5 tips när du ska åka längdskidor med barn

Introducera dina barn till längdskidåkning!

Vi har tidigare berättat hur du bäst introducerar ditt barn till slalom samt tipsat om övningar för att lära dina barn åka skidor. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och dela med oss av fem saker att tänka på när du ska åka längdskidor med barn!

Att tänka på vid längdskidåkning med barn

Det finns såklart en rad olika saker att tänka på när du ska introducera dina barn till längdskidåkning. Nedan hittar du några hjälpsamma tips som förhoppningsvis gör er tid i skidspåret till en fröjd:

1. Ta på er ordentligt med kläder

Du har troligtvis varit med om det förr – att du och dina barn ska spendera några timmar utomhus för att bara efter några minuter höra ”Mamma (eller pappa), jag fryser”.

För att slippa detta och se till att ni håller er varma i skidspåret, gäller det att ta på er tillräckligt med kläder. Använd lager-på-lager-principen och kolla även in våra tips på hur du klär dig bäst i längdskidspåret.

2. Låt det ta tid

När ni väl har varma och sköna kläder på er, är det dags att introducera barnen till utrustningen. Hur det känns att ha på sig pjäxorna och hur det känns att stå på skidorna samt hålla i stavarna. Det är viktigt att detta moment får ta lite tid – stressa inte!

3. Börja med det mest grundläggande

Efter att utrustningen är på kan ni äntligen ge er ut i spåret. I första hand gäller det att vänja barnen med det mest grundläggande – att hitta balansen, åka rakt fram och bromsa.

När det kommer till det sistnämnda, att bromsa, rekommenderar vi att du lär dem att sätta sig när på rumpan. Försök inte att få barnen att bromsa med exempelvis stavarna. Risken är då stor att de placerar stavarna framför sig, varpå det kan ta tvärstopp och stavarna hugger till i magen. 

Eftersom du lär barnen att sätta sig ner vid inbromsningar bör du också lära dem att ställa sig upp i spåret på egen hand. Det är också fördelaktigt om dem skulle ramla. Vilket dem såklart kommer att göra flera gånger. 

4. Gör skidturen till ett roligt äventyr

Barn kan som bekant ha dåligt tålamod. Det är därför lätt hänt att en skidtur utan mål blir tråkigt. Se därför till att göra turen i längdspåret till ett roligt äventyr. Att åka skidor ska vara lekfullt! 

För att göra skidturen lite roligare kan ni sätta upp ett mål – hur långt ska ni åka? Ni kan också stanna och göra en lek med eller utan skidor. Ett annat tips är att ”åka skidor” utanför spåret, i djupsnön och terrängen. Det blir garanterat ett roligt och lekfullt inslag som uppskattas av barnen.

5. Ta med er en matsäck

Att åka längdskidor tar på krafterna. Inte minst om man gör det för första gången. För att kunna tanka på med energi rekommenderar vi er därför att packa med en matsäck. Sikta in er på ett vindskydd eller något annat mysigt ställe i skogen där ni kan avnjuta lite varmchoklad och mackor! 

Boka en skidsemester hos Stöten

Vi hoppas att du med hjälp av dessa tips tar dig ut i spåret och gör längdskidåkningen tillsammans barnen till en fröjd!

Om du och din familj vill uppleva ett riktigt fjälläventyr fyllt med såväl skidåkning som aktiviteter och god mat, kan ni med fördel boka in en semester hos oss på Stöten i Sälen. Kolla in våra erbjudanden eller boka din resa redan idag – varmt välkommen.