Så hittar du rätt teknik i stavgången

Passa på och byt ut skidstavarna mot gångstavar

Det krävs viss koordination för att lyckas med stavgången. Det är nämligen inte helt enkelt att använda flera olika muskler och kroppsdelar samtidigt. Därför vill vi ge våra bästa tips så att du kan hitta rätt teknik i stavgången!

Fördelar med stavar

Den kanske största fördelen med stavgång är att det är en perfekt träningsform för de allra flesta. Gammal som ung, rehabiliteringstränande och professionella idrottare, entusiastiska motionärer eller promenerande livsnjutare. Det enda som behövs är ett glatt humör, ett par stavar och några sköna skor.

Utöver detta finns det en hel del andra fördelar, nedan har vi listat några: 

  • Ett stöd under promenaden – Stavarna fungerar som ett perfekt stöd under promenaden. De hjälper till att stabilisera steget och minska risken för fall. Du kan dessutom vila mot dem om du behöver en paus under promenaden.
  • Öka tempot i backarna – När du skjuter ifrån med stavarna får du automatiskt upp en högre fart i steget. Vilket är fördelaktigt inte minst i branta backar där det annars är lätt att tappa tempot.
  • Perfekta på fjället – Om du tycker om att fjällvandra är det ett perfekt tillfälle att ta med stavarna! Ofta kan man behöva både lite stöd och extra fart för att kunna skjuta ifrån ordentligt, speciellt om det leden är snårig eller stenig och krafterna börjar tryta.
  • Effektivt och skonsam träning – Jämfört med en promenad utan stavar är denna motionsform mycket mer skonsam för kroppen - samtidigt som den ökar energiförbrukningen och är mer pulshöjande. Stavarna hjälper till att avlasta både knän, rygg, höfter och fötter vilket gör att det är en utmärkt motionsform för de allra flesta.
  • Ett säkerhetsredskap – Är du osäker på backens skick? Kanske ser det ut att vara blött i marken och det finns risk att sjunka igenom, eller så kan stenarna ligga löst och innebära en fallrisk. Använd stavarna som ett säkerhetsredskap för att känna efter och undvik på så sätt olyckor.

Rätt teknik för stavgång

Mest troligt känner du i kroppen när du använder stavarna på rätt sätt. En lyckad stavgång innebär en naturlig samordning av rörelserna där armar och ben bildar en diagonalgång. Först när du bemästrat användandet av stavarna kommer du att öka promenadens effekt. Så här gör du: 

  • Fäst stavarnas handrem runt dina händer så att du får ett stadigt grepp om stavens handtag. Många stavar är märkta med L för vänster hand och R för höger hand.
  • Börja med att gå med stavarna släpandes i marken. Då känner du naturligt vilken stav som ska möta vilket ben.
  • Låt sedan armarna och stavarna följa med i en pendlande rörelse.
  • När du har en naturlig rörelse i diagonalgången kan du börja trycka från i marken med stavspetsen. På så sätt ökar du promenadtempot och motionsrundans effektivitet.
  • Tänk på att axlarna ska vara avslappnade för att undvika smärta.

Vi hoppas att du har fått några tips om hur du hittar rätt teknik i stavgången så att du kan njuta av långa och härliga promenaden. Lycka till med stavgången!