Fjällskidor som passar din fjällaktivitet

Så hittar du rätt skidor

Skidutrustning är många gånger en djungel, och utbudet av fjällskidor är inget undantag. För att hjälpa dig hitta rätt skidor för just din fjällaktivitet har vi samlat all nödvändig information om fyra olika typer.

Olika typer av fjällskidor

För enkelhetens skull är fjällskidorna uppdelade i olika typer, helt utifrån vilken aktivitet du vill ägna dig åt:

 • Toppturskidor - För topp- och nedförsåkning i opreparerad snö

 • Turskidor - För längdåkning i opreparerad fjällterräng 

 • Backcountry - För åkning utanför pisten

 • All mountain - För hela fjället

Toppturskidor                                

För dig som drömmer om orört puder på en fjälltopp är ett par toppturskidor rätt val. Syftet med toppturer är att ta sig upp för fjället för att sedan åka ner igen. Det är svettigt uppåt och utmanande nedför. Hur bra skidåkare du än är kommer det att vara skakigt i benen när du tagit dig hela vägen upp på toppen. 

Till utseendet liknar denna typ av fjällskidor en slalomskida, eftersom du ska kunna åka nedför fjället när du kommit upp till toppen. I övrigt rekommenderar vi att du tänker på dessa tre egenskaper: 

 • Lätta - Vid en topptur är skidorna ditt enda transportmedel - du vill med andra ord inte dra onödig extravikt.

 • Smidiga - En något kortare skida än din kroppslängd är smidiga att ta sig upp med, samtidigt som de är stabila nedför.

 • Anpassade för opreparerad snö - När du väljer fjällskidor för toppturer är det viktigt att du väljer en som har mycket goda flytegenskaper i snön. 

Turskidor

Till skillnad från toppturen där målet är att ta sig upp på toppen för att åka nedför handlar turåkningen om att njuta av fjällens vyer mellan topparna. En turskida är speciellt framtagen för att vara det optimala valet vid långa fjällturer, expeditioner eller jakt i vinterterräng. De är med andra ord inte ett bra val vid utförsåkning.

Till utseendet liknar denna typ av skida en längdskida, men är ofta utrustade med en stålkant för att tåla fjällens isiga partier. När det kommer till just turskidor så finns det två egenskaper som är extra viktiga, nämligen:

 • Bärighet i snön - Du vill självklart kunna röra dig smidigt mellan fjälltopparna utan att sjunka ner. Bärigheten är därför mycket viktig.

 • Glid och fäste - För att kunna röra dig smidigt är det viktigt att du har en skida med perfekt glid och fäste - precis som vid vanlig längdskidåkning.

Backcountry

Tar du gärna liften upp för att sedan ha siktet helt inställt på snön utanför pisten? Då är det så kallad backcountry skida du bör investera i.

Till utseendet liknar denna typ av skida en kortare och mycket bredare slalomskida. När det gäller egenskaper vill vi framförallt trycka lite extra på dessa två områden:

 • Bredd - Välj en bred skida som enkelt flyter genom snön.

 • Mjuk - Vid offpist och puderåkning behöver du ofta lägga tyngden rakt på skidorna för att få ett bra flyt, därför ska den vara mjuk.

All mountain

Precis som namnet antyder fungerar en all mountain skida lika bra i alla typer av fjällterräng, från preparerad pist till orört puder. Ett bra alternativ för dig som endast vill investera i en enda skida.

Till utseendet påminner denna om carvingskidan, men de är något bredare. Det innebär att du har fler möjligheter att välja de bästa åken. Utöver just bredden vill vi tipsa om en egenskap du ska vara extra noga med:

 • Både stabil och rapp - Hela syftet med en all mountain skida är att du ska känna dig stabil, men samtidigt kunna röra dig väldigt snabbt och smidigt.

Avslutningsvis

Sådär! Nu hoppas vi att du har fått större klarhet i vilka fjällskidor som lämpar sig bäst för din fjällaktivitet! För att hitta helt rätt bland alla fjällskidor rekommenderar vi alltid att du ber om professionell hjälp. Det kan du exempelvis göra hos oss i vår skidshop

När du sedan vill ta en tur på dina skidor är du varmt välkommen att göra det hos oss i Stöten. Vi erbjuder Sveriges bästa skidåkning, oavsett vilken skidstil som du föredrar!