Vandra i Sälen

Vandra i Sälenfjällen, dagsturer och längre vandringar för hela familjen

Välkommen till toppen! Granfjället i Stöten är med sina 949 m.ö.h. Sälenfjällens högsta topp. Vandrar du här får du en fantastisk utsikt över både det svenska och norska fjällandskapet.

Destinationer för din vandring i Sälenfjällen

Lättast att ta sig till starten av vandringslederna är att följa skoterleden från Soltorget eller att gå under Långliften upp för att därefter ansluta till vandringslederna. Du börjar din tur på vandringsleden i Stöten och följer de röda kryssen mot toppen av Granfjället. Förslagsvis följer du leden till Västra Granfjället och ner till Fuluforsmyren via Kungsleden och Granfjällssätern för att sedan ta grusvägen tillbaka till Stöten. Förläng turen om du önskar genom att fortsätta norrut på Kungsleden och sedan vända åter söderut igen.

En annan möjlighet är att följa leden mot Närfjällsstugan. Här kan man njuta av sin medhavda matsäck med storlagen utsikt över Norra Transtrandsfjällens naturreservat. Här finns det flertalet möjligheter till fortsatt vandring om man inte önskar återvända till Stöten direkt. Fortsätt upp på Stor-Närfjället och på toppen kan du välja att följa Sälenringen mot Närsjön via Saldalskojan alternativt vika av mot Orrliden. Båda vandringslederna tar dig ut på väg 66.

Om du är ute efter en än längre dagstur kan du fortsätta ner i dalen mot Tandådalen. Ett par kilometer in på leden kan du vika av mot Myflodammen för en något kortare vandring eller fortsätta mot Kläppenskjulet på Sälenringen för en något längre vandring.

Sälenringen är ett naturligt val för den som önskar en flerdagarsvandring i Sälenfjällen. Längs leden finns flertalet raststugor och vindskydd. Ta dig runt Sälenfjällen till fots och upplev allt från kalfjäll till gammelskog!

Att vandra i Stöten i Sälen

Att vandra i Sälen är alltid en bra idé, speciellt om du har barnen med dig. Nära fjällvandring när den är som bäst, du väljer själv om du vill göra en dagstur eller vandra under flera dygn. Läs här för att få våra bästa tips inför äventyret!

Planerar du att hyra något under vandringen, som båt, fiskespö eller annan utrustning? Tänk på att göra det i tid!

  • På fjället vänder vädret fort, så tänk på att packa med kläder för alla väder.
  • Första hjälpen-väskan! Plåster mot skoskav och myggstift vill man inte vara utan.
  • Extra tid. Som alla vet tar allt längre tid med små barn. Så planera vandringen och tiden ordentligt för en harmonisk utflykt.
  • Ta med god matsäck som passar även de minsta vandrarna, välj sådant som passar som uppmuntran när energin tryter.