Lära sig åka skidor - vår enkla guide!

Tre enkla steg till fantastiska skidupplevelser!

Har du aldrig stått på ett par skidor tidigare men tänker att nu är det dag att lära sig åka? Helt rätt tycker vi! Med hjälp av vår enkla guide kommer du snart få en fantastisk upplevelse på dina skidor.

Skidor är till för alla

Det spelar ingen roll vilken erfarenhet du har av skidåkning eller vad som är ditt mål. Kanske vill du bara ha lite kul eller så vill du börja tävla. Oavsett vad så är skidor är till för alla, gammal som ung, nybörjare och superfantaster.  

Nedan guidar vi dig i 3 steg för hur du lär dig att åka skidor, både i slalombacken och i längdspåret!

Slalom

Många av dem som susar ner i slalombacken föddes nästan på skidorna. För dessa kommer tekniken till stor del att sitta kvar under resten av livet. De som istället börjar åka lite senare i livet kan behöva kämpa en stund innan de lyckas hantera sina åk - men inte allt för länge med våran guide! 

  1.   Rätt utrustning - Innan man överhuvudtaget kastar sig ut i backen måste man se till att ha rätt utrustning. Rätt storlek på pjäxor och lagom längd på skidorna är några viktiga saker att tänka på, annars är risken stor att man inte får någon kontroll alls.

  2.   Rätt teknik - Det känns kanske lite nervöst inför de första åken. Om du är rädd blir du lätt stel i kroppen, vilket ökar risken för att du kommer ramla. Försök istället att vara mjuk och följsam i kroppen, håll ihop fötterna och böj lite på knäna så att de fjädrar åket. Innan du vet ordet av det så har du snart fått kläm på den rätta tekniken!

  3.   Rätt backar - Studera kartan eller fråga någon av våra kunniga liftvärdar så att du hittar de rätta nybörjarbackarna. Satsa exempelvis på någon av våra gröna eller blåa backar!

Läs även: Hur åker man slalom?

Längdskidor

Är du nyfiken på hur man kommer igång med längdskidåkningen? Kanske tycker du att det ser väldigt enkelt ut när proffsen på TV åker förbi i rutan, men tänk också på att de har tränat under väldigt många år. Men med vår guide åker du snart lika obehindrat!  

  1.  Rätt utrustning - Till skillnad från slalomåkningen där du främst fokuserar på pjäxa och skida, behöver du även ett par lagom långa stavar för att lyckas med längdskidåkningen! 

  2.   Rätt teknik - Det är kanske ingen förvåning att tekniken är viktig även på längdskidorna. Vi har i en tidigare artikel skrivit om hur du utvecklar den rätta skidtekniken och blir en riktigt bra skidåkare.

  3.   Rätt glid och fäste - Något som gör längdskidor riktigt roligt är när du har hittat den perfekta balansen mellan glid och fäste. För dig som känner dig osäker på vilken typ av valla som ger bäst förutsättningar, eller vilken fästtejp som passar din åkning bäst, finns det idag speciella skidor som är helt vallningsfria! Perfekt för alla nybörjare som vill ha de bästa förutsättningarna på en gång.

 

Våra 3 sista bästa tips

Vi vill avsluta med 3 riktigt bra tips som du kan ta med dig under tiden som du lär dig att åka.

  1.   Skidskola - Unna dig själv ett par lektioner på vår skidskola. Våra professionella skidlärare kan snabbt och effektivt lära dig att stå och svänga med rätt teknik - så att du snart åker som ett proffs!

  2.  Mängdträning - Kom ihåg att ingen är bäst direkt, kunskap kräver erfarenhet, och förmodligen ett par fall.

  3.   Ha skoj! - Läroprocessen och nybörjarförloppet känns kanske både jobbigt och frustrerande. Det är därför väldigt viktigt att du kommer ihåg att ha roligt också! Skratta när det går lite tokigt så känns det lättare att komma upp på fötter igen. Efter att du har övat en stund i nybörjarområdet kommer du snart kunna utforska hela skidanläggningen!

Så! Där har du vår guide för hur du lär dig att åka skidor. Vi ser fram emot en lång och spännande vinter tillsammans!

Kolla in våra erbjudanden för att hitta generösa paket med boende, skidåkning och aktiviteter, och boka din resa redan idag.