Utflykt med barn - så packar du rätt

Så lätt att packa rätt!

Om det första gången ni ska på en längre utflykt med barnen kan det vara svårt att veta vad man ska packa med sig. Men inte längre! I den här artikeln går vi igenom allt ni behöver ta med er.

Vilken utrustning behöver barn?

Oavsett om utflykten sker på sommaren eller på vintern så är grundregeln densamma. Alla behöver rätt utrustning med sig - och framförallt barnen. 

I motsats till vad många faktiskt tror så är det inte alls jobbigt att fara på utflykt med barn, tvärt om! Det är spännande, lärorikt och framförallt så är det ett utmärkt tillfälle att spendera tid tillsammans med hela familjen.

För att kunna njuta av sin utflykt med barn gäller det att ta med sig rätt utrustning. Därför tipsar vi nedan om 5 olika saker som du kan tänka på!

  1. Utgå från dig själv - Det som är absolut mest väsentligt för dig är förmodligen även det för barnen. Fundera därför över vad du behöver ta med dig.
  2. Kläder efter väder - Ett uttryck som aldrig går ur tiden. Ska ni på utflykt vill man ha kläder som ger de bästa förutsättningarna. Kör på lager-på-lager principen och välj material som andas, transporterar bort fukt och håller värmen. Plaggen närmast kroppen kan med fördel vara av ull, medans ytterplaggen som jacka och överdragsbyxor med bör vara ett stretchigt material som står emot både regn och vind.
  3. Rätt skor - Ska ni gå långt i svår terräng är en rejäl känga som är ingådd sedan länge det absolut bästa alternativet. Är terrängen lite lättare kan det fungera med en tennissko. Om utflykten sker på vintern kan ofta samma känga fungera även då, så länge den är impregnerad. Tänk på att välja en så lätt sko som möjligt och gå in den i tid för att undvika skavsår.
  4. En bekväm ryggsäck - Självklart ska barnen bära så mycket som möjligt av deras egen packning. Dels kommer de känna sig mer delaktiga på utflykten, men så blir din egen packning lite lättare. Tänk på att välja en ryggsäck som är avsedd för ändamålet och som sitter perfekt på barnets rygg. Den ska inte skava eller skära in någonstans, och så får den heller inte vara för tung. Det kan vara bra med remmar så man kan hålla i sig, och spännen över bröst och höft för att stabilisera ryggsäcken.
  5. Något att roa sig med - Även om utflykten i sig är ett mycket spännande äventyr med mycket att se på så kan det faktiskt hända att barnen blir rastlösa så fort det är dags för att slå läger eller stanna av. Ta med något litet som de kan roa sig med så håller de humöret uppe under hela utflykten! Exempelvis en kortlek, en tidning eller varför inte en kikare så de kan spana ut över vyerna?

Att tänka på

Barn är ofta uthålliga men kan mycket snabbt bli både trötta, hungriga och törstiga. Tänkt därför på att vila med jämna mellanrum och att ha snabb energi och vatten mycket lättillgängligt. Förslagsvis kan du ha något litet ätbart liggandes i en ficka, hängandes på ryggsäcken eller i det yttersta facket. Det kan även vara bra att alltid ha tillgång till nya varma och rena sockar, och ta gärna med ett extra skavsårsplåster.

Sådär! Det är allt som behövs för en lyckad utflykt med barn! Nu hoppas vi att ni får en härlig tid tillsammans och så önskar vi er lycka till på utflykten.