Längdskidåkning

45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate

Aktuell spårstatus 

Här kan du läsa om vilka spår som är öppna just nu. 

Öppna längdspår i Stöten i Sälen 

Alla våra längdspår är kostnadsfria (förutom SkiPass till toppspåren - engångskort finns att köpa i receptionen). 
I dalspåren kan du välja mellan skate och klassisk stil. Spåren här är hela sex meter breda och utgår från fyra olika spårcentraler vid Stöten Ranch, Skidtorget, Soltorget och Kronoparken.

Vid längdcentralen intill Soltorget finns en ca 200m lång testslinga på plan mark i form av en cirkel för att vänja sig på skidorna innan man ger sig ut på spåren ner i dalen. 

Spår Längd Stil
Längdcentral testslinga 200 m Skate & klassiskt 
Lysrundan 3 km Klassisk (elljuspår belyst till kl 23:00)
Pipsvängen 4 km Skate & klassisk
Träningsspåret 5 km Skate & klassisk
Slingersvansen 7 km Klassisk
Comborundan 8,5 km Skate & klassisk


På grund av vattenläcka har Träningsspåret fått en ny sträckning. Se aktuell karta nedan:

Klicka på kartan för att se en större bild.

Längdspår på fjället i Sälen

Stöten har två längdskidspår uppe på kalfjället med fantastisk utsikt över fjällvärlden. Spåren dras så snart det finns tillräckligt med snö för att naturreservatet inte ska ta skada av spårmaskinen. Spåren brukar öppna runt vecka 6-8 och är bäst framåt vårvintern. Dagsaktuell väderleksrapport avgör om spåren är öppna. Glöm inte att klä dig efter väder innan du ger dig iväg, se mer information och aktuellt väder här.

Spår Längd Övrig info
Toppspåret 3 km Börjar vid toppen av WC Express och fortsätter i 3 km med en fantastisk 360-gradig utsikt över Sälenfjällen och fjällen på norska sidan.
Östra Granfjällsturen 16 km Östra Granfjället är Sälenfjällens högsta topp med sina 948 m.ö.h. Härifrån har du en fantastisk utsikt över svenska och norska fjällvärlden. Du åker upp med WC Express och glider sedan lätt nedförs 1 km till toppen av Mormors Störtlopp. Spåret fortsätter runt Östra Granfjället, förbi Närfjällsstugan och längs skoterspåret tillbaka till WC Express som tar dig ner för berget igen.

Klicka på kartan för att se en större bild.

WC Express tar dig upp och ner från toppspåren

Du tar dig upp till spåren med WC Express. Samma lift tar dig också ner igen. WC Express är den enda lift som tillåter längdskidor av säkerhetsskäl. Fråga liftpersonalen om du vill du har mer information - de hjälper dig också med på- och avstigning vid liftturen.

Åk alltid med skidorna i handen. 
Vid nedfärd, åk max 4 personer per stol och endast varannan stol.

Tider WC Express
Första tid upp: 9:00.
Sista tid upp: 15:00
Sista tid ner: 16:00 

Har du inget SkiPass kan du köpa ett engångskort i receptionen. Vänligen notera att det ej är tillåtet att gå uppför eller att åka utför med längdskidor i backarna.

Tips och övrig information

Kolla in våra bästa tips och information för dig som ska åka längdskidor i Stöten här.