Leka skidskytte - En perfekt aktivitet för barn

Förbättra skidåkningen på ett roligt sätt!

Att åka skidor kan vara väldigt svårt, och för vissa barn kommer det inte lika naturligt som för andra. Det är därför viktigt att involvera en lekfullhet och en glädje i inlärningsprocessen. Något som dels kan resultera i att barnet lär sig snabbare, samtidigt som det inte blir samma pressade situation. En lek som involverar många moment är skidskytte.

Hur går leken till?

Att leka skidskytte kan fungera på olika sätt. Det första steget är att mäta ut en bra sträcka som alla deltagare ska ta sig igenom. Denna sträcka kan variera beroende på hur små eller stora barnen är. Är det mindre barn så behöver sträckan inte vara allt för lång medan med större barn kan sträckan utvidgas. Är barnen större kan en sträcka med lite varierad terräng vara aktuellt.

Längs med vägen placeras ett antal stationer ut. Detta ska likna samma stationer som på skidskyttebanorna. Här kan du använda dig av exempelvis ärtpåsar eller bollar. Sedan kan en hink användas som en typ av träffpunkt. Det kan vara allt från att barnen ska träffa en till fem ärtpåsar/bollar i hinken för att få åka vidare mot nästa stopp.

Avståndet mellan barnet och hinken kan även det varieras beroende på hur små eller stora barnen är. Är barnen mindre kan avståndet minskas och är de större kan det avanceras. Prova dig fram till vad som passar bäst!

Dela upp två lag och rita upp en start- och mållinje. Antingen startar ena laget före och klockas eller startar lagen samtidigt och först i mål vinner.

Varför är detta en effektiv och bra lek?

Denna lek ger barnen chans att öva upp sin skidåkning, både tekniskt och styrkemässigt, och är även en bra sammarbetsövning. Det involverar skidåkning men även bollkänsla, pricksäkerhet och koncentration.

Att enbart nöta in teknik och åka upp och ner i backen kan lätt bli ensidigt och barn tröttnar lätt. Detta ger en nyanserad bild av vad skidåkning kan innebära och inspirerar till utveckling. Leken kan även varieras och göras lättare och svårare. 

Hos oss på Stöten i Sälen hittar du en mängd barnanpassade backar och roliga aktiviteter för barn i alla åldrar. Kolla in våra erbjudanden och boka din resa redan idag.