Hur blir man en bättre längdskidåkare?

Tips för att bli bättre i skidspåret!

Längdskidor är en krävande sport rent fysiskt men också teknikmässigt. Det är dock en sport där du kan utvecklas fort om du lägger manken till. Så, hur blir man egentligen en bättre längdskidåkare?

Bygg upp en god kondition

För att ens kunna utvecklas och orka med den processen är det viktigt att du har en grundkondition. Konditionen kan du träna upp på hundratals olika sätt – löpträning, styrkeövningar och rodd är några exempel på bra konditionsövningar. Du hittar fler övningar i vår tidigare artikel om konditionsträning

Känner du att löpning är för tufft kan du börja med stavgång vilket även ger möjlighet att bekanta dig med stavar som används vid längdskidåkning. Något som är mycket effektivt är att åka rullskidor. Detta kan även utföras under sommarhalvåret och du kan samtidigt öva upp en teknik som kan användas i skidspåren. Även detta kan du läsa mer om i vår artikel ”Träning på rullskidor – en rolig träningsform”. 

Bygg upp en muskelmassa

För att bli en bättre skidåkare krävs det även att du bygger upp en muskelmassa. Viktiga muskelgrupper är axlar, armar och ben. Styrkeövningar kan utföras både hemma och om du har tillgång till ett gym. 

Om du inte är erfaren så är det viktigt att inte gå ut för hårt utan börja på en nivå som passar dig och din kropp bäst. Därifrån kan du utveckla övningar och höga tempot. Kroppen måste få vänja sig! 

För att lära dig mer om hur du kan stärka kroppen inför vinterns längskidåkning, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

Hitta rätt utrustning

Var noga med att investera i rätt utrustning och ta hjälp av personer som har kunskap. Det är mycket att tänka på när man ska välja rätt skidor och stavar. Om du har fel utrustning kommer du inte kunna få ut det maximala av din skidåkning. 

Hitta rätt teknik

Det är även viktigt att hitta rätt teknik. Allt från hur du håller dina stavar till hur du använder benen är avgörande. Stavarna ska man hålla löst och dina ben ska inte vara stela. I början kan det vara svårt att hitta den rätta tekniken men när du väl hittar den kommer du märka positiva resultat.

Detta var några tips på hur du kan utveckla din längdskidåkning och bli en bättre skidåkare. Det krävs många timmars övning för att se resultat. Vi hoppas att du använder dessa och är väl förberedd inför långa dagar i spåren hos oss på Stöten i Sälen! 

Kolla in våra erbjudanden för att hitta paketerbjudanden med boende, skidåkning och aktiviteter, och boka din resa redan idag.