Snöläggning

Vi satsar ytterligare på vårt snösystem

Med hjälp av kanonsnö kan våra backar öppnas tidigare och snön ligger kvar längre. Så fort rätt väderförhållande råder, med rätt luftfuktighet och temperatur, börjar vi att producera snö i anläggningen. Under säsongen arbetar våra  kunniga snöläggare dygnet runt för att få backarna så bra som möjligt inför säsongen. Backarna täcks med ett 60-70 cm tjockt lager konstsnö.

Kornen i kanonsnö är tätare, rundare och mer kompakta vilket gör att den är tåligare mot värme och slitage än natursnö. Därför är den utmärkt att lägga i början av säsongen. Snön läggs med snökanoner som finfördelar vatten och skjuter ut vattnet i luften med hjälp av kraftiga fläktar eller tryckluft. I luften förvandlas vattendropparna till snökristaller som faller i backen. Vattnet till snökanonerna pumpas upp från Görälven. Efter säsongen smälter snön och vattnet rinner tillbaka ner i älven igen. Det som används är alltså bara rent vatten från älven och el till fläktar och tryckluft.

Luften får gärna vara torr när man lägger snö, och det ska blåsa en lätt, stadig vind. Då färdas vattnet längre och fler vattenmolekyler hinner frysa till snö. Helst ska det också vara tjäle i marken innan snön läggs, snön isolerar och kylan stannar kvar i marken längre.

Men natursnö är också mycket viktigt. Det är den som landar på träden och får hela fjällvärlden att bli så där magisk. De flesta föredrar att åka på ett underlag som är en blandning mellan natursnö och konstsnö då backen ”håller” hela dagen men ändå inte uppfattas som isig. 

Mer snösäkert i Stöten
Stöten har investerat i snösystem som kan producera upp till 50 procent mer snö under marginaltemperaturer jämfört med tidigare år. Marginaltemperaturer innebär temperaturer mellan minus en till minus fem grader. Vi har alltså ökat snöproduktionen över ett högre spann av minusgrader och med det nya snösystemet kan våra backar och tre skidtorg öppna snabbare. Det här är framför allt en god nyhet för de gäster som kommer hit tidigt på säsongen. Våra förutsättningar för att ha många backar öppna tidigt har ökat betydligt.