Skidorter Sverige - Stöten i Sälen

Skidorter i Sverige

Upplev fördelarna med hemmaplan

Det finns många skidorter i Sverige och runtom i Europa.  Är det ett bra alternativ att åka utomlands eller ska man välja en skidsemester på hemmaplan? Det finns faktiskt flera fördelar med att välja en svensk ort och då vågar vi påstå att Stöten har den bästa skidåkningen. 

Vårt erbjudande

På Stöten i Sälen är vi mycket stolta över att ha blivit utsedda till Årets Skidanläggning 2019. Det är ett kvitto på att våra investeringar i såväl skidåkning som boende uppskattas av dig som besökare!

Om du också vill uppleva skidåkning, mat och boende i världsklass, kan du med fördel besöka oss på Stöten. Har du tur kan du dessutom hitta ett riktigt schysst erbjudande som inkluderar både boende, liftkort och aktiviteter.

Håll utkik på vår erbjudandesida för att hitta våra aktuella erbjudanden - boka din resa redan idag.

Skidorter i Sverige 

Det finns mängder av skidorter i Sverige från Vallåsen i Halland till Riksgränsen i Lappland. Skidorter i södra Sverige är främst för närboende i som vill kunna åka skidor en helg. Det är oftast inte skidorter man stannar på i en vecka.

Många sörlänningar använder sig av skidorterna i södra Sverige som förberedelse och träning inför skidsemestern i någon av de större skidorterna. Skidorterna längst uppe i norr riktar sig främst mot de riktiga skidentusiasterna, Riksgränsen har till exempel specialiserat sig på off-pist åkning i pudersnö.

Problemet för skidorterna i nordligaste Sverige är avståndet, det är till exempel längre till Riksgränsen från Göteborg än vad det är till Alperna. De flesta som vill åka på skidsemester till skidorter Sverige har väljer därför oftast att åka till en skidort i mellersta Sverige. 

Skidorter i Sverige vs Europa

Det har inte alltid varit så att skidorter i Sverige har varit så populära som de är idag. För inte allt så länge sedan handlade det främst om att åka till Alperna eller till Norge om man ville på skidsemester: Det som skidorterna i Sverige hade att erbjuda ansågs tråkigt då fanns det inte heller så mycket annat att göra än att just åka skidor. Idag ser det dock helt annorlunda ut och tvärtom så är det väldigt många som väljer att besöka skidorter i Sverige. Extra poppis är Stöten i Sälen.

Det går inte att förneka att det fortfarande finns bra skidåkning ute i Europa men innan du överväger det så finns det några saker som du bör tänka på. När du besöker en svensk skidort så får du nämligen följande fördelar:

 • Du sparar tid
 • Det krävs mindre ansträngning
 • Mindre packning
 • Behöver inte flyga och checka – jobbigt om du har egen skidutrustning att transportera på flyget
 • Barnvänligt

Du sparar tid

Detta säger sig självt; att ta sig med bil, buss eller tåg till en svensk skidanläggning kan de flesta göra på några timmar. Visst kan det kännas som en ordentlig utflykt men det är ändå snabbt relativt sett. Att åka på skidsemester är ett perfekt sätt att få en paus från vardagens hets och stress och den välförtjänta lediga tiden vill du inte slösa på restid. Då är det bättre att få så mycket tid som det bara går i backen.

Det krävs mindre ansträngning 

Om du ska besöka någon skidort ute i Europa så måste du först ta dig ut till flygplatsen. Där måste du vänta under en längre tid för att ha marginal för flyget. Om du har gjort detta förut så vet du hur jobbigt det kan bli när man har mycket packning.För just skidåkning krävs t ex att du har ordentligt med varma kläder vilket tar mycket plats.

Om du dessutom äger din utrustning och ska ta med den så blir det extra jobbigt. Skidor och snowboards är inte gjorda för att bäras runt på flygplatser. Det är otympligt och jobbigt men det slipper du om du åker inrikes!

Då kan du bara sätta upp skidorna på en takbox och köra; den enda lyftningen av skidorna blir från din dörr till bilen och sen från bilen till stugan/hotellet i skidorten vilket sällan är långt. Med andra ord slipper du släpa och kånka på utrustning och tung packning när du åker skidor i Sverige vilket är väldigt skönt.

Mindre packning

Hur mycket packning man tar med sig är självklart individuellt och beror på hur länge man ska vara borta. Men det är ofta mer motiverat att göra en weekend i Sverige än till någon skidort utomlands; din ledighet maximeras eftersom du lägger så mycket tid som möjligt på skidåkning jämfört med restid. Därför är skidåkning i Sverige överlägsen om du strävar efter enkelhet.

Skidorter i Sverige är oftast mer barnvänliga

Om du planerar att åka med barn så är det enklare för dem att klara sig i de svenska fjällen än någonstans ute i Europa. De förstår skyltarna eftersom de är på svenska och gör de inte det finns det alltid folk att fråga som kan svenska. Det blir enklare för barnen och dessutom en trygghet för dig när du lämnar dem i skidbacken.

 

Barnen ska bli ganska stora innan man vågar lämna dem i någon alpinort vilket är synd. Att få åka själv och upptäcka på egen hand är väldigt spännande för barn och dessutom någon man lär sig en hel del av. Att få utmana sig själv och klara av backarna utan dig alldeles bredvid är en väldigt utvecklande upplevelse. För dig är det dessutom skönt att kunna släppa uppsikt från och till och bara få tänka på backen och skidåkningen.

Enkelheten med skidskola

Förutom den enkelhet som det innebär att åka skidor i ett svenskt skidsystem för barnen så finns det flera andra fördelar med att åka skidor i Sverige. Åker du till en svensk skidort så är det mycket enklare att sätta dina barn gå i skidskola vilket är ett väldigt bra alternativ.

För barnen är det jätteroligt att få lära sig åka i nya backar med ny teknik, träffa nya kompisar och testa på att vara lite självständiga. För dig som förälder är det skönt att kunna släppa ansvaret under några timmar och veta att barnen är i trygga händer.

Semestern ska vara ett sätt att slappna av och släppa vardagen men tyvärr så blir det ofta ett stressmoment att hela tiden behöva ha uppsikt över barnen. När barnen kan gå i skidskola så slipper du detta stressmoment och kan fokusera på dig själv under flera timmar varje dag vilket är väldigt skönt.

Bästa skidåkningen i Sverige

Letar du efter den bästa skidåkningen i Sverige? 

Allt fler inser fördelarna med att stanna inom våra svenska gränser och njuta av de pister som de svenska fjällen har att erbjuda. Även om de franska, italienska och österrikiska alperna kan vara både större och mäktigare än våra svenska fjäll, finns det gott om variation när det kommer till svensk skidåkning och oavsett om du är amatör eller etablerad åkare så kan du hitta den bästa skidåkningen i Sverige.

 

Hos oss på Stöten i Sälen hittar du Sälens bästa skidåkning och vi har dessutom den högsta fallhöjden på 370 meter. Något som ger storslagen utsikt över både svenska och norska fjäll. 

Att stanna i Sverige och välja att lägga din semester på hemmaplan är dessutom klimatsmart och gynnar svensk ekonomi. Eftersom de svenska anläggningarna är i så pass hög klass finns det helt enkelt ingen anledning att betala för dyra flygbiljetter och transportera utrustning genom halva Europa för att hitta en bra backe, när du faktiskt kan hitta den bästa skidåkningen i Sverige och våra svenska fjäll.

Sälenfjällen

 Som vi nämnde tidigare så hittar du I Dalarna Stöten i Sälen, vilket idag blivit till en av de populäraste skidorterna i Sverige. En av fördelarna med området är att det ligger inom rimligt avstånd från exempelvis Stockholm och Göteborg. Hit kan du alltså enkelt ta dig med såväl bil, bus eller tåg och snart också flyg.

Stöten som skidort 

Sälenfjällen med skidanläggningar som Stöten bjuder på välpreparerade längdåkningsspår, 18 liftar och 43 olika backar. I Stöten i Sälen hittar du skidåkning för alla: från korta halvdagsturer i skidspåret till långa turer med övernattningar, från böljande långsluttande pister till nästan vertikala stup och det finns massvis med aktiviteter för barn.

Av alla anläggningar i Sälen så har Stöten den högsta fallhöjden; nämligen 370 meter. Det finns dessutom 45 km längdspår där 3 km är längdspår.

År 2017/18 kommer Stöten att vara extra spännande att besöka; i år finns det en ny träningsbacke, nya moderna boenden och dessutom mer snö än tidigare tack vare ett snösystem för 35 miljoner kronor som vi investerat i.

Det innebär att Stöten är mer snösäkert än någonsin och för dig som för dig som tycker det är jobbigt när det blir isfläckar i backen där snön är uppkörd så kan vi stolt meddela att detta kommer att bli mindre förekommande tack vare systemet.

Därför kan du också vara säker på att din skidsemester till Stöten kommer att bli bättre än någonsin om du besökt oss tidigare. Om det här är första gången så kan vi tipsa om att du har mycket att se framemot.

Skidåkning för barn

Det finns även ett barnområde bestående av roliga och spännande backar som heter Vargys skidland och är perfekt för dig som åker med barn.

Fördelen med att åka i detta område för barnen är att backarna inte är lika svåra och man behöver inte heller trängas i långa liftköer. Det blir helt enkelt en mjukstart för barnen att öva i innan de vill ge sig ut i resten av backarna.

Om du vill sätta dina barn i skidskola i Stöten så kan du välja mellan:

 • 3-6 år
 • 7-9 år
 • 10-15 år
 • Skidskola 16+
 • Snowboardskola
 • Privatlektioner

Det finns alltså gott om att välja bland och du kan vara säker på att du hittar något som passar för dina barn. Om ditt barn är väldigt duktig för sin ålder eller är äldre men aldrig har åkt förut så behöver man inte hålla åldersgrupperna. Detta är snarare riktlinjer för var man förmodligen skulle trivas bäst och utvecklas mest. 

När du åker med barn så är det också bra om du tänker på att:

 • Ha rätt kläder för barnen
 • Ladda med energi – ordentligt med näring är väldigt viktigt för barnen när de åker hela dagarna istället för att sitta stilla
 • Ha bra säkerhetsavstånd när ni åker tillsammans i backen; barn kan ramla ganska plötsligt.

Aktiviteter

Här finns också gott om aktiviteter, vilket gör oss till en unik skidort i Sverige. Man kan förutom att åka skidor även ge sig ut på: 

 • skotersafari
 • åka hundspann
 • ägna sig åt isfiske
 • många andra utomhusaktiviteter

Men i Stöten bjuds inte bara på utomhusaktiviteter i alla dess former. De flesta av aktiviteterna finns i Stötens centrum; på Stötentorget. Här finns också: 

 • shopping
 • biografer
 • äventyrsbad
 • spaanläggningar
 • Bowling
 • Bastu & bad
 • Gym
 • massvis av restauranger
 • barer
 • nattklubbar

När är det bäst att åka?

De svenska fjällen erbjuder som regel vintersport mellan december och mars-april. Hur säsongen, vädret och snön ser ut skiljer sig från år till år, men den som vill ha snö-garanti kan ofta passa på att åka i januari eller februari då snön brukar ligga tjock och de flesta pisterna är öppna.

Den som väljer att åka precis i början eller slutet av säsongen får inte bli förvånad om det är lite mildare väder vilket också kan påverka åkningen i backarna. Det kan därför löna sig att boka i sista minuten när man vet hur vädret och snön ser ut, men som alltid gäller det att vara flexibel och ha is i magen när man bokar i sista minuten. 

Här kan det vara en fördel att kontakt med någon som vet allt om skidresor för att få rätt information. För att vara säker på att få en stuga nära backarna eller ett större hotellrum med utsikt över pisterna kan man dock behöva vara ute i god tid, eftersom de bästa boendena ofta försvinner snabbt.

Vi hoppas nu att du har bättre koll på vad de svenska skidorterna har att erbjuda, samt vilka fördelarna med dessa orter är. Tveka därför inte på göra som var tredje svensk och välj Sälen och Stöten som destination!