Skidweekend Sverige - Boka idag! - Stöten i Sälen

Skidweekend i Sverige

Upplev fördelarna med att åka på en skidweekend i Sverige

Funderar du på att unna dig en skidweekend i Sverige? Då har du kommit helt rätt. I denna artikel kommer vi att guida dig genom fördelarna med en sådan resa, samt hur du går tillväga för att hitta rätt skidanläggning för just dig! 

Skidanläggningar i Sverige

Tittar man på kartan så kan man se vilka skidanläggningar Sverigekartan guidar till. Från Halland i söder till Lappland i norr, men de allra flesta finns i ett stråk från Värmland till Jämtland. 

Sydliga skidanläggningar 

Förutsättningarna för en bra skidanläggning är i princip att det finns ett högt, lagom brant berg och att det finns snö. Höga lagom branta berg finns det i hela Sverige men tittar man på kartan kan man se att det inte finns så många skidanläggningar i södra Sverige. Orsaken till detta är självklart att det inte finns snö varje vinter i södra Sverige. De skidanläggningar som ändå finns i södra Sverige ligger ofta inom inte allt för långt avstånd från större städer och drar därför till sig mycket skidåkare så fort det har snöat. Dessa skidanläggningar duger ofta bra för dagsåkning en snörik vinterdag. Skall man dock boka en skidresa i förväg och vara helt säker på att det finns snö, och dessutom ha lite längre backar, får man nog bege sig lite längre norrut. Känner man inte till någon skidanläggning kan man ta hjälp av en karta då alla skidanläggningar i Sverige är utsatta på kartan för att vara lätta att hitta.

Skidanläggningar i mellersta Sverige

Tittar man på en karta över Sverige kan man se att det är fullt av skidanläggningar från Värmland upp till Jämtland. Det är här de största mest kända skidanläggningarna så som Branäs, Sälen och Åre går att hitta. Den här delen av Sverige har höga branta fjäll vilka ger långa härliga pister. Här är det nästan alltid gott om snö på vintern och det är ändå inte allt för långt att resa för människor från södra Sverige. Det är också här som Stöten finns placerad.

Skidanläggningarna i den här delen av Sverige är de mest kompletta. De har alla typer av backar, från de lättaste nybörjarbackarna till riktigt branta stup. Här finns det ett stort utbud av boende från enkla vandrarhem till lyxhotell och här finns mängder av restauranger och kringaktiviteter. Det är hit de flesta svenskar beger sig om de vill åka på skidsemester i Sverige. Kolla in alla skidanläggningar Sveriges karta visar i detta område så kommer du garanterat att hitta någon anläggning hyfsat nära dig. Om man tröttnat på skidåkningen i mellersta Sverige, eller om det råkar vara ett snöfattigt år, kan skidanläggningarna i nordligaste Sverige vara ett alternativ. Men det är sällan fallet. Även om snön mot all förmodan är tun så finns det alltid aktiviteter som kan göra eran vistelse till ett nöje.

Skidanläggningar i norra Sverige

Längst uppe i norr, i Lappland finns det ett antal skidanläggningar. Den mest kända av dem är Riksgränsen som stoltserar med det största snödjupet av alla skidanläggningar i Sverige. Man har 29 pister och 6 liftar men det man är mest berömda för är offpiståkningen. Riksgränsen erbjuder fantastisk skidåkning men resvägen är lång och vädret kan vara mycket skiftande. 

Skidweekend i Sälenfjällen

Sälenfjällen, som är norra Europas största alpina skidområde, ligger i Mellansverige och på väldigt bra avstånd från några av de större städerna, vilket lämpar sig perfekt för en skidweekend i Sverige. Från Göteborg och Stockholm tar det cirka 5 - 6 timmar till Sälenfjällen, från södra Sverige ytterligare några timmar. Sälenfjällens toppar är cirka 900 meter och området är väldigt välbesökt, vinter som sommar. 

I Sälenfjällen bor man antingen på hotell eller i stuga. Majoriteten av dem som åker till fjällen kör egen bil och hyr gärna stuga i en stugby, med närhet till andra aktiviteter. Många förknippar fjällen med skidor, men de lämpar sig väldigt bra för vandring också. Här finns många vandringsleder och fjällen på vintern och sommaren är inte alls detsamma.

Fördelar med en weekend

Vi älskar Sälen med sin härliga skidåkning på vintern och vackra natur på sommaren; allt på ett och samma ställe. Under en vecka så kan man få mer gjort och upptäcka mer av vårat natursköna paradis men vi inser att det kan finnas en del fördelar med att stanna en kortare period också: 

  • Färre semesterdagar
  • Du behöver inte åka under högsäsong
  • Spara pengar
  • Du kan åka flera gånger
  • Hälsa och välmående
  • Korta semestrar känns längre
  • Högre produktivitet i vardagen

Färre semesterdagar

Du som ska åka skidor en vecka under barnens sportlov exempelvis måste antagligen ta ledigt en vecka från jobbet. Om du däremot hade åkt en weekend så hade du förmodligen kunnat arbeta åtminstone halvdag torsdag och sedan bara boka tre nätter (till fredag, till lördag och till söndag) och få tre härliga heldagar i snön samt en nattskidåkning under torsdagen. Du kan alltså komma iväg och njuta av friheten utan att det påverkar din jobbsituation särskilt mycket vilket är skönt.

Du behöver inte åka under högsäsong 

Detta kan självklart variera beroende på situation men de flesta som åker en vecka till fjällen väljer att åka under jul eller sportlov eftersom att det är enklast att planera in i våra fullspäckade scheman. Åker du under weekend behöver du inte bara ta färre semesterdagar utan du kan dessutom ta ut dem lite mer när det passar. Eftersom att du bara ska ta 1–1,5; kanske max två dagar så kommer det inte alls vara lika svårt att välja en vecka när det inte är lika vanligt att åka upp. Fördelen med detta är att du slipper undan bilköer till skidorten, liftköerna när du väl är här och dessutom kan njuta av tommare backar. Om du gillar lugn och ro samt att vara lite mer i fred så kan detta därför vara ett bra alternativ.

Spara pengar 

Här måste man säga att det visserligen blir dyrare per dag på en weekend jämfört med om man åker under en vecka. Men totalt sett blir resan billigare eftersom du har färre boendenätter samt att du kan ha liftkort och utrustning under kortare period.

Du kan åka flera gånger

Två weekends blir oftast dyrare än en vecka så rent ekonomiskt är detta kanske inte det bästa alternativet. Om du däremot vet att du kommer ha lite lugnare på jobbet så att du hinner med ett par lediga fredagar under vintern så kan det vara den bästa lösningen för dig. Fördelen med två weekends jämfört med en längre semester är att du inte gör av med allt på en gång. Du får först njuta av en mini-semester och sedan har du en till att se framemot istället för att behöva vänta ett helt år. Nackdelen är självklart att det totalt sett blir dubbelt så många restimmar vilket kan vara jobbigt om du bor en längre bit från Sälen. 

Hälsa och välmående

Känner du dig stressad från och till på jobbet? Om du har svårt att slappna av ibland så är en weekend det perfekta sättet för återställning och återhämtning. Du kanske inte hinner ta en hel vecka men en kort paus har nästan alla tid med någon gång under vinterhalvåret. Om du exempelvis vet med dig att det är mycket att göra fram till julen så kan du planera in den tidigt under våren eller vice versa.

Korta semestrar känns längre

Har du någonsin haft en fullspäckad dag med många nya intryck och upplevt att det definitivt känts som att mer än en dag har passerat. Miljöombytet, massor av syre och fysisk aktivitet samt mysiga kvällar framför elden i en fjällstuga gör att du kommer uppleva det som att vecka har passerat när du kommer hem. Vi människor anpassar oss och när vi har mindre tid på oss att njuta så njuter vi istället mer fullt ut under den tid som vi har.

Högre produktivitet i vardagen 

Att ta pauser under arbetsdagen eller gå och träna efter jobbet har visat sig göra oss mer produktiva. Weekends fungerar på samma sätt; du får en paus som är tillräckligt lång för att få dig utvilad men tillräckligt kort för att få plats med i ett fullspäckat schema.

Som du märker så finns det en hel del fördelar med en skidweekend i Sverige, samt skidanläggningar som erbjuder fantastiska upplevelser för hela familjen. Gör som var tredje svensk och välj Sälen och Stöten som destination!