Passa på att träna inför slalomsäsongen

Så blir skidresan ännu roligare!

För oss inbitna slalomåkare är vintersäsongen en av årets höjdpunkter. Om man vill maxa tiden i slalombacken gäller det dock att vara i form. Därför vill vi tipsa om hur du kan träna inför slalomsäsongen!

Träning gör skidresan roligare

När man äntligen kommer fram till slalombacken vill man bara kasta sig ut i pisten. Från en början åker man ungefär lika snabbt, bra och stabilt som Ingemar Stenmark gjorde under säsongen 1987/89. Strax där efter blir man ofta både trött och stel - vilket inte är till någon fördel i slalombacken.

För att kunna åka lika framgångsrikt som en av tidernas främsta alpina skidåkare krävs en del förberedelser. Det bästa är att i god tid börja förbereda kroppen inför slalomsäsongen. Fördelarna med detta är att du slipper känna dig trött och stel, samtidigt som du minskar risken för skador!

Om man tränat innan man kommer till skidbacken kommer man dessutom att känna sig mer uthållig i det som är runtom skidåkningen. Det går exempelvis åt mycket energi bara åt att bära på utrustningen och hjälpa barnen i liftarna. Dessutom blir hjärnan trött av att hålla koll på skidpass, pjäxor och vilken nedfart man ska ta. Hårt arbete ger alltid resultat och att träna inför slalomsäsongen gör resan mycket roligare. 

3 övningar för en stark kropp - så tränar du!

Vi har tidigare gett tips på hur du kan träna ben hemma, samt tips på knäträning som ger dig starka leder. Men för att vara stark i slalombacken behöver man vara stark i hela kroppen. Vi vill därför tipsa om 3 enkla övningar som du kan göra för att träna inför slalomsäsongen. 

-       Plankan - Lägg dig på mage och sätt armbågarna i golvet i nivå med bröstet. Med hjälp av armbågarna och tårna trycker du upp dig i en rak position. Det ska då spänna i magmusklerna. Stå statiskt i 30 - 60 sekunder, vila och repetera i 3 set. Om det är för tungt kan du använda knäna istället för tårna.

-       Rygglyft - Lägg dig på mage och vinkla in händerna mot pannan. Res överkroppen så högt som möjligt med fötterna kvar i golvet. Sänk långsamt tillbaka ner och upprepa 15 gånger. Vila och repetera i 3 set.

-       Höftlyft - Ligg på rygg och böj benen så att fötterna tar i backen, ganska nära baken. Armarna kan ligga rätt ut från kroppen så att du öka stabiliteten. Lyft upp höften så högt du kan. Sänk den långsamt tillbaka ner och upprepa 15 gånger. Vila och repetera i 3 set. Vill du öka svårighetsgraden har du bara kvar ett ben i backen medan det andra följer med höften upp.

Något av det bästa med dessa tips är att de även passar dig som har väldigt lite tid över. Eftersom du bara arbetar med din egen kropp är de så snabba och enkla att du till och med hinner göra dem på lunchen! Satsa på att träna cirka tre gånger i veckan så kommer du att vara ostoppbar i backen, precis som Stenmark.

Lycka till med träningen så ses vi!