Lekar på skidor för barn

Roliga lekar för skidbacken!

Att skapa en inspirerande och rolig miljö för de allra minsta i skidbacken är viktigt. Detta för att barnen ska utvecklas men samtidigt känna glädje och lekfullhet i samband med skidåkning. Vi tänkte därför lista en mängd olika lekar som du kan introducera för barnen!

Kullekar

Kullekar är något som nästan alla barn uppskattar. För att barnen ska utveckla sin skidåkning och känna sig trygga på skidorna är det perfekt att kombinera detta med att leka kull.

Det finns oändligt många olika slags kullekar – där är endast fantasin som sätter stopp. Det kan vara allt från kramkull till pepparkakskull. Dessa lekar sätter skidåkningen på prov på ett kravlöst och roligt sätt.

Bollekar

Det kan vara en rolig idé att involvera en boll i leken och i skidbacken. Det kan handla om en kullek där ”kullaren” har en boll som hjälpmedel för att ta fast sina kompisar. Detta är effektivt då barnen får öva sin balans och fokusera på både skidåkning och bollkänslan samtidigt. 

Stafetter

Det finns hundratals olika stafetter du kan köra med dina barn. Det kan vara allt från att åka baklänges, åka fort till att rulla. Du kan även använda bollar, ringar eller andra saker i stafetten som skapar änne mer lekfullhet. Detta involverar mycket glädje och skratt och får barnen att må bra och känna trygghet. Det är även ett bra och kul sätt att skapa en lagkänsla men samtidigt öva sin skidåkning. 

Följa John

Den klassiska leken ”följa John” fungerar även den på skidor. Här sätter fantasin gränsen och barnen får hitta på egna övningar. Det skapar en härlig gruppkänsla och alla kan lägga det på sin egen nivå.

Skidfotboll

Denna lek fungerar likadant som vanlig fotboll förutom att barnen har skidor på sig. Detta skapar en lagkänsla och sätter samarbetsförmågan på spel. Barnen får samtidigt öva sin skidåkning och teknik – på ett roligt sätt!

Hinderbana

Ett kul sätt att öva skidåkning på är genom en hinderbana. Det kan vara slalomhinder som barnet ska ta sig igenom eller ett hinder som barnet måste ducka för och åka under. Det finns oändligt med hinderbanor att leka runt med!

Detta var några tips på lekar du kan involvera barnen i. Det är viktigt att ta hänsyn till varje enskilt barns förmåga och kapacitet då det kan skilja sig enormt mycket.

Lekar är ett roligt och kravlöst sätt att lära sig på och förhoppningsvis vill då barnet fortsätta med skidåkningen. Det är viktigt att inte sätta för mycket press och fokusera på det roliga!

Hos oss på Stöten i Sälen hittar du en mängd barnanpassade backar och roliga aktiviteter för barn i alla åldrar. Kolla in våra erbjudanden och boka din resa redan idag.