Längdskidor teknik - förbättra skidåkningen

Bli en bättre längdskidåkare!

Något som är väldigt roligt med längdskidåkning är att det alltid går att finslipa sin teknik. Oavsett om man föredrar klassiskt eller skate. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av några hjälpsamma tips på hur du förbättrar din längdskidor teknik!

Något som är väldigt roligt med längdskidåkning är att det alltid går att finslipa sin teknik. Oavsett om man föredrar klassiskt eller skate. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av några hjälpsamma tips på hur du förbättrar din längdskidor teknik! 

Förbättra din klassiska teknik 

Klassisk längdskidåkning består av fyra moment. Dessa är saxning, diagonalåkning, stakning och stakning med frånskjut. För att förbättra dessa moment finns det en mängd olika övningar du kan göra. Vi rekommenderar dig bland annat att prova på följande: 

Diagonalåkning utan stavar

Att åka utan stavar är positivt för att förbättra balansen och även hitta ett bättre flyt i åkningen. Att bara åka utan stavar kan däremot göra att man snabbt tappar fokus. Testa därför att:

1. Åka med så stora steg som möjligt och glida ut. Hur många steg använder du mellan två stolpar? Försök att få ännu mer kraft i dina steg och minska antalet steg.

2. Ta sats och glida på ena skidan i en lätt uppförsbacke. Hur långt kommer du innan du tappar balansen? Försök därefter att förbättra balansen och glida ännu längre. 

3. En annan bra övning är ”ett, två, tre – glid”. Den går ut på att du tar tre steg och sedan stannar mitt i diagnolrörelsen för att försöka glida på ett ben. Fördelen med denna övning är att du får bättre balans samtidigt som du vågar glida på skidorna. Låt dem göra jobbet åt dig! 

Stakning och stakning med frånskjut

Stakningen är kanske det viktigaste momentet att bemästra. Det är nämligen den som gör att du kan åka långa sträckor och samtidigt behålla så mycket energi som möjligt. För att förbättra stakningen rekommenderar vi dig att:

1. Tänka på vart du placerar stavarna. Allt för många placerar sina stavar jämsides eller bakom fötterna. Något som gör att man får näst intill noll kraft i sin stakning. Öva på att placera stavarna framför kroppen.

2. Komma upp med höften och sedan fälla över stavarna. På så sätt får du maximalt med kraft samtidigt som du huvudsakligen jobbar med magen. Något som gör att du behåller så mycket energi som möjlig och slipper mjölksyra i benen. 

3. Hålla emot med höfterna så att du inte ”sätter dig” i samband med stavtaget.

Där har du det - enkla och hjälpsamma tips som hjälper dig att förbättra din teknik. Vi ses i längdskidspåret hos oss på Stöten i Sälen!