Nyfiken på långlopp?

Så lyckas du med långa distanser!

Vissa längdskidtävlingar är väldigt, väldigt långa. Intresset för långlopp växer och det är många som är nyfikna på tävlingsformen. Därför tänkte vi passa på att berätta lite mer om hur du förbereder dig inför ett långlopp!

Så klarar du ett långlopp

Det anordnas väldigt många olika långlopp i Sverige. Allt från en milslånga upp till tiotals, världsrekordlånga lopp. Om det är första gången du planerar att åka ett långlopp rekommenderar vi att du väljer en distans som är lämplig för nybörjare.

Även om de allra flesta klarar ett lopp på ett par kilometer så är det ingen som vill riskera att hamna i en situation där det är onödigt långt till mål. Även en frisk och någorlunda tränad kropp behöver tränas för att verkligen orka med en längre utmaning.

Till dig som är nyfiken på skidtävlingar i längre distanser vill vi därför ge fyra tips som kommer hjälpa dig att klara ett riktigt långlopp!

  1. Lägg upp en varierande träningsplan - Ett vanligt fel som många gör är att de kör sin vanliga motionsrunda i sitt vanliga tempo. För att bli riktigt uthållig under långa sträckor måste man se till att variera träningen. Ett par snabba kilometer den ena dagen och några fler men långsammare den andra. Kom även ihåg att byta motionsrundor för bästa effekt!
  2. Optimera tekniken - För att orka så långa sträckor som möjligt vill du se till att använda musklerna på rätt sätt. Med rätt teknik sparar du in mycket kraft och energi och kommer alltså att förbättra både tiden och orken. Passa på och läs om hur du förbättrar din teknik för längdskidåkning!
  3. Lär känna din utrustning - Hur lång fästzon passar dig, vilken valla passar dagens åkning och vilka stavar tyckte du bäst om? Väl ute i spåret på ett långlopp kan det vara svårt att få hjälp av någon annan. Ju mer du kan ordna själv desto bättre!
  4. Njut av åkningen - Den mest grundläggande och avgörande biten är ändå att du tycker om att åka skidor. Om du inte njuter av det så är det svårare att hitta motivationen till att genomföra ett långlopp!

Träna inför långloppen i Stöten

Arkeologiska fynd visar att vi har använt oss av skidor sedan långt innan vi uppfann hjulet. Dåtidens skidor var såklart långt från den moderna skidstandard som vi är vana idag - men de tog sig framåt! Och kanske är det möjligt att glädjen för att åka långa sträckor väcktes redan då? 

Om du är intresserad av att träna inför ett långlopp kan du med fördel göra det hos oss i Stöten. Vi har exempelvis 45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate. Spårens bredd på 6 meter lämpar sig för såväl nyfikna nybörjare som för erfarna proffs.

Avslutningsvis vill vi även passa på att önska dig lycka till. Både inför alla kommande träningspass, men framförallt så önskar vi dig lycka till på alla kommande långlopp!