Skidutrustning - Stöten i Sälen

Skidutrustning tips

Att investera i rätt skidutrustning behöver inte vara svårt

Om du är inbiten skidfantast så är du troligtvis medveten om hur viktigt det är med rätt skidutrustning, samt hur svårt det kan vara att hitta just rätt utrustning. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips när det kommer till skidutrustning!

Hyra eller köpa skidutrustning?

Vid skidsemestrarna i fjällen så finns det en del som har sin egen skidutrustning med sig, medan andra väljer att hyra skidutrustning på plats.

En fördel med att hyra ett skidpaket är att man alltid får det senaste och behöver inte tänka på att uppgradera sig. Ytterligare en fördel med att hyra sin skidutrustning på plats är att man slipper kånka med sig all utrustning hemifrån. Något som många gånger tar upp mycket plats i bilen. I sådant fall kanske det är bättre om du helt enkelt hyr din utrustning.

Slutligen så kan du när du hyr välja att boka ett multi-paket som möjliggör att enkelt byta utrustning från exempelvis skidor till snowboard när du känner för det. Hade du köpt motsvarande utrustning hade det blivit mycket dyrare. 

Har man egen skidutrustning, men funderar på att köpa ny, är det också ett ypperligt tillfälle att hyra det man funderar på att köpa för att känna sig för lite. Viss utrustning är bra att ha och andra går lika bra att hyra.

Många föredrar dock också att köpa sin egen utrustning. Främst för att det är smidigt att ha egna skidor som man dessutom känner sig hemma med i snön. 

Pjäxor

 Är det första gången man åker på skidsemester, kan man hyra allt. Likaså om man åker mer sällan, men om man åker ofta finns det i alla fall en bra sak att investera i. Nämligen ett par bra pjäxor. Det är svårt att hittar pjäxor som sitter bra och det viktigaste är att inte köpa för stora pjäxor, även när det gäller barn. 

Om pjäxorna är för stora kan foten glida omkring och hinna stukas innan bindningen utlöser vid ett fall. Det är inte heller bra att låna andras pjäxor, eftersom de har anpassat sig efter någon annans fötter. Att åka med obekväma pjäxor kan ge kramp och förstöra skiddagen.  

Hjälm

 Idag är hjälmen lika viktig som all annan skidutrustning och det finns mycket att välja på. Hjälmen är lika viktig som pjäxorna att den sitter bra. Hjälm går utmärkt att hyra och det går att köpa lite större hjälm till barn som de kan växa in i, eftersom man kan ändra storleken på hjälmen med olika tjocklekar på fodret. Det viktigaste med hjälmen är, som med alla andra hjälmar, de får inte ha slagit i backen eller på annat sätt ha skadats. 

Skidor

Här finns det oändligt mycket att välja på och vad som passar bäst är upp till var och en att testa. Här är det viktiga att man vet vad man gör. Köp inte bara något i tron att det är bra, utan prata med någon som har kunskapen och kan ge råd. Har man inte hittat sin åkstil eller en skida man trivs med, är det en fördel att hyra skidor. Dessutom slipper man släpa med sig dem på flyg, tåg, buss eller bil. 

Skidor till barn

De flesta barn älskar att åka skidor, både utför och på längden. Skidåkning går dessutom att lära sig i väldigt unga år, men fel utrustning kan fullständigt förstöra skidsemestern. Här är vad man bör tänka på när det handlar om skidor till barn. 

Alpint

Barn brukar älska utförsåkning, de verkar aldrig tröttna. Finns det ingen skidlift kan man se dem åka utför för att därefter springa uppför backen för att kunna åka igen, och igen och igen. Är man på skidsemester med små barn och vill lära dem utförsåkning rekommenderas skidskola så att de lär sig grunderna och lär sig att åka på rätt sätt. Lärarna på skidskolan är oftast bättre på att lära ut skidåkning än vad föräldrarna är och de verkar ha ett obegränsat tålamod. Om barnen är riktigt små, och det är allra första gången barnen åker skidor är det kanske bäst att först hyra skidor, eftersom man aldrig vet om de tycker utförsåkning är roligt. På Stöten erbjuder vi skiduthyrning för alla. 

Om barnen fastnar för utförsåkning kan det vara vettigt att köpa skidor, även om man bor i södra Sverige eftersom barn vill ut och åka så fort det finns en gnutta snö i backarna.

Att tänka på

När man köper skidor för utförsåkning brukar tumregeln för vuxna vara att skidorna skall räcka till näsan ungefär, beroende på vilken typ av skidor man köper och beroende på hur duktig skidåkaren är. När man köper skidor till barn bör man köpa något kortare skidor. Skidorna bör räcka ungefär till hakan på barnet. Man bör också köpa en skida av allround-typ eftersom barn ofta vill pröva på många olika typer av skidåkning.

Längdåkning

Samma princip gäller för längdskidor som för skidor för utförsåkning när man köper skidor till barn - köp inte för långa skidor. Långa skidor är svåra att kontrollera och det gör skidåkningen så mycket svårare för barnet. Det är viktigare att barnet har roligt än att det går fort. Köp korta robusta skidor som uppmuntrar till lek när du köper skidor till barn. Är barnen riktigt små finns det ingen anledning att köpa både slalomskidor och längdåkningsskidor, ett par robusta allround-skidor brukar räcka.

Vi hoppas nu att du har bättre koll på hur du väljer rätt skidutrustning inför skidsemestern, så att du slipper skavsår, sura miner från barnen eller andra problem som kan uppstå med fel utrustning.