Längdskidåkning - Stöten i Sälen

Längdskidåkning

45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate

Aktuell spårstatus

Här kan du läsa om vilka spår som är öppna just nu.

Längdspår i dalen

I dalspåren kan du välja mellan skate och klassisk stil. Spåren här är hela sex meter breda och ugår från fyra olika spårcentraler vid Stöten Ranch, Skidtorget, Soltorget och Kronoparken. Du hittar en vallningsbod vid Stöten Ranch och tre ytterligare vid Lyaområdet.

3 km Lysrundan - Klassisk stil (elljusspår belyst till kl. 23:00)
4 km Pipsvängen - Skate och klassisk stil
5 km Träningsspåret  - Skate och klassisk stil
7 km Slingersvansen - Klassisk stil
8,5 km Comborundan - Skate och klassisk sil

Klicka på kartan för att se en större bild.

Längdspår på fjället

Stöten har två längdskidspår uppe på kalfjället med fantastisk utsikt över fjällvärlden. Spåren dras så snart det finns tillräckligt med snö, men är bäst från vecka 6 och framåt vårvintern. Glöm inte att titta på väderleksrapporten och klä dig efter väder innan du ger dig iväg, se mer information och aktuellt väder här.

3 km Toppspåret - Börjar vid toppen av WC Express och fortsätter i 3 km med en fantastisk 360-gradig utsikt över Sälenfjällen och fjällen på norska sidan.

16 km Östra Granfjällsturen - Östra Granfjället är Sälenfjällens högsta topp med sina 948 meter över havet. Härifrån har du en fantastisk utsikt över svenska och norska fjällvärlden. Du åker upp med WC Express och glider sedan lätt nedförs 1 km till toppen av Mormors Störtlopp. Spåret fortsätter runt Östra Granfjället, förbi Närfjällsstugan och längs skoterspåret tillbaka till WC Express som tar dig ner för berget igen.

Klicka på kartan för att se en större bild.

WC Express tar dig upp och ner

Du tar dig upp till spåren med WC Express, under liftens ordinarie öppettider. Samma lift tar dig också ner igen. WC Express är den enda lift som tillåter längdskidor av säkerhetsskäl. Fråga liftpersonalen om du vill du har mer information - de hjälper dig också med på- och avstigning vid liftturen. Har du inget SkiPass kan du köpa ett engångskort i receptionen. Vänligen notera att det ej är tillåtet att gå uppför eller att åka utför med längdskidor i backarna.

Behöver du valla?

Du hittar en vallabod vid Stöten Ranch och ytterligare tre vallabodar vid Skidtorget.  

Tips för dig som är nybörjare

Är du nybörjare på längdskidor rekommenderar vi dig att prova Träningsspåret (5 km markerat med gult) till en början. Det är en bra start på längdkarriären! Lysrundan (3 km markerat med grönt) är visserligen vårt kortaste spår men rundan innehåller delvis utmanade terräng och passar därför den lite mer vana längdåkaren.

Viktigt att tänka på!

Uppe på kalfjället kan vädret slå om mycket snabbt. Innan du ger dig iväg, titta på väderleksrapporten och liftrapporten på vår hemsida. Rådfråga personal om du är osäker. Klä dig varmt och tänk på vindens kyleffekt. All aktivitetet på fjället sker på egen risk.

Här ser du vilka längdspår som är öppna just nu.