Rätt längd till skateskidor, längdskidor och turskidor

Så väljer du rätt skidor!

Innan du investerar i ett par sprillans nya längdskidor måste du bestämma vilken typ av åkning du kommer ägna dig åt. Beroende på skidans ändamål behövs nämligen olika skidor med olika längd. I den här artikeln berättar vi därför hur du hittar rätt längd till skateskidor, längdskidor och turskidor!

Olika ändamål - olika skidor - olika längd

Vi har i en tidigare artikel berättat om hur du hittar den perfekta längden på slalomskidorna. Nu har det äntligen blivit dags att berätta hur du ska tänka för att hitta rätt längd till skateskidorna, längdskidorna och turskidorna. Men innan vi går in på det så tänkte vi börja med att berätta vad som faktiskt är skillnaden på dessa tre skidtyper: 

  • Längdskidor
  • Skateskidor
  • Turskidor 

 

Längdskidor

Den klassiska längdskidan är avsedd för den traditionella längdskidåkningen med preparerade spår. Skidan har en lätt och smal design som hjälper dig att komma upp i hög fart snabbt. En klassisk längdskida är den vanligaste skidan i längdskidåkningslopp.

Det du bör tänka på i valet av längdskida är att välja en skärpa som är anpassad efter din åkstil och vikt. Om skärpan är för hård kommer du inte kunna trycka ned skidans fästzon vilket resulterar i att du inte får kontakt med snön. Du kommer då uppleva att du glider bakåt. Om skärpan däremot är för svag kommer du få för bra kontakt med snön, vilket innebär att glidet blir väldigt dåligt. 

Läs också: Skidteknik klassisk åkning

Skateskidor

Om du däremot inte är något fan av den klassiska längdskidåkningen, utan föredrar skate/fristilsåkningen så är det skateskidor du ska satsa på. Skateskidan har nämligen lite andra egenskaper som är anpassade för den skridskoliknande åkstilen. 

Skateskidan är helt enkelt en form av längdskida som är speciellt framtagen för att ge ett extra långt glid och begränsat grepp. Toppen på skateskidan är dessutom något nedtagen för att få ner skidans vikt. Kanterna är dessutom skarpare än de på den klassiska skidan, samtidigt som skärpan är hårdare. På så sätt blir det enklare att skjuta skidorna bort från kroppen. 

Turskidor

Till skillnad från både skateskidan och den klassiska längdskidan har turskidan en bredare och mer robust konstruktion. För att få bättre kontroll vid nedförsåkning är midjan dessutom något insvängd med en mjuk kärna. 

En turskida är nämligen speciellt framtagen för att vara stabil och ge bärighet utanför de preparerade spåren. Bärigheten gör dessutom att de är ett fördelaktigt val om du ska bära tungt eller dra en pulka efter dig. Tänk dock på att extra vikt påverkar skidans skärpa, det vill säga glid och fäste. Det kan därför vara en fördel att välja en lite mjukare skida så att den inte blir för bakhal. 

Turskidans konstruktion innebär helt enkelt att de är perfekta för långa fjällturer, expeditioner eller jakt i vinterterräng. 

Så väljer du rätt längd till skateskidorna, längdskidorna och turskidorna.

Nu när du vet skillnaden på de tre olika skidorna har det slutligen blivit dags att välja den längd som är mest fördelaktig för de olika ändamålen. 

Vi utgår från generella mått då din vikt och åkstil alltid spelar in i vilken längd som är mest optimal för dig.

Längd skateskidor

När det kommer till rätt längd för skateskidor brukar vi i regel rekommendera en lite kortare skida än den klassiska längdskidan. Skidan bör därför vara mellan 0 - 10 cm längre än din kroppslängd.

Om du däremot är lite lättare kan du med fördel välja en skida som är något kortare, och om du är något tyngre kan du välja en skida som är lite längre. 

Längd längdskidor

En längdskida är den längsta av alla skidor. Generellt rekommenderar vi att du väljer en skida som är cirka 20 - 30 cm längre än din kroppslängd.

Längd turskidor

Även turskidan ska vara något längre än dig själv. Ungefär 10 - 20 cm längre än din kroppslängd, och självklart med beaktning om eventuell packning. 

Avslutningsvis

För att hitta helt rätt längd på skateskidorna, längdskidorna eller turskidorna rekommenderar vi alltid att du ber om professionell hjälp. Det kan du exempelvis göra hos oss i vår skidshop!

När du sedan vill testa dina skidor är du varmt välkommen att göra det hos oss i Stöten. Vi erbjuder Sveriges bästa skidåkning, oavsett vilken skidstil som du föredrar!