Att åka lift med barn

Lekande lätt - så lär du barnen att bemästra liften!

Att åka iväg på en skidsemester med hela familjen är bland det mysigaste man kan göra. Kanske börjar era barn vara tillräckligt stora för att åka själva i liften, och det kan kännas lite pirrigt. Vi vill därför tipsa er om hur ni på bästa sätt bemästrar våra liftar!

Träna med sopkvast

De allra minsta nybörjarna börjar med att åka upp för backen på våra rullband. Med både väggar och tak i plexiglas är det enkelt att känna sig trygg.

Om det däremot är första gången som barnen ska åka lift kan det vara bra att ha övat lite innan ni ger er ut i backarna. Exempelvis är det en perfekt övning att lära sig åka på en gammal sopkvast!

Passa på att ta med er både skidor och sopkvast när ni ändå ska till pulkabacken och leka. Då kan barnen sitta på kvasthuvudet och hålla i träskaftet medan du bogserar dem upp för backen! På så sätt efterliknar du känslan av att åka i en riktig lift samtidigt som de lär sig att hålla balansen på skidorna.

Läs också: Barn i fjällen

När det kommer till att lära sig åka knapplift är det en bra idé att till en början titta på hur andra gör. De första gångerna kan det sedan kännas tryggt om mamma eller pappa följer med upp i liften. Låt barnen stå på sina egna skidor som pekar upp mot backen, titta bakåt för att se när liften kommer och hjälp sedan till så att de får benen på var sin sida om knappen. Därefter är det bara att stå upp och njuta tills ni ska stiga av vid toppen!

Välj en kortare lift

Man kommer väldigt långt med lite tålamod och en positiv inställning. Var därför beredd på att det kan kännas svårt till en början. Låt barnen bestämma vilken lift som känns bäst och ta det lugnt de första åken. Efter ett par svängar upp och ner kommer de snart tycka att den korta liften är en baggis!

Kanske tar det ett par gånger innan man hittar den rätta knycken och några små vurpor är att räkna med innan det sitter. Vi är dock övertygade om att även de allra minsta snart fixar liften helt utan mamma och pappa.

Skidskola med Vargy!

Är ditt barn mellan 3 - 6 år och sugen på att hitta nya skidintresserade kompisar? I vår skidskola med världens snällaste Vargy kommer du inte bara att bli proffs på att åka i liften - räkna med mängder av lek, bus och skratt med dina nya skidkompisar!

I grupper om max 8 barn ser vi till att du känner dig trygg i backen. Här får du lära dig hålla balansen, bromsa, svänga och självklart bemästra liften. Kursen anpassas efter barnens förmåga där fokus ligger på att ha roligt.

Självklart har vi skidlektioner för alla! För att få en garanterad plats i skidskolan samt smidigare incheckning rekommenderar vi att du bokar en plats. Det här är en upplevelse som inget barn vill missa!