor eftersom det är vanligast. Den typ av skidor som är bäst för dig beror lite på vilken typ av skidor som du är ute efter och hur mycket som du har åkt. En kortare skida svänger snabbare än en längre skida vilket är oliak bra för olika slags åkning till exempel. Som du kommer att läsa nedan så kan man använda lite andra skidor i gröna backar än när man hoppar i parken till exempel:

 • Pist-skidor – lite kortare skidor med kraftig insvängning
 • Offpist-skidor/friåkningsskidor
 • All mountain skidor
 • Twintip (parkskida) 

Pistskidor

Lätt att få upp på kant i hårt och brant pist. En del pistskidor är utrustade med en Tip rocker vilket förbättrar åkningen genom att underlätta när du svänger. Bakre delen av pistskidor är oftast ganska platta och de är utformade så för att du inte ska börja sladda lika enkelt vid slutet av svängen. Om du är ute efter en mer avancerad pistskida så kan det vara bra att veta att dessa ofta är lite tyngre och är styvare både längs skidans längd och bredd. 

Offpist-skidor/friåkningsskidor

Passar bra om det har kommit mycket snö och det känns extra lockande att ge sig ut utanför pisten. Kom ihåg att försäkringen inte gäller offpist bara så vi kan inte ta ansvar för eventuellt förstörd utrustning och risken för detta är definitivt högre när du åker utanför pisten. Med detta sagt så finns det många som tycker att offpist skidåkning är bland det härligaste som finns så därför kan det vara intressant att höra om hur den optimala skidan ska se ut i så fall. Dessa skidor är ofta lite längre än ”vanliga” skidor. Den platta formen på skidor avsedda för offpist och avsaknaden av traditionellt spann gör dessa skidor välanpassade för friåkning men nästan omöjliga att köra i pisten.

All mountain skidor

Om du inte kan bestämma dig för om det optimala för dig är att åka inom eller utanför pisten så har vi goda nyheter för dig; du behöver inte bestämma dig. All mountain skidor möjliggör att åka på alla underlag vilket gör dessa till det perfekta valet för dig som tycker om att prova på nya och olika saker men även gillar bekvämlighet. Däremot ska det nämnas att även om skidorna har ett bredare användningsområde så når de inte upp till riktigt den nivå som pistskidor har i pisten eller som friåkningsskidor har utanför pist. Du kan alltså åka fler backar på ett ganska skönt sätt men du kommer inte åka lika optimalt i någon backe som om du hade ett par skidor avsedda för just detta.

Twintip (parkskidor)

Du som är mer av en lekfull person som gillar att hoppa och trixa så känner du dig förmodligen mest hemma i parken. Som du kanske märkt då så är det många i parken som har skidor där båda ändarna är böjda uppåt och inte bara de främre som det ser ut på andra skidor. Detta gör att du kan göra en 180 och landa baklänges men med betydligt större chans att lyckas utan att vurpa.  Med Twintips kan du åka baklänges utan problem och åkningen blir till en fröjd för den lekfulla typen. 

Fördelar med att hyra jämfört med att köpa:

 • Spara pengar
 • För dig som inte åker så ofta
 • Du slipper att släpa på skidorna
 • Du får alltid senaste utrustningen
 • Möjligheten att prova olika typer av skidåkning
 • När du åker med barnen
 • Snabbt och enkelt att boka och hämta utrustningen

Spara pengar

Detta gäller självklart inte utan undantag. Om du till exempel ska åka fem veckor i år så blir det oftast billigare att köpa din utrustning (beroende på vilken prisklass du lägger dig vid såklart) men om du som många andra åker en eller max två veckor per år, ibland någon weekend kanske; ja då blir det sannolikt billigare att hyra.

För dig som inte åker så ofta

Om du åker sällan är valet att hyra snarare än att köpa enkelt. Du vet dels inte vilken typ av skidor/snowboard som du tycker om. Just som nybörjare kan det faktiskt vara extra mycket värt att prova multihyr eftersom du då kan prova olika alternativ och se vad du tyckte var roligast. Om du har växt färdigt och bestämt dig för att du vill börja köra varje år så kan det vara värt att köpa. Till dess rekommenderar vi att du hyr. Det blir mer flexibelt och ekonomiskt.

Du slipper att släpa på skidorna

Även om du åker med bil som har takbox så är det jobbigt att behöva förvara skidorna någonstans under ett år och sedan plocka fram dem inför semestern och transportera över halva Sverige. Åker du buss eller tåg så måste du bära runt på utrustningen i mycket större utsträckning så i det fallet så har du verkligen en anledning att hyra.

Du får alltid senaste utrustningen

Många väljer att köpa begagnat och även om man köper nytt så behåller man ofta utrustningen några år. Det hade blivit för dyrt om man hela tiden skulle hålla sig uppdaterad med nya skidor. När du hyr kan du däremot räkna med at utrustningen kommer vara i modernt skick vilket är skönt i backen och gör skidåkningen roligare.

Möjligheten att prova olika typer av skidåkning

Nu när du har läst om pistskidor, offpist-skidor/Friåkningsskidor, all mountain och twintip så känner du dig kanske lite mer säker på vilket som passar bäst för dig. Om inte så kan du alltid testa dig fram. Det är alltid kul att variera och prova nya saker och det blir så mycket enklare när du hyr än när du köper.

När du åker med barnen

Barn som växer behöver nya skidor i princip varje år. Att köpa nya skidor varje år är inte ett alternativ för de flesta ekonomiskt sett och dessutom väldigt onödigt.

Snabbt och enkelt att boka och hämta utrustningen

När du köper kan det också gå relativt snabbt men då måste du ofta hämta ut i butik och även om du beställer hem så hamnar dem på ett utlämningsställe och du måste bära hem dem och förvara dem hemma. När du hyr online så behöver du bara hämta ut dem i skiduthyrningen och så kan du vara i backen på 5 minuter. Det är lite smidigare än alternativet. 

Boka online eller på plats i Sälen?

Allt fler väljer idag att boka online på grund av hur otroligt enkelt det är. Det är skönt eftersom:

 • Man slipper att skriva upp sina mått; vikt, längd, skostorlek.
 • Allt är klart när man kommer fram till skiduthyrningen. Då är det skönare att hoppa i pjäxorna och ge sig ut i backen direkt.
 • Om man bokar till barnen kan de hämta ut utrustningen själv medan du till exempel packar upp i er stuga/lägenhet/hotellrum.
 • Du kan i lugn och ro se vad allt kommer att kosta framför dataskärmen hemma.

Det finns dock några fördelar med att hyra skidorna i uthyrningen på plats. Även om det kan ta lite mer tid och kan kännas lite krångligare så kan det vara fördelaktigt för dig som är nybörjare. Om du knappt vet vad du letar efter och inte känner att du har tillräckligt information än för att at ett bra beslut så kan du alltid fråga vår personal så hjälper dem dig. Du kan också alltid kontakta oss och fråga online men om du föredrar att göra detta i person så är du varmt välkommen.

Vi hoppas att du nu har gott om information som underlättar för dig när du ska hyra skidor!