Optimera dina vallningsfria skidor!

Längtar du ut i längdskidspåret, men tycker inte om att kämpa med olika vallor? Då kan ett par vallningsfria längdskidor vara något för dig! I den här artikeln berättar vi mer om hur du får det bästa åket med hjälp av ett par vallningsfria längdskidor.

Vad menas med vallningsfria?

De vallningsfria längdskidorna ser ut som en traditionell längdskida, men har en skinhud som sitter längs skidans fästzon. Skinhuden ersätter därmed fästvallans funktion och du slipper lägga lika mycket till på vallning.

Skinhuden är gjord i ett fiberliknande material och dess enkla användning gör att det passar perfekt för alla typer av skidåkare. Den stora fördelen med ett par vallningsfria längdskidor är att du alltid kan vara ute i spåret på nolltid. De kräver nästan inga förberedelser och fungerar precis lika bra i alla fören och väder! 

Om du är väldigt van en klassisk längdskida och hur den känns när den är vallad kan det ta ett par åk innan du kommer in i den nya tekniken med vallningsfria längdskidor. Därefter inser du snabbt fördelarna med att kunna ta dig ut i spåret på nolltid!

Så optimerar du dina vallningsfria längdskidor

För att få så bra upplevelse som möjligt av dina vallningsfria längdskidor vill vi passa på att dela med oss av några tips som du kan tänka på innan du kastar dig ut i spåret. 

  • Kontinuerlig rengöring
  • Underhåll av skinhuden
  • Glidvalla för bästa glid
  • Flyttbar bindning
  • Byt skinhud

 

Kontinuerlig rengöring

Se till att hålla skidans skinhud ren från all smuts som finns i spåret. Annars kommer den att slitas ut snabbare och ge sämre fäste.

Underhåll av skinhuden

Med hjälp av kontinuerligt underhåll av skinhuden förlänger du dess livslängd samt förhindrar isbildning.

Glidvalla för bästa glid

Bara för att de kallas för vallningsfria längdskidor betyder inte det att du inte kan valla dom. Tvärt om skulle vi säga! Optimera skidåkningen genom att ge dem ännu bättre glid med din favoritvalla!

Flyttbar bindning

Beroende på spårets förhållanden kan du behöva flytta och anpassa din position på skidan för att få det optimala fästet och glidet. Med hjälp av en flyttbar bindning kan du optimera åket efter dagens förhållanden. Flytta bindningen framåt för bättre fäste, och bakåt för bättre glid.

Byt skinhud

Efter ett tag kommer skidans skinhud att bli utslitet och ge sämre fäste. Då byter du enkelt ut det till ett nytt! Ta hjälp av en expert för att få den bästa modellen för just din åkstil.

Avslutningsvis

Där har du det - våra bästa tips om hur du får en härlig tid i skidspåret med dina vallningsfria längdskidor! Hos oss i Stöten kan du njuta av 45 kilometer längdskidspår - perfekt för både klassiskt och skate! 

Passa på att spana in vår tidigare artikel ”Längdskidor i Sälen” där vi delar med oss av allt du behöver veta för en lyckad skidsemester hos oss.

Vi ser fram emot en lång skidsäsong där vi får träffas ute i spåren!