Tips när du ska göra ett träningsprogram för längdskidor

Kom i form på bästa sätt!

Oavsett om du vill genomföra ett skidlopp som Vasaloppet eller bara komma i form till motionsåkningen, kan det vara fördelaktigt att följa ett träningsprogram. Vi tänkte därför dela med oss av en mängd olika tips på vad du kan inkludera i din träning för att träna upp såväl styrkan som konditionen.

Lågintensiv träning

När du ska träna lågintensivt handlar det om att du kör en lång sträcka men hålla ett lugnt tempo. Här tränar du upp din kondition och din uthållighet. Ett lopp på längdskidor brukar vara minst i två timmar. Här gäller det att kunna jobba med en ökad puls under en längre tid.

Medelintensiv träning

En medelintensiv träningsform på skidor handlar om att du kör intervaller på 5 - 20 minuter och då med en hastighet som ligger på gränsen till mjölksyra. Denna träningsform liknar en tävlingssituation och du får bekanta dig med detta. 

Högintensiv träning

En högintensiv träning innefattar att du vill belasta din kropp till max. Du ska hela tiden ha en hög puls och intensitet. Med denna typ av träning kommer ditt hjärtats kapacitet att öka och du kommer bli starkare ute i spåret.

Styrketräning

Att komplettera ditt träningsprogram med styrketräning är oerhört viktigt då längdskidåkning kräver en muskelstyrka. Har du musklerna så kommer skidåkningen gå fortare och du kommer känna dig starkare och känna mer ork. 

Muskelgrupper du kan fokusera på är armar, axlar, bål och ben. Har du en muskelmassa så minskar även risken för skador. Tips på hur du tränar upp dessa muskelgrupper hittar du i våra tidigare artiklar:

Teknikträning

För att optimera din prestation så är det viktigt att du har tekniken med dig. Det spelar ingen roll att du har styrka och kondition om du inte har tekniken. Öva upp din balans och experimentera. Ett tips är att köra utan stavar för att sätta balans och koordination på spel.

Träningstävla 

Inför att lopp är det viktigt att ha en tävlingsvana så inte detta kommer som en chock. Gå ihop med några vänner och öva er på att tävla. Under ett skidlopp kommer du att ha andra skidåkare runtomkring dig och detta kommer skapa stress och press. Övar du på detta innan så blir detta lättare att hantera. Du kan även köra på tid på egen hand. 

Om du vill få ut det maximala av din skidåkning så är det oerhört viktigt att förbereda dig och lägga upp ett träningsprogram. Detta kommer leda till ett bättre resultat och du kommer känna dig mer hemma i tävlingsmiljön. Det kommer även att minimera eventuella skador och du kommer orka mer.

Vill du ge dig ut i några fantastiska längdskidspår är du varmt välkommen till oss på Stöten i Sälen. Vi erbjuder hela 45 kilometer längdspår för såväl klassiskt som skate. Kika in våra erbjudanden och boka din resa redan idag – vi ses i spåren!