Träna inför vasaloppet utan snö

Träningen inför Vasaloppet börjar nu!

Planerar du att vinna hela Vasaloppen 2020? Då är det hög tid att sätta igång med träningen! Skaffa dig ett rejält försprång och börja nu när barmarkssäsongen har kommit igång. För att ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas vill vi dela med oss av våra bästa tips för hur du tränar inför vasaloppet, utan snö!

Starkare, snabbare och tekniskt skickligare - utan snö

Det vita guldet är en dyr lyx. Den är väl värd att vänta på och den tåls att njuta av. Men om målet är att åka hem från Vasaloppet som guldmedaljör krävs det att man sätter igång med träningen långt innan snön faller till marken, flera månader faktiskt. Öka dina chanser att vinna genom att komma igång med träningen på en gång. En vinnare tränar nämligen på alla områden som kan göra en bättre – styrka, snabbhet och teknik.

  • Starkare – Som skidåkare måste du vara uthållig i alla kroppens muskelgrupper, både vad gäller kondition och styrka. För att bli konditionsmässigt mer uthållig kan du därför fokusera på att låta konditionspasset pågå under en längre tid, istället för en viss sträcka. När det gäller just kondition och styrketräning är det dessutom perfekt om du har tillgång till rullskidor. Då tränar du nämligen alla muskler som du använder vid skidåkning, samtidigt som du kan träna upp din teknik och kondition!
  • Snabbare – Självklart måste du orka utföra loppet på en så bra tid som möjligt för att kunna vinna. Intervallträning är en lämplig träningsform som gör att du orkar ge lite mer, samtidigt som du får bättre effekt på din syreupptagningsförmåga och därmed blir mer uthållig. För att bli så snabb som möjligt gäller det också att förstå vilken teknik som ger bäst resultat.
  • Tekniskt skickligare – Använd barmarken för att lära dig exakt hur du ska använda stavarna för att trycka på lite extra. På rullskridskorna lär du dig hur du ska använda armar, ben och fötter för att skjuta ifrån på absolut bästa sätt. Du kan dessutom med fördel använda dig av ett par stavar när du är ute på din löprunda! Kom bara ihåg att hålla ner hakan för att inte belasta rygg och axlar.

Vi har tidigare skrivit om andra träningstips inför Vasaloppet och det är tydligt att vilken träningsform eller metod som passar just dig är väldigt personligt. All träning är bra träning, så länge du mår bra av det. Vi vill även passa på att trycka lite extra på vikten av återhämtning. Att ge kroppen möjlighet till vila är minst lika viktigt som hårda träningspass. 

Kom ihåg att ha roligt!

Till sist – och kanske det absolut viktigaste, kom ihåg att ha roligt! Vilken träning som är bäst lämpad för dig och dina mål kan vara svårt att avgöra innan man har kommit igång. Det är därför väldigt viktigt att du kommer ihåg att njuta och ha roligt på resan mot målet. Utgå från dina egna förutsättningar och öka succesivt tempot, belastningen och dina krav på dig själv. 

Ett bra tips för att fortsätta njuta av träningen är exempelvis att lyssna på en rolig podd eller spännande dokumentär, att utmana en vän, träna det du känner för eller köra ett kombinerat pass. Du kan exempelvis börja med 30 minuters löpning för att sedan köra ett styrkepass på gymmet och avsluta träningen med att finslipa tekniken!

Vi hoppas att du fått lite extra motivation och att det är just du som kommer åka in som vinnare nästa år. Letar du efter boende under Vasaloppet kan du med fördel kolla in vårt stora utbud!