Bindningar till längdskidor - så väljer du rätt

Vi hjälper dig med skidbindningarna!

NNN, SNS, Prolink eller något helt annat - hur ska man veta vilka bindningar till längdskidorna man ska välja? I den här artikeln får du svaret! Vi ser helt enkelt till så att du får rätt bindningar till längdskidorna.

5 saker du ska tänka på i valet av bindningar till längdskidorna

Skidbindningen är ett måste när det kommer till längdskidåkning. Det är nämligen dom som kopplar ihop dig och dina pjäxor med dina skidor. Däremot kan det kännas svårt att veta vilka pjäxor man ska välja, och vad man ska tänka på.

Därför listar vi 5 punkter som du bör fundera över lite extra innan du köper nya bindningar till längdskidorna:

  • Kvalitet - Det är väldigt viktigt att du väljer en kvalitetssäker bindning. En av de vanligaste orsakerna till många av skidolyckorna är nämligen bindningar som inte löser ut på ett korrekt sätt.
  • Bindningens storlek - Det kanske låter självklart, men kontrollera en extra gång så att bredden på bindningarna inte är större än skidans.
  • Din pjäxa - Olika bindningssystem är kompatibla till olika pjäxor. Det innebär att om du redan har en pjäxa som du verkligen tycker om måste du se till så att den är kompatibel med bindningen.
  • Åkstil - Beroende på om du planerar att använda bindningarna till klassisk längdskidåkning eller skate/fristil så finns det vissa bindningar som är med anpassade för de ena eller de andra. 
  • Vikten - Om du har en mycket lätt skida vill du mest troligt inte ha en tung bindning. Om du däremot har en tyngre skida spelar inte bindningens vikt någon större roll.  

Vad skiljer bindningarna åt?

Som vi varit inne på tidigare har olika bindningar lite olika egenskaper. Utöver de som vi redan nämnt så erbjuder marknaden lite olika bindningssystem som dels passar lite olika pjäxor, men som även kan ha andra olika egenskaper.

Nedan listar vi tre av marknadens vanligaste bindningssystem: 

  • NNN - En flyttbar bindning som träs på skidan. Passar till skor från bland annat Salomon, Alpina och Fischer.
  • SNS - En bindning som skruvas fast i skidan. Passar till bland annat Salomon, Atomic och Oneway 
  • Prolink - En bindning som skruvas fast i skidan. Passar till skor från Salomon, Alpina, Fischer

Som du märker så finns det två olika sätt som kan användas för att montera bindningen på skidan, antingen skruvas den fast eller så träs den på.

Fördelen med en bindning som du kan trä på är att du enkelt kan flytta den både framåt och bakåt. På så sätt kan du förändra skidans egenskaper mitt under ett lopp.

Om du istället väljer en bindning som skruvas fast i skidan rekommenderar vi att du får hjälp med monteringen. En optimalt placerad bindning innebär nämligen att du kan nyttja skidans egenskaper på bästa sätt.

Avslutningsvis

Genom att välja en bindning som passar dig, din åkstil och resten av din skidutrustning kommer du med största säkerhet få en positiv upplevelse ute i snön. Förhoppningsvis känner du att du har fått den hjälp du behövde för att nu kunna välja rätt bindning till längdskidan!

Om du däremot är osäker på vilken bindning du bör välja kan du alltid fråga vår proffsiga personal i Kaisers Skidbod. Varmt välkommen!