10 tips när du sla åka offpist

Konsten att åka offpist!

Att ge sig bort från backen och åka i den opistade terrängen ger en stor dos av adrenalin. Om än offpiståkningen erbjuder en nervkittlande upplevelse så finns det en hel del saker att tänka på. Låt oss därför dela med oss av tio tips till dig som ska åka offpist!

Konsten att åka offpist

En sak som lockar många till offpiståkningen är att inget åk blir det andra likt. Och visst är det en alldeles speciell känsla som uppstår när man kastar sig ut i den djupa pudersnön och flyger fram genom den orörda terrängen. 

När du besöker oss på Stöten i Sälen bjuds du på gott om opistade utmaningar i våra Skiroutes. Härliga offpist-backar som finns mitt i det vanliga liftsystemet och bjuder på skidåkning med naturens egna hinder! 

I och med att inget åk är det andra likt gäller det att kunna anpassa åkningen efter rådande förhållanden. För att lyckas med detta kan du med fördel ta hjälp av nedanstående tips:

 

Hitta rätt position

Att hitta rätt position på skidorna är av största vikt när du ska åka offpist. Utgångspunkten bör alltid vara att försöka stå mitt på skidorna, d.v.s. med tyngdpunkten mitt ovanför fötterna.

Som bekant kan däremot terrängen variera, vilket gör att du ibland kan behöva frångå idealpositionen och luta dig lätt bakåt. Här gäller det dock att inte luta sig bakåt för mycket, då låren riskerar att bli stela samtidigt som skidornas ändar kan gräva ner sig i snön och bli svårare att få med sig i svängen.

Med andra ord, behöver du luta dig bakåt så bör du göra det återhållsamt och endast under en kortare period!

 

Se till att få upp farten

Förutom att hitta rätt position är det viktigt att tidigt få upp farten och även bibehålla den genom hela åkningen. Får du inte upp tillräckligt med fart och snön är väldigt djup, riskerar du nämligen att fastna. För att säkerställa att du inte råkar ut för detta bör du se till att starta åket i fallinjen.

 

Få in rytmen

När du väl har fått upp farten är det dags att börja med svängarna. Inled med några intensivare svängar för att sedan ta ut dem mer och mer. Försök att komma in i rytmen och undvik att göra allt för korta svängar när du väl har fått upp farten och rytmen!

 

Ta hjälp av armar och stavar

Många glömmer bort att ta hjälp av armar och stavar för att hitta såväl rytmen som balansen. Försök därför att tänka på detta men var noga med att aldrig sticka ner staven i backen och luta dig mot den. Låt den istället släpa i snön.

 

Planera åkningen

Nu börjar det verkligen hända grejer. När du väl har hittat rytmen gäller det att hålla blicken uppe och försöka planera din åkning. Bestäm var du ska ta de kommande svängarna och var uppmärksam på terrängen. På så sätt ökar chanserna att du bibehåller såväl farten som rytmen genom hela åket!

 

Andra saker att tänka på

Förutom ovanstående tips kan det även vara bra att tänka på följande saker:

 

Klä dig rätt

Här gäller det bl.a. att anpassa klädseln efter vädret, vilket bäst görs genom den s.k. lager-på-lagerprincipen. Något som du kan läsa mer i vår tidigare artikel ”Så väljer du rätt kläder när du ska åka skidor”.

 

Packa ner lavinutrustning

Förutom passande klädsel gäller det att ta med sig en lavinsändare och en sond, vilka gör att dina kamrater kan hitta dig ifall en olycka skulle vara framme. Därutöver kan det vara bra att ta med sig en mindre skyffel, en ABS-ryggsäck samt en karta och kompass. 

 

Kolla alltid väder och lavinfaror

Innan du ger dig ut i den opistade terrängen bör du alltid kontrollera så att väderförhållandena är goda samt att det inte finns några lavinfaror.

 

Åk aldrig ensam

Om du skulle skada dig, bli begraven under snön eller av någon annan anledning inte kunna ta dig ner för egen maskin, kan det vara livsviktigt att ha en kamrat i närheten. Därav bör du aldrig åka ensam.

 

Sätt upp en plan

Det kan alltid vara en bra idé att sätta upp en plan som innefattar vart man ska åka och vad man ska göra ifall olyckan är framme.

 

Vi hoppas att du nu har gott om tips som hjälper dig att bemästra offpiståkningen. Varför inte pröva dem under en vistelse hos oss på Stöten i Sälen? Kika in våra erbjudanden eller boka en resa för att få en fantastisk upplevelse – vi ses i backen!