5 tips för dig som ska åka skidor med hund

Så gör du längdskidåkningen till en fröjd

Vi har tidigare delat med oss av tips när du ska åka längdskidor med barn. Det är däremot inte bara dem som kan vara mysiga att ta med sig ut i spåret, utan även hunden. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips till dig som vill åka skidor med hund!

Att tänka på vid längdskidåkning med hund

Gillar du att ta med hunden på dina fysiska aktiviteter, kan en tur i längdskidspåret vara ett roligt sätt för er båda att få motion. Det finns däremot en del saker att tänka på när du ska åka skidor med hund. Nedan har vi samlat några av dem:

1. Säkerställ att hunden får följa med

Huruvida hunden får följa med längs skidspåret kan variera från ort till ort. Säkerställ därför att din hund får vistas vid spåret, innan ni ger er ut på tur!

Hos oss på Stöten i Sälen är du varmt välkommen att ta med dig hunden på längdskidturen, så länge den inte går i spåret.

2. Se till att träna din hund

När du väl är i färd med att åka längdskidor med hunden, gäller det att den är tränad. Du måste säkerställa att din hund kan hålla sig på lämpligt avstånd framför dig, på sidan om dig eller också bakom dig. 

Detta eftersom du stakar och tar dig fram i hög fart. Kommer hunden för nära kan den skada såväl nosen som ögonen på stavar eller skidor. Det är också viktigt att du lär din hund att inte vara i vägen när någon annan vill åka om er.

3. Börja med kortare pass och distanser

Om det är första gången som du ska åka skidor med hunden, rekommenderar vi dig att börja med kortare pass och distanser. På så sätt kan ni båda vänja er med denna typ av aktivitet, samt säkerställa att det är någonting som passar er båda!

Skulle det vara så att både du och din hund gillar att susa fram längs spåret, kan du såklart öka på distansen succesivt.

4. Se till att din hund inte fryser

Att plumsa runt i snön kan göra både dig och din bästa vän nerkyld. För att förhindra att din hund börjar frysa, bör du därför ta bort snö som fastnat på dess trampdynor och päls. Börjar din hund skaka eller hålla upp en tass tyder detta på att det är för kallt. 

Som husse eller matte känner du såklart din hund bäst, och vi övertygade om att du själv vet när din hund börjar frysa eller inte vill vara med längre. 

5. Sele eller inte?

Ett annat tips är att fundera på om du ska ha hunden i sele eller inte. En del föredrar att ha hunden i sele och lina framför sig, medan andra föredrar att hunden springer fritt på sidan av spåret. Fundera på vad som passar bäst för just dig och din vän!

Har du möjlighet att pröva på de båda alternativen, kan det vara en bra idé att göra detta.

Boka en skidsemester hos Stöten

Vi hoppas att du med hjälp av dessa tips tar dig ut i spåret och får en härlig upplevelse tillsammans med din hund! 

Om du och din familj vill uppleva ett riktigt fjälläventyr fyllt med såväl skidåkning som aktiviteter och god mat, kan ni med fördel boka in en semester hos oss på Stöten i Sälen. Kolla in våra erbjudanden eller boka din resa redan idag – varmt välkomna.