Åka lift med snowboard - så gör du!

Så tar du dig upp med liften!

Att åka lift med snowboard är inte det enklaste. Inte minst om du är nybörjare eller ska lära ditt barn att ta sig upp med hjälp av liften. Vi har därför sammanställt en komplett liftguide som lämpar sig utmärkt för både nybörjare och barn som vill lära sig att åka lift med snowboard!

Olika typer av liftar

Hos oss på Stöten i Sälen finns det flera typer av liftar. De fungerar på lite olika sätt och beroende på din eller ditt barns kunskapsnivå kan även vissa vara bättre lämpade än andra. 

Nedanför tänkte vi därför berätta mer om hur de olika liftarna fungerar, för vem de passar samt hur du går tillväga för att åka snowboard i dem:

 

Rullbandet – en lift för de allra minsta

För de allra minsta barnen som ska åka lift för första gången finns ett rullband. Du hittar det vid nybörjarnas favoritbacke – Lill Haren på Soltorget. 

Alla kan åka på rullbandet, som är både enkelt och säkert. Beroende på vad ditt barn känner sig bekväm med kan du låta honom eller henne åka lift med eller utan snowboarden på fötterna.

Känns det obekvämt kan ni börja med att åka upp på rullbandet utan snowboarden, för att sedan lägga till den när barnet blir mer bekväm med bandet.

 

Knappliften – nästa steg i utvecklingen

När barnet väl känner sig bekvämt med rullbandet är det dags att introducera dem till Kortknapen och Vargliften. Två barnvänliga liftar som tar de upp till några av nybörjarnas favoritbackar! 

Knappliften liknar den klassiska ankarliften, med enda skillnaden att det vid pinnens slut finns en rund knapp istället för ett ankare. Därav namnet.

När man ska åka lift med snowboard måste man först och främst lossa den bakre foten från bindningen. Därefter gäller det att ställa sig på angiven plats och hålla koll bakåt. När liften är just bakom en greppar man pinnen och för in knappen mellan benen. Samma princip gäller även på större knapp- och ankarliftar.

Att åka knapplift med snowboard är betydligt svårare än att göra det med skidor. Detta eftersom man måste placera knappen mellan benen samtidigt som den bakre foten ska stå på brädan utan att sitta fast i bindningen för att få till det få till det s.k. sned-draget.

 

Sittliften – det bekväma alternativet

Att åka sittlift är både bekvämare och enklare för såväl vuxna som barn, om än det kan kännas lite läskigt till en början.

Även här bör den bakre foten lossas från bindningen. Därefter är det bara att hålla koll bakåt och invänta sittliften på angiven markering. När liften väl kommer sätter man sig ner.

Om man åker flera personer i liften väntar man tills alla har intagit en bra position på sätet, för att sedan fälla ner bygeln och placera foten eller snowboarden på fotstödet, beroende på vilken fot du har brädan på och vilken sida som är närmast fotstödet. 

Väl uppe på toppen fälls bygeln upp på samma enkla sätt, varpå man ställer sig på backen och låter stolen putta på lite medan man glider iväg från liften. 

Den bakre foten placerar du uppe på brädan då det är denna fot som styr. Det kan vara bra att åka en bit ifrån liften innan du sätter dig ner för att spänna fast den lossade foten. På så sätt undviker du att andra skidåkare glider in i dig när de kommer av liften.

 

Extra tips till dig som är förälder

Om du är i färd med att introducera ditt barn till snowboardåkning, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar: 

 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att åka lift med snowboard, oavsett om du själv är nybörjare eller om du ska överföra kunskapen till ditt barn. Känner du dig inte bekväm med att ta dig an uppgiften på egen hand, erbjuder vi på Stöten snowboardundervisning. Kika in våra erbjudanden för att få en fantastisk upplevelse hos oss på Stöten i Sälen – vi ses i backen!