Tips på 5 roliga samarbetsövningar för barn

Lär barnen att samarbeta med andra!

Genom hela livet är vi tvungna att samarbeta med andra människor. Det är därför viktigt att tidigt lära sina barn hur man gör detta. Något som med dessa fem roliga samarbetsbetsövningar blir både enkelt och underhållande!

Positiva och stärkande samarbetsövningar för barn

Samarbetsövningar handlar till stor del om att skapa positiva upplevelser mellan deltagarna och därigenom skapa en stärkande gruppkänsla och ökad samarbetsförmåga. Något som med fördel kan göras med nedanstående övningar: 

1. Lös upp knuten

Denna roliga övning kan genomföras såväl inom- som utomhus. Den kräver åtminstone fem deltagare och lämpar sig utmärkt för barn i åldern 4 år och uppåt.

Till att börja med ställer sig alla barn i en ring. Därefter blundar dem, korsar sina händer och sträcker fram dem i mitten av ringen. De ska sedan greppa någon annans händer och öppna sina ögon. Uppgiften går nu ut på att försöka komma ut ur ”knuten” utan att släppa varandras händer.

Med andra ord en uppgift som kräver både god kommunikation och samarbete!

2. Inte nudda mark

Likt ovanstående övning lämpar sig denna utmärkt för barn som är minst fyra år gamla. Den genomförs däremot bäst inomhus och kräver minst fem deltagare. 

Även denna gång ska barnen ställa sig i en ring. När ringen väl är skapad ska de stå hand i hand. Därefter kastas en ballong in i ringen – barnens uppgift är att samarbeta för att den inte ska nudda marken. 

För att lyckas med detta kan de slå upp ballongen i luften med hjälp av händer, huvud eller fötter. 

3. Balansera papper

Även denna samarbetsövning genomförs bäst inomhus, med barn som är minst fyra år gamla. Vad gäller antalet deltagare så kan det vara allt ifrån 2–6 stycken. Övningen går ut på att barnen ska balansera ett papper på deras fingertoppar. Vill man göra det ännu svårare så kan man låta dem gå runt i rummet utan att pappret ska falla ner.

4. Husbygge

Denna övning kräver en del rekvisita. Exakt vilken typ av material som används bestämmer du däremot själv. Ett alternativ är att använda spagetti och marshmallows, men även andra alternativ som byggklossar fungerar.

Övningen går ut på att minst två lag ska tävla mot varandra. Den kräver därför minst 4–8 deltagare. Varje grupp tilldelas ett förbestämt antal spagetti och marshmallows, exempelvis 30 spagettis och 15 marshmallows. 

Målet är därefter att under tidspress bygga ett så högt hus som möjligt. När tiden är slut ser man vilket hus som är högst. Det får däremot inte rasa, utan måste stå i minst 5–10 sekunder. 

5. Stolrace

Ett stolrace är oftast mycket underhållande för barnen. Målet med övningen är att ta sig en viss sträcka, exempelvis tvärs över rummet eller också från ett rum till ett annat, utan att nudda marken. Till sin hjälp har man stolar! 

Antalet stolar ska alltid vara mindre än antalet deltagare. På så sätt blir de tvungna att tränga ihop sig på en och samma stol för att kunna röra sig framåt. En minst sagt rolig samarbetsövning för lite större barn. 

Där har du det – fem roliga samarbetsövningar för barn. Övningar som garanterat förgyller barnens kväll i stugan. För mer lekar och aktiviteter är ni också varmt välkomna till Vargklubben. Här anordnas nämligen massvis med roliga aktiviteter för barnen, varje dag!