Roliga uppvärmningslekar för små barn

Uppvärmning för de minsta

Alla behöver värma upp inför en dag i backen - även de allra minsta. Eftersom barn vill ha kul för att orka fortsätta ställer vi oss frågan: hur värmer man upp på ett roligt sätt? Det svarar vi på i den här artikeln där vi tipsar om roliga uppvärmningslekar för små barn!

Hur uppvärmningen bör se ut

Oavsett vilken aktivitet du ska utföra är det alltid viktigt att värma upp på rätt sätt. Om kroppen är kall när man börjar använda den är risken stor att man skadar sig. 

En uppvärmning, oavsett om du är vuxen eller ett barn, ska alltid börja med låg intensitet. Efter ett tag ökar både tempo och kraft så att alla kroppens muskler får väckas till liv, även konditionen. Detta är knappast några nyheter för någon. Men hur lägger man upp uppvärmningen på ett optimalt sätt? Nedan ger vi en kort sammanfattning:

  • Stegvis uppvärmning - Höj musklernas temperatur stegvis.

  • Inte för hårt - Undvik mjölksyra.

  • Tänk igenom uppvärmningen - Uppvärmningen ska varvas med kort vila och varje del av uppvärmningen ska pågå i korta perioder.

  • Tid - Sikta på att värma upp i cirka 30 minuter, oavsett ålder.

Små barn och unga människor kan ibland tycka att uppvärmning är överflödigt. Deras leder är fortfarande i väldigt bra skick och de har ofta bra muskelmassa i relation till sin kroppsvikt. På grund av detta kan de därför känna sig lika pigga i kroppen även utan uppvärmning. Det är dock alltid lika viktigt att värma upp - oavsett ålder. 

Barn och unga som introduceras till rörelse på ett roligt sätt lär sig att förknippa det med skratt, lek och bus. Det kommer garanterat att öka träningsmotivationen som vuxen. 

Tips på uppvärmningslekar för små barn

Ju fler barn som kan delta desto roligare kommer era uppvärmningslekar att bli! Och ju roligare uppvärmningslekar desto mer lyckad kommer era rörliga äventyr att bli. 

För att er uppvärmning ska bli så rolig som möjligt vill vi passa på att tipsa om några uppvärmningslekar för små barn, som självklart även passar hela familjen: 

  • Musiklekar med dans - Exempelvis Tigerjakten med Mora Träsk.

  • Stationsbanor - Med exempelvis kullerbyttor, stå på händer, balansövningar och att hjula.

  • Hinderbanor - Klättra upp, krypa under och hoppa mellan olika föremål.

  • Rörlighet till musik - Låt barnen röra sig runt i ett område till lämplig musik och rulla axlarna, röra händerna, snurra försiktigt på huvudet och skaka lös benen.

Utöver uppvärmningslekarnas syfte att värma upp och förbereda kroppen är de även ett ypperligt tillfälle för att få ännu bättre kontakt med sin kropp.

Det kan därför vara smart att använda dina uppvärmningslekar för små barn som en liten utmaning - hur bra koordination har de exempelvis? Klarar de av att dra en hand upp och ned på magen, samtidigt som de stryker den andra tvärs över?

Avslutningsvis

Där har du det - våra bästa tips på uppvärmningslekar till små barn. Förhoppningsvis känner du nu att du har fått lite inspiration och motivation till nästa gång ni behöver värma upp!

Längtar du efter en oförglömlig skidsemester tillsammans med hela familjen? Kika in våra aktuella erbjudanden.