Tips för att bättra på din skidteknik

Få ut det mesta av din längdskidåkning

Drivs du av utmaningen att genomföra Vasaloppet? Eller vill du bara komma i form och samtidigt få ut det allra mesta av din träning? Då kan vi varmt rekommendera dig att finslipa skidtekniken, varför vi i denna artikel berättar om vilka olika tekniker som finns samt hur du bäst förbättrar dem.

Skidteknik – en viktig del av skidåkningen

Längdskidåkning är en mycket effektiv och krävande sport där du tränar samtliga av kroppens muskler. För att få ut det allra mesta av din skidåkning, krävs det däremot att du tränar på att förbättra skidtekniken.  

Det finns två olika typer av skidstilar och tillhörande tekniker – klassisk och skate, varav den sistnämnda också kan kallas för skate.

Från början fanns det bara en skidstil, den som vi numera kallar för klassisk skidstil. I takt med att utrustningen förbättrades och produktutvecklingen gick snabbt framåt, utvecklades fristilen under 80-talet. Mycket tack vare att den visade sig vara mer effektiv än den klassiska.

Klassisk stil samt fristil - och skillnaderna mellan dem

Klassisk stil är en teknik som går ut på att man åker med varje skida i parallella spår. Det är kanske framförallt den som många tänker på när man pratar om längdskidåkning.

Fördjupning om klassisk skidteknik

När man pratar om den klassiska stilen brukar man dela in den i fem olika delmoment, så kallade växlar. Saxning, diagonalåkning, stakning med frånskjut, stakning och fartställning. De olika växlarna passar bäst i olika typer av terräng och backar.

Försök gärna läsa på om de olika stilarna. Det är ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om vad de innebär, samtidigt som det också blir lättare att applicera och öva på teknikerna i verkligheten. Sedan behöver du givetvis känna vilken typ av teknik som passar bäst för just dig.

För att lära dig mer om hur du förbättrar denna teknik, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Skidteknik för klassisk åkning”.  

Fördjupning om fristilens skidteknik

Den andra tekniken kallas ju bekant för fristil eller skate och den går ut på att man har benen snett i vinkel utifrån centrum av kroppen. Benrörelserna liknar skridskoskär till utseendet och kombineras ofta med dubbelsidiga stavtag.

Det krävs väldigt bra kondition och styrka i ben, armar och bål för att utföra de båda skidteknikerna. Tips på hur du bättrar på styrkan hittar du i vår tidigare artikel ”Styrketräning för längdskidåkare”.

Varför är det då viktigt med en bra skidteknik?

Det är viktigt med en bra skidteknik av flera olika anledningar.

En skillnad till varför en rutinerad skidåkare lätt åker ifrån en nybörjare har med just tekniken att göra. Om båda har ungefär lika förutsättningar så kommer den med bäst skidteknik att få ut mera av sin syreupptagning, muskelkraft etc.

En annan anledning till varför det är viktigt med en bra teknik vid längdskidåkning är just för att skidorna samt den vallan som man använder sig utav skall komma till sin rätt.  

Summering

Det finns två olika typer av skidstilar och tillhörande tekniker – klassisk och fristil/skate. Oavsett vilken utav dem som du föredrar, är det viktigt att finslipa på tekniken för att få ut det mesta av din åkning.

När du valt skidteknik är det också viktigt att träna och äta rätt. I och med att du förbränner så mycket kalorier när du åker skidor kan det vara en bra ide att tanka på energireserven med bra mat. Låt dig inspireras av vår tidigare artikel ”Bra mat under fjällsemestern”.

Längdskidåkning hos Stöten i Sälen

Om du vill ge dig ut i längdskidspåret och njuta av den vackra naturen som den svenska fjällen har att erbjuda, kan du med fördel göra ett besök hos oss på Stöten i Sälen. Vi erbjuder 45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate, varmt välkommen!