Vandra

Vandra i Sälenfjällen

Dagsturer och längre vandringar för hela familjen

Granfjället är med sina 949 m.ö.h. högsta toppen i Sälenfjällen. Härifrån har du en fantastisk utsikt över både svenska och norska fjäll. Du börjar din vandring på vandringsleden i Stöten och följer de röda kryssen mot toppen av Granfjället. Förslagsvis följer du leden till Västra Granfjället och ner till Fuluforsmyren via Kungsleden och Granfjällssätern för att sedan ta grusvägen tillbaka till Stöten. Förläng turen som du önskar genom att fortsätta norrut på Kungsleden och sedan vända åter söderut igen.

En annan möjlighet är att följa leden mot Närfjällsstugan. Här kan man njuta sin medhavda matsäck och utsikten över Norra Transtrandsfjällens naturreservat. Här finns det flertalet möjligheter till fortsatt vandring om man inte önskar återvända till Stöten. Fortsätt upp på Stor-Närfjället. På toppen av detta fjäll kan du välja att följa Sälenringen mot Närsjön via Saldalkoja alternativt vika av mot Orrliden. Båda vandringslederna tar dig ut på väg 66. Dalatrafikens bussar tar dig åter till Stöten. 

Om du är ute efter en än längre dagstur kan du fortsätta ner i dalen mot Tandådalen. Ett par kilometer in på leden kan du vika av mot Myflodammen för en något kortare vandring eller fortsätta mot Kläppenskjulet på Sälenringen för en något längre vandring.

Sälenringen är ett naturligt val för den som önskar en flerdagarsvandring i Sälenfjällen. Längs leden finns flertalet raststugor och vindskydd. Ta dig runt Sälenfjällen till fots och upplev allt från kalfjäll till gammelskog!

Här hittar du mer information om vandring i Sälenfjällen.