Skidsemester för hela familjen - Stöten i Sälen

Skidsemester för hela familjen

Tänk dig om inte bara ni själva, utan även barnen, hade bästa kompisarna i huset intill. Och intill. Och intill. Detta är fullt möjligt i Stöten, där hela familjen kan njuta av en skidsemester med extra allt. 

I Stöten träffade vi familjegänget från Örebro, åtta vuxna och nio barn, som blev stuggrannar i Stöten av en ren slump. Något de inte har ångrat. 

I skidbacken möts vi av glada skratt och utrop som ekar nedför Stöten Skicross, den roliga äventyrsbanan som garanterar timmar av rolig skidåkning. En hel skock barn mellan 7 och 13 år kastar sig ut över de böljande snövallarna. Somliga väldigt våghalsigt, andra lite mer försiktigt. Men att de hör ihop, det går inte att ta miste på. Ej heller att de – oberoende av dos ingjutet mod – har väldigt väldigt roligt. 

 

Niklas är pappa till två av barnen, Carl 9 år med Thea 13 år. Han är även en av de fyra pappor som hänger med barnen i backen den här dagen.

De är nämligen fyra familjer från Örebrotrakten som alla var mer eller mindre bekanta sedan tidigare, vissa släkt, som nu blivit stuggrannar i Fjällbyn i Stöten. 

– Det började med att en av familjerna hade skaffat ställe här. Och jag och min fru hade också tittat runt efter stuga i Sälentrakten en tid. ’Men ska ni inte kolla in Stöten’, tyckte de, berättar Niklas. 

Under påsken 2015 hände det. Niklas och hans fru hade bokat in ett möte med en mäklare från trakten. 

– Och vi bestämde oss där, direkt, samma dag! Det har vi aldrig ångrat, säger Niklas och fortsätter:

– Vi har faktiskt inte funderat så mycket på Stöten innan. Jag hade varit i Stöten med mina föräldrar som barn men minns inte något från det. När vi sedan kom hit igen 2015 minns jag hur upplevelsen var. Känslan av att komma till bergen, den fjällnära naturen, de långa backarna och mycket fallhöjd ... det var fantastiskt.  

Bullerbykänsla i Sälenfjällen

När de väl kom till Stöten så fick de en så bra känsla att de slog till. Utan att tveka.

- Dels är det prisvärt, sedan så känner man även att det blir något på sikt också. Det är så mycket på gång i Stöten nu, det byggs ut och satsas, det går åt rätt håll! Sedan gillar både jag och min fru att Stöten inte är så hårt exploaterat, med mängder av krogar och stora kedjor. Här vill vi ha lugn och ro, semester och riktigt bra skidåkning. Vill vi shoppa och ha liv och rörelse åker vi in till Sälen. Sedan är det bara att åka tillbaka till lugnet i Stöten igen, säger han och skrattar.

Nu var två Örebro-familjer på plats i Sälenfjällen. Sedan gick det undan. Ytterligare två familjer köpte samma typer av hus i samma område även de så gott som utan tvekan, och idag är de fyra familjer som, har 70 meter mellan husen och hänger ihop i backarna. 

Visst innebär det fördelar att ha fritidshus nära människor som man känner – inte minst för barnen!

För Niklas familj hamnar åk-dagarna på runt 30 per säsong. Jul och nyår, vissa sport- och påsklov och en del helger utöver det. Men det har inte blivit enbart på vinterhalvåret familjer nyttjar sitt hus i fjällbyn för att njuta av den fjällnära naturen och stillheten i Stöten.

– Det är ju fjällen det här och mer än bara skidåkning. Det är perfekta förhållanden för att cykla mountainbike, vandra eller löpa i terrängen. Så vi åker upp även under sommar och höst. 

Som du märker så finns det något för alla i Stöten. Här kan hela familjen avnjuta en härlig skidsemester och skapa minnen för livet. Gör som Niklas och de andra Örebrofamiljerna och besök Stöten i Sälen. Vi ses i backarna!