Snödjup Sälen - Statistik, historik mm. - Stöten i Sälen

Snödjup Sälen

Ta reda på nuvarande snödjup i Sälen

Nyfiken på nuvarande snödjup eller väder i Sälen? Hos oss på Stöten kan du hålla koll på såväl snödjup som väder i realtid.

Genom åren har vi märkt att de flesta vill hålla sig uppdaterade med nuvarande snödjup, väder och öppna backar hos oss i Stöten i Sälen. Vi har därför valt att sammanställa aktuella skidväderrapporter.

Under vår kategori backar & väder kan du alltid kontrollera nuvarande väder, temperatur och vind i Sälen. Du har också möjlighet att se väderprognoser och ta reda på ifall det finns några fjällvarningar i området. Något annat som du kan kontrollera är nuvarande natursnödjup och kanonsnödjup i såväl dalen som på toppen. 

Här kan du även kontrollera vilka utav våra 47 backar, 18 liftar och 8 längdspår som är öppna för tillfället. I vår rapport över öppna backar finns även kompletterande information om längd, svårighet på nedfart, snökanonbelagd pist, belyst pist, samt vilka backar där kvällsåkning är tillåtet.

Alla våra rapporter uppdateras dagligen och är till för att förse dig med nödvändig information från Stöten.

Pssst... Du missar väl inte vår härliga film om Stöten i Sälen? 

Vi storsatsar på snö

Inför säsongen 17/18 så har vi gjort flertalet storsatsningar. Bland annat så har vi investerat i ett nytt snösystem, vilket kommer att möjliggöra en ännu tidigare säsongsstart i många backar, samt en säkrare tillgång till snö under hela säsongen. Ifall du letar efter skidbackar med det högsta snödjupet ska du därför besöka oss på Stöten i Sälen. 

Under denna säsong har vi även upplevt massiva snöfall vilket har lett till natursnödjup på hela 125 cm, vilket är nästan 80% mer jämfört med tidigare säsong. Något som har gjort skidåkningen helt magisk!

Vårt erbjudande 

Om du vill vara säker på att få en snöfylld skidsemester, kan du med fördel planera in en resa till oss på Stöten i Sälen. Tack vare våra storsatningsar på snö blir säsongen både längre och trivsammare.

Har du tur kan du dessutom ta del att ett riktigt schysst erbjudande som inkluderar både skidåkning, boende och aktiviteter till ett rabatterat pris. Håll utkik på vår erbjudandesida där du hittar aktuella erbjudanden - boka din resa redan idag.

Mer intresseant fakta om snödjup

Kan du inte få nog med information om snödjup? Då kan du kika in dessa intressanta fakta:

Vad är snödjup och hur mäter man det? 

Snödjup är precis som det låter djupet på all snö som finns på marken. 

Det allra vanligaste sättet man mäter snödjupet på är med linjal, tumstock eller fasta mätpinnar. Idag använder sig de flesta mätplatser utav fasta mätpinnar för att ta reda på snödjupet. Mätpinnen är som det låter en pinne som fästs permanent i marken. På pinnen finns det sedan en linjal som läser av snödjupet i centimeter. 

De flesta stationer mäter snödjupet tidigt på morgonen. Detta ska då ske på en så slät markyta som möjligt för att ge ett mer precist resultat. Allra helst ska man dessutom använda sig utav minst fem mätpinnar som finns placerade på ett par meters avstånd från varandra. Därefter räknar man ut snödjupets medelvärde från alla dessa mätpunkter.  

Snöfall i Sälen

När snön börjar att falla varierar självklart från år till år. I Sälen brukar det dock falla så pass mycket snö att skidanläggningarna vanligtvis kan öppna i november. Även snödjupet varier från år till år men vanligtvis är det genomsnittliga snödjupet i Sälen 30–90 cm. 

Enligt historisk statistik som sträcker sig från 2009 till 2017 så var året 2009 det år med minst genomsnittligt snödjup i Sälen. Det genomsnittliga snödjupet var då endast 38 cm med ett högsta snödjup på 60 cm. Man kan jämföra detta med år 2015 som enligt statistiken är det år med mest genomsnittligt snödjup. Det genomsnittliga snödjupet var då 86 cm och det högsta snödjupet var då hela 113 cm. 

I Stöten i Sälen är det vanligtvis så pass mycket snö att vi sällan behöver använda snökanoner. Vanligtvis behöver vi endast använda snökanoner på ett fåtal av våra pister. 

Vad är nysnö och hur mäter man det? 

Nysnö är all snö som hinner falla under en viss period. Vanligtvis är det lite mer omständigt att mäta nysnö i jämförelse med snödjup.

För att mäta storleken på ett snöfall använder man för det mesta snödjupsökningen från ett dygn till ett annat. En annan metod är att räkna om mängden snö till nederbörd i smält form. I detta fall gäller det att 1 centimeter nysnö är jämförbar med 1 mm nederbörd i smält form. Något som kan vara svårt eftersom denna metod är mycket beroende av temperaturen.

Över tid summeras sedan mängden nysnö i olika tidsperioder. Detta kan exempelvis vara dygn, veckor, månader eller år. 

Väder i Sälen

Sälen har väldigt skiftande väder med varma, härliga somrar och svalare vintrar som lämpar sig utmärkt för skidåkning. 

När skidsäsongen vanligtvis startar i november är temperaturen normalt mellan +1 till -6 grader. Från och med december till februari är temperaturerna normalt -3 till -13 grader. Därefter är det växlande temperaturer i mars och april med som högst +7 grader och som lägst -8 grader. Under sommarmånaderna maj till augusti är det varmare temperaturer på mellan +2 till +21 grader.

Om man kollar historisk statistik över antal soltimmar per dag i Sälen, ser man att antalet soltimmar under november till januari vanligtvis ligger på 1. Från februari till oktober varierar antalet soltimmar per dag mellan 2 till 9. Antalet soltimmar i Sälen är väldigt lik antalet soltimmar i Stockholm.

Kollar man på antalet regndagar på månad i Sälen, varierar det mellan 12 till 16 stycken. Vanligtvis faller det i genomsnitt 622 mm nederbörd i Sälen per år. 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på Sälens nuvarande snödjup och väder!