Lössnö på alla nivåer

Tips och inspiration för den puderintresserade – oavsett nivå och ålder!

Stöten har offpist för alltifrån barnfamiljer till extremåkare. Särskilda skiroutes finns, för de som inte enbart vill pumpa puder med fjällbjörkarnas inramning. Offpist från lekande lätt till nattsvart. Och allt med fjället som fond.

"Unikt att vi har offpist för hela familjen"

Tidig morgon, kylslagen luft, en strimma sol som sakta letar sig upp över bergskammen på fjällets topp. Det har snöat rikligt under natten, knappa halvmetern lössnö ligger som ett orört, gnistrande, inbjudande täcke över branterna, och vill att just du ska komma dit. Åka offpist. Freeride. Pumpa puder. Kär aktivitet har många namn. Stöten har blivit ett eftertraktat alternativ för alltifrån nybörjade till proffs och extrema skidåkare. Och offpist-åkningen är inget undantag.

– Något unikt hos oss att vi har offpist för hela familjen, även i barnområdet runt nedfarterna Mormors Störtlopp och Vargys Äventyrsbana till exempel. Säker, lättillgänglig offpist i öppna fjällbjörklandskap där även de yngsta kan cruisa fram. De här områdena är även oerhört populära bland brädåkare, säger Magnus Dovallius, marknadschef i Stöten, tillika hängiven lössnöfantast.

En välpackad grund, några minusgrader och ett rejälare snöfall som bidragit med några decimeters täcke snö ovanpå det, är de perfekta förhållandena för offpist, anser entusiasterna, där många kommit att förälska sig i just Stöten. Av olika anledningar. Men man får anta att den orörda naturen och fjällnära atmosfären bidrar, vilket läget – nordligast i Sälenfjällen tillika den högsta fallhöjden, är resultatet av.

I Stöten var man också först i Sälen med skiroutes. Skiroutes kan man lite slarvigt beskriva som en opistad pist. Det vill säga särskilt anlagda nedfarter för offpist. Säkerställda av pistörer och uthuggna på skog och sly, vilket gör offpiståkningen både säkrare och mer lättillgänglig. Och lavinrisken är obefintlig. 

Du tar dig till de olika nedfarterna med lift och slipper därmed den där gäckande stakningen off-piståkare tvingats vänja sig vid. Stötens skiroutes är tio meter breda och är för erfarna åkare som motsvarar som lägst röd nivå.  Den största utmaningen i sammanhanget är Varulven, belägen mellan Parallellen och Näcken. En nattsvart skiroute för den riktigt duktige och äventyrslystne åkaren.

Tre killar som utforskat och åkt offpist i Stöten mer än de flesta, är kompisarna Albin Backlund, 18, från Bergsjö i Hälsingland, Anders Grahn, 26, och Rasmus Blixt, 24, båda från Sundsvall. I snitt blir det uppåt hundra skiddagar per säsong, och offpist är favoritåken. Att man kan köra olika linjer varje åk, menar de är en av fördelarna.

"Offpist är frihet, kreativiteten får flöda och det finns alltid nya spots att utforska!"

Är det något särskilt man bör tänka på när man åker offpist?
– Åk inte framåtlutad, utan håll en lätt bakvikt. Annars fastnar skidspetsarna i snön och du gör en ”skorpion”, det vill säga faller hand-löst rakt ner i snön med ansiktet först. Tänk också på att inte hålla skidorna för tätt ihop, håll axelbrett. Dock beror det på hur breda skidor man har. Ju bredare skidor, desto bättre bärkraft. Jag åker gärna bräda i lössnö och då ligger man lätt ovanpå snön, som om man surfar, säger Albin.

– Offpist är frihet, kreativiteten får flöda och det finns alltid nya spots att utforska och testa! Precis så som skidåkning ska vara, säger Anders.

– Det bästa med offpist tycker jag är känslan av att ha puder under skidorna, som att åka på moln, fyller Rasmus i.

Annat som kan vara bra att tänka på när man åker i lössnö är att ha en kompis med. Om man ramlar, tappar en skida eller kör fast i snön är det enklare om man är två. Ett litet första hjälpen-kit i fickan kan också vara bra att ha, men det gäller ju för all skidåkning. Kamera på hjälmen kan också vara kul.

– En fördel med Stöten är att det passar perfekt för den som vill prova åka offpist för första gången, då det kryllar av små roliga stigar efter backarnas skogskanter. Samtidigt som det finns tuff terräng för vana åkare som vill ha utmanande offpist. Letar du på rätt ställe kan du hitta höga drops och riktigt fina pudersvängar! Kolla till exempel in skogen vid Älvan och Övre Näcken, tipsar Anders.

– Mina offpistfavoriter ligger ovanför Älvan och vid Mormors Störtlopp. Där brukar det lägga sig mycket snö och inte blir särskilt uppåkt, säger Rasmus. Albin håller med och fyller i:

– Det blir även skön åkning när det dumpat några decimeter i Parken, då får man till riktigt härliga landningar.