Energispartips

Spara el i vinter - våra bästa energispartips

Med de höjda elpriserna är det en stor oro i samhället - inte minst bland våra privata stugägare som valt att förmedla sina fritidsboenden via Stöten. Här har vi på Stöten samlat våra bästa tips om hur du som gäst kan tänka för att hålla elförbrukningen nere så mycket som möjligt under din vistelse hos oss.

  1. Stäng av bastun direkt. Stäng av bastun manuellt så snart ni bastat klart istället för att låta timern löpa ut så sparas massa energi.

  2. Använd diskmaskinen. Att diska i maskinen sparar nästan fyra gånger så mycket energi som att diska för hand. Men se till att maskinen är helt full innan du startar den. Du kan också skippa fördisken, det sköter maskinen så bra på egen hand!

  3. Tvätta bara fulla tvättmaskiner. Fyll maskinen ordentligt innan du startar den och använd eco-programmet.

  4. Undvik att använda torktumlare och torkskåp om det är möjligt. Torktumlaren drar nästan tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen det mest miljövänliga alternativet är att låta tvätten lufttorka. Tips för fuktiga pjäxor! Plocka ut innerskon ur pjäxan så torkar den över natten utan problem.

  5. Släck lamporna i rum som ingen är i. Här finns mycket energi att spara bara genom att släcka lampor som inte behöver vara tända.

  6. Dra ur laddare som inte används. När en laddare inte används men sitter i ett uttag drar den fortfarande energi. Faktum är att apparater i standby-läge slukar motsvarande 2 procent av landets årliga energiförbrukning.

  7. Stäng av kaffebryggaren när den inte används. Ett bra tips för att spara energi och samtidigt hålla kaffet varmt är att direkt hälla över kaffet i en termos så snart det är färdigbryggt.

  8. Duscha kortare. Halverar du duschtiden halverar du också energiförbrukningen.

Visste du att i Malung-Sälens kommun är elen som dyrast mellan klockan 07:00 och 19:00? Så om du har möjlighet, undvik gärna att använda energitjuvar såsom bastu och tvättmaskin inom den tidsramen.

 

Vargys energiskola

Även Vargy har snöat in på energi och vill, tillsammans med alla barn, lära sig mer om hur vi kan leva energismart i Stöten. Bli en energiexpert med Vargys energiskola och gör quizet för att se hur bra koll du och ditt barn har på smart energianvändning?