3 enkla lekar för barn

Underhållning utanför skidbacken!

Vad gör man efter en lång dag i skidbacken, när barnen inte längre nöjer sig med en stillasittande kväll hemma i soffan? Man inspirerar till lite härlig lek, såklart. Det finns massvis med roliga lekar som passar både små och stora barn!

Lekar för barn inomhus

Föreställ dig en solig och lagom kall vinterdag i skidbacken. Du och familjen spenderar hela dagen i pisten och hinner testa på såväl Granis som Farfarsvängen. Ni glider ner till er gemytliga stuga i Soltorgsbyn, hänger av er skidutrustningen för dagen och laddar upp inför en mysig hemmakväll i soffan. Barnen nöjer sig däremot inte med en stillasittande kväll - de vill leka!

I sådant fall kan du med fördel tipsa dem om följande lekar:

Charader

Charader är en riktig klassiker som går hem i alla åldrar. Det blir sällan en tråkig stund när man ser sitt syskon eller sin kompis försöka imitera ett djur, en seriefigur eller någon annan rolig filur. 

Låt barnen själva bestämma vad de ska försöka efterlikna eller skriv också ner små lappar som läggs i en skål. Därefter får någon dra en lapp från skålen för att sedan försöka visa med kroppsspråk och gester vad som stod på den. Den eller de andra som deltar har som uppgift att försöka gissa vad det är som imiteras. Förslagsvis får den som gissar rätt dra nästa lapp.

Djur-tafatt

De flesta är bekanta med tagen eller tafatt, där en person ska försöka hinna ifatt de andra, nudda dem och samtidigt skrika ”tagen” för att ombyta rollerna. För att ta denna lek ett steg längre och göra den ännu roligare, kan barnen leka djur-tafatt.

Leken går till på samma sätt som vanligt, med enda skillnaden att man ska efterlikna olika djur och dess egenskaper. Låt barnen själva bestämma vilka djur de ska vara eller använd lappar på samma sätt som i charader.

Någon kanske är en hare och ska då också försöka röra sig som en. En annan kanske är en känguru medan någon annan är en orm. Endast fantasin sätter gränser!

Känselpåse

En annan rolig lek är den så kallade känselpåsen. Lägg enkelt olika föremål i en tygpåse eller liknande. Det viktigaste är att det inte går att se vad som finns inuti. Låt sedan barnen sticka ner sin hand i påsen, känna på föremålet, berätta hur det känns och därefter försöka gissa vad det är för någonting.

Att börja med frukter och andra familjära objekt brukar vara en bra start. Sedan går det att göras i princip hur svårt som helst.

Där har du det – tre roliga och superenkla lekar som garanterat förgyller barnens kväll i stugan. Varmt välkommen till oss på Stöten i Sälen!