Barn på utflykt - så roligt kan man ha!

Alla tips för världens bästa utflykt!

Planerar ni att ta med era barn på utflykt? Så roligt! För att det ska bli en lyckad familjefest finns det ett par saker att tänka på. Därför vill vi dela med oss av några tips. I den här artikeln kan du läsa om allt från förslag på vad ni kan göra - till vad ni kan äta! 

Perfekta utflykter för barnfamiljen

Det finns så många olika utflyktsmål som passar barnfamiljen. Men om ni redan har besökt djurparken, äventyrsbadet, bion och museet - var ska ni då ta vägen? Det tänkte vi berätta!

1. Barn älskar djur - Runt om i landet finns det stora möjligheter att besöka ridcenter eller 4H-gårdar. Där kan barnen få träffa och klappa, men även testa att rida på alla snälla djur.

2. Hur funkar det med barnvagn på fjället? - För det mesta går det hur bra som helst! Runt om i Stötenfjällen finns det flera leder där du med lätthet kan ta dig fram med barnvagn. Om du känner dig osäker på vilka leder som passar er kan du alltid höra av dig!

3. Idrottshallen är till för att användas - De allra flesta idrottshallarna är möjliga att hyra för privat bruk. Så varför inte dra ihop hela kvarteret och köra en turnering? Fotboll, innebandy, badminton och bowling. Aktiviteter som självklart lämpar sig lika bra ute!

4. En avslappnande stund i biblioteket - Allt för få besöker biblioteket. Det är ett väldigt mysigt utflyktsmål som många kanske glömmer bort. Barn älskar böcker och de kommer med största sannolikhet att uppskatta ett besök i biblioteket. 

5. Upptäck skogen - Oavsett om ni bor i staden eller ute på landet är det svårt att bli mättad av den avslappnade känslan man får av att vara i skogen. Kolla upp om det finns något spännande utflyktsmål i närheten. Exempelvis en fors, en koja för fika, något speciellt träd eller en riktigt bra utsiktsplats.

6. Höghöjdsbanor och underjordsäventyr - Tycker ni om adrenalin och höga höjder? Då måste ni utmana hela familjen i en höghöjdsbana. Om ni istället gillar att ha fötterna på jorden, eller i det här fallet - under den - kan ni med fördel besöka en guidad tur i en gruva. Oförglömliga utflykter som passar barnfamiljen!

7. En svensk marknad - Runt om i Sverige anordnas det väldigt många marknader, stora som små. Det är mycket att titta på, smaka på och testa på. Ett perfekt utflyktsmål! 

 

Enkel utflyktsmat att ta med

Oavsett om ni ska ut i skidbacken, till stranden eller djurparken så är det väldigt viktigt att man tar med sig något att äta. Barn kan bli väldigt trötta och hungriga på ungefär en sekund. Då gäller det att vara redo.

Vi vill därför tipsa om snabb och enkel mat som passar perfekt på utflykten! Nedan hittar ni förmodligen minst ett alternativ som kommer falla alla i smaken.

  • Kalla plättar - Detta är en riktig klassiker som kan få vilket barn som helst att le med hela ansiktet. Stek plättarna redan dagen innan och välj själv vilken topping du föredrar. Sylt, socker, grädde eller bär!
  • Smörgåsar för smörgåsjärn - Alla magar uppskattar en varm macka. Originalet består av en bit skinka och någon skiva ost. Men för den som vill ha ett lite mer kulinariskt alternativ rekommenderar vi verkligen att testa göra en röra på exempelvis creme fraiche, lök, skinka, ost, salt och peppar, och kanske lite bacon. Våga prova dig fram för att hitta din favoritsmak!
  • Pastasallad - En kall sallad som håller energinivåerna i schack. Blanda ihop lite skruvade makaroner, majs, kyckling, paprika, spenat, avocado och annat som är gott. Mums!
  • Matmuffins - Efter ett par matiga muffins orkar även de minsta barnen fortsätta dagen. Efter att matkoman försvunnit alltså. 
  • Pizzabullar - Detta är en riktig hit. Kombinationen av pizzasmak med ett utseendet av en bulle - det måste helt enkelt varit ett geni som kom på pizzabullen!
  • Wraps - Fördelen med wraps är ändå att du kan fylla dem med precis vad du vill. Kött, fisk eller vegetariska alternativ. Det passar även om man är känslig mot gluten eller laktos!
  • Varmkorv - Att ta med sig en korvburk ut och ställa direkt på elden är väldigt smidigt och enkelt. Men något som är ännu smidigare och går ännu snabbare är att värma korven hemma, paketera i en termos, och äta så fort man blir sugen! 

 

gra avslutande tips att tänka på

För att utflykten ska bli så lyckad som möjligt finns det ännu ett par saker att tänka på. Som förälder försöker man tänka på precis allt men det är ändå möjligt att man missar något.

Vi vill därför dela med oss av några avslutande tips som kan vara bra att ta med sig inför utflykten!

  1. Förberedelser är A och O - Tänk igenom utflykten i förväg. När ska barnen få veta, eller är det en överraskning? Om man har tänkt besöka något speciellt kan det alltid vara bra att ringa dit i förväg. På så sätt vet man om utflykten kommer motsvara ens förväntningar eller inte.
  2. Kläder efter väder, och olyckor - Vädret kan slå om snabbt och oväntat. Det kan även hända en olycka som gör att man behöver ett klädombyte. Är ni borta ett par dagar är det alltid bra att packa med stövlarna - även om väderrapporten visar att det är barfotaväder.
  3. På plats finns det vissa regler - När ni väl är på plats kan det vara bra att informera barnen om vad som gäller här. Kanske lämpar det sig inte att man springer omkring, busar eller pratar högt. Om man berättar det i förväg undviker man ofta både sura miner och krokodiltårar. 

Där har ni det! Allt ni kan behöva tänka på för att utflykten ska bli lyckad. Vi hoppas att ni får en väldigt trevlig utflykt med era barn!