Fakta om Sälen - Stöten i Sälen

Fakta om Sälen

Som norra Europas största skidort finns det en hel del att berätta...

Var ligger Sälen?

Många har hört namnet, men var ligger egentligen den fantastiska orten Sälen?

Den vitt berömda skidorten Sälen i Dalarnas län ligger på ett bekvämt avstånd från huvudstaden. Det är endast 45 mil från Stockholm till Sälen. Om du bor i Göteborg är resan inte mycket längre; därifrån är det bara 50 mil till Sälen, och från Malmö når du Sälen när du har kört i 73 mil. Mellan Sälen och Oslo är det endast 23 mil, så det passar bra att besöka vårt västra grannland i samband med din resa till Sälen. Om du inte känner för att åka till Norge, kan du faktiskt blicka över dess östliga del direkt från Granfjällsstötens sköna sluttningar i Stöten!

Även om du inte bor i någon av våra tre största städer så är sannolikheten hög att du också har ganska nära på grund av det centrala läge i Sverige. Det är bland annat detta som gjort Sälen till en samlingsplats som människor från alla delar av Sverige kommer tillbaka till och ser framemot att besöka året om. 

Mest känt är området för sin skidåkning, inte minst under jul, nyår, påsk- och sportlov, men det finns även mycket annat att hitta på här; även under sommarhalvåret. Som norra Europas största alpina skidområde med backar av varierande svårighetsgrad så är det inte konstigt att sälen är Sveriges populäraste skidort. Var tredje svensk väljer Sälen vid skidresor och besökarantalet under de senaste åren har även ökat under sommarmånaderna. Nedan ser du några fakta om Sälen:

 • 100 000 besökare dagligen under högsäsong i området
 • Totalt 60 000 bäddar i Sälen varav 25 000 är kommersiella
 • 4,8 miljoner gästnätter per år
 • Sälens totala yta är 133 ha (hektar)
 • Drygt 2,5 miljarder kronor omsätts varje år i Sälenfjällen 

Sälens historia

Sälen har inte alltid varit den turistmagnet som det är idag. Det började med skolklasser från Stockholm som åkte hit med buss under vinterhalvåret. Konceptet utvecklades med tiden då efterfrågan visade sig vara mycket hög. Idag är det en av de mest populära turistattraktionerna i Sverige.

En av de saker som utmärker sälen utöver att det är en populär destination för skidsemester är att det är hemmet för Vasaloppet. Denna tävling som lockar människor från hela världen har hållits sedan 1922. Loppet inspirerades av Gustav Vasa som flydde från Kristian II:s soldater år 1520 då han stakade sig med längdskidor längs vasaloppssträckan.

Att åka skidor i Sälen

Sälen är mycket snösäkert och många skidorter erbjuder snögaranti. Vid behov kan det dessutom nästan alltid produceras mer snö då de flesta anläggningar har snökanoner för detta. Ett hett tips när du åker skidor här uppe är att vara först ut i backen – när det är tyst och stilla. Snön ligger ny och backarna är ännu inte uppkörda. Att åka skidor i Sälen tidigt på morgnarna är otroligt vackert och mysigt. Det är något unikt med att glida fram obehindrat nedför de snöbelagda sluttningarna och känna fartvinden i ansiktet och perfekt snödjup. Skidåkning är inte bara en sport – det är en konst och när snön precis har lagt sig kan det nästan kännas som att man är innuti en tavla. För dig som är helt fäst i skidor och vill kunna åka varje dag, kan det vara en bra idé att införskaffa ett liftkort.

Skidåkning Sälen

Beroende på hur mycket man har åkt och hur länge sedan det var så kan olika nivåer på backarna passa för just din skidåkning. Fortsätta läsa för att få reda på mer om vilka nivåerna är.

Typer av backar

 • Grön – Väldigt lätt & är för nybörjare och småbarn
 • Blå - Lätt – till för nästan alla åkare
 • Röd – Medelsvårt – för de som är lika skickliga som genomsnittet och uppåt
 • Svart – Svårt – Dessa backar är lite brantare och är främst för mer erfarna och avancerade åkare
 • Dubbelsvart – Mycket svårt – endast för väldigt duktiga åkare

Många har sett detta system förut och förstår att det är bra att förhålla sig till men det kan ändå vara värt att lägga lite extra tid att titta på pistkartan för att se var de olika backarna (i olika färger) ligger i ditt skidområde. Du som åker med barn till exempel vill kanske kunna försäkra dig om att barnen inte av misstag hamnar i en dubbelsvart backe (och kanske vill du inte hamna där själv heller). Nedan beskriver vi mer om vilka fördelarna är när du väljer att åka med barn till Sälen. 

 Sälen bra för barn:

 • De flesta anläggningar har stora barnområden bra skidskolor för barn (Stöten har)
 • Genomgående bra skyltat så lätt att hitta
 • Säkra nedfarter
 • På det stora hela är Sälen mycket barnvänlig
 • I Stöten (och vissa andra skidorter) hittar du bland annat äventyrsbad och en mängd andra spännande barnaktiviteter att hitta på utöver skidåkning. Unikt för Stöten är vår vargklubb. Detta är den perfekta barnpassningen där alla mellan 3-8 är välkomna. Vargy är Stötens maskot och är en stor men snäll varg. Att gå på skattjakt, födelsedagskalas, mysa i lyan eller gå på barnens afterski är bara några exempel på vad dina barn kommer få göra i vargklubben. Den som vill får också vara med och tävla i Vargys favoritbacke; haren. Alla som deltar vinner vargklubbstroffen. 

Sälen för barn

Att få lära sig att tycka om skidor eller snowboard tidigt är något som dina barn kommer att tacka dig för när de växer upp och börjar åka med sina vänner på skidresor. I en allt mer stillasittande värld är dessutombackåkning ett bra sätt att fylle på med rent syre och komma igång med aktivitet och träning. 

Sälen väder

Under månaderna december till april så pendlar den lägsta temperaturen från -11 till -3 och maxtemperaturen pendlar för samma period från -3 till 7 grader. Plusgrader är det i genomsnitt bara när det är som varmast i mars (2 grader plus) och april (7 grader plus). När det är varmare än noll så brukar det däremot inte hålla i sig mer än under en eller max ett par dagar (åtminstone under mars månad) och det är främst i slutet av mars som det kan ske. Då kan man producera konstgjord snö vilket innebär att det fortfarande går bra att åka. Med tanke på att de flesta åker runt jul och nyår eller under sportlovsveckorna (vecka 9 för Stockholm vilket är precis i övergången mellan februari och mars) så kan du vara mycket säker på att det kommer att vara tillräckligt kallt för att snön ska ligga lika säkert som Ingemar stenmark ligger i störtlopp.

Sälenområdet brukar dessutom ha många soldagar under skidsäsongen vilket är väldigt härligt. När du sitter på en uteservering vid toppstugan och tar en öl eller kaffe med bulle så kan du jobba på vinterbrännan och när du blickar ut över horisonten så tornar fjälltopparna upp sig så långt ögat kan nå. Det är en storslagen och svårslagen syn och om vädret är riktigt klart kan du från många skidorter i Sälen se hela vägen till de norska bergen. 

Se Sälen med egna ögon (eller genom en webbkameras lins)

Innan du bestämmer dig för att boka skidresa till någon av anläggningarna uppe i Sälen så vill du självklart göra en ordentlig research på vad som finns och hur länge du vill stanna. Kanske vill du bara stanna över en kortveckaweekend eller också under en längre tid. Du kanske vill kolla vilka aktiviteter som erbjuds att göra i de olika skidområdena. Du vill säkert också kolla vilka möjligheter till boende som finns, närhet till restaurang, afterski, nattklubbar, spa eller andra destinationer för avkoppling. Men även om du gör all research och får veta allt om aktiviteter, skidåkning och boende så är det ibland svårt att ta ett beslut innan man har sett det med egna ögon. Har du lite is i magen så kanske du också inväntar att boka in en sista minuten i Sälen.

Vi vågar påstå att Stöten har bland den bästa skidåkningen i Sälen men vi tycker inte att du ska ta vårt ord för det. Istället kan du välja att själv titta hur det ser ut. Det finns nämligen webbkameror uppsatta på många platser i Stöten som filmar 24/7. På så sätt får du en bild av hur det faktiskt ser ut när du sitter och kollar istället för hur det såg ut under den dagen då bilder i reklambroschyren togs. Du kan också få en känsla för hur stora och branta backarna är (även om du också kan läsa om detta) och hur det ser ut för åkarna.

Använd pistkarta när du är i Sälen

Nästan alla skidanläggningar i Sälen är så pass stora att du behöver en pistkarta för att navigera dig. Det kan vara en bra ide att studera pistkartan för din skidort som du ska besöka innan du ger dig ut i backarna så att du har lite koll på hur du ska hitta (om du inte har varit där tidigare). Om inte annat är det kul att titta på när man har åkt i backen en hel dag. För dig som är intresserad av att veta mer om samtliga backar, kan du med fördel skaffa dig en karta över Sälenfjällen.

Som vi nämnde tidigare kan det dessutom vara en bra idé att gå igenom kartan med barnen. Om de ska ut och åka själv i backarna kan det till exempel vara en bra idé att förklara vilken väg de ska ta ner till värmestugan för att undvika de mer branta alternativen. 

Vad kan man göra under vintern?

Det finns mer än bara skidåkning att göra i Sälen och det är just det som lockar så många turister varje år. Besöket blir helt enkelt en allt-i-ett upplevelse.

Hundspann Sälen aktiviteter

Dessa aktiviteter finns över i princip hela Sälen med några få undantag i vissa anläggningar. I Stöten kan du göra allt som nämns ovan och lite till. Du hittar bland annat ett stort utbud av härliga restauranger som passar både barn och vuxna.

Vad kan man göra under sommaren?

När man hör ord som "Sälen" och "Stöten" så tänker man snabbt på snö och skidåkning eller andra vinterrelaterade aktiviteter. Det finns ett bra skäl till detta men det finns lika stark anledning att besöka Sälen på sommaren

Dalarna är ett av Sveriges skönaste områden naturmässigt med många soltimmar och magiskt ljusa, långa nätter under sommarhalvåret. Under sommarmånaderna byts Sälens obestridliga vintercharm mot sommarens fägring och djupa grönska, när allt i naturen börjar växa och förnyas. Sälen på sommaren har förmågan att trollbinda den mest kräsna besökaren med sin natur och fina vattendrag i form av blåa insjöar, mörka tjärnar och floder. För att inte tala om de grönskande fjällen alldeles intill den norska gränsen.

Utgå från Sälen men passa på att se dig om i Dalarna och all kultur om finns här. Varva dina fjällvandringar med besök på historiska ställen som det finns gott om i Dalarna. Som de flesta säger så är man sällan turist i sitt eget land men bryt den trenden och börja njut av Stöten, Sälen och Dalarna både sommar som vinter.

Här är några av de saker som du kan göra i Sälen under sommaren:

 • Stanna på campingplats – många gillar att åka på semester genom Sverige med husvagn under sommaren. Det är ett bra sätt att se landets alla hörn och kanter på nära håll utan att låsa sig till en specifik ort alltför länge. I Sälen kommer du däremot ha flera anledningar att stanna en längre tid och det finns gott om campingplatser där du kan ställa husvagnen.
 • Cykla – det finns gott om cykelbanor i Sälen och utsikten ser du dig aldrig mätt på.
 • Vandra genom skog och över fjäll. Många kommer för utsikt och utmaning men stannar för den oförglömliga upplevelsen. 
 • Paddla - åarna strömmar friskt längs bergssluttningarna det är svårt att hålla sig från att doppa kåpan i vattnet och dricka en klunk färskt vatten. 
 • Fiska – det finns flera extra bra områden för fiske som dessutom finns utpekade på kartor. Fiske kan vara något av de mest rogivande av aktiviteter och dessutom ett bra sätt att öva upp tålamodet på. 

Många av aktiviteterna som du kan prova på i sälen under sommaren innehåller alltså precis som skidåkning under vintern fysisk aktivitet. Förutom lugn och ro får du röra din kropp vilket är väldigt hälsosamt i en värld där vi blir allt mer stillasittande. Det behöver inte vara ett intensivt träningspass för att du ska må bättre utan det handlar mer om att bli lite varm i kläderna.

Varför ska man åka till Sälen när många av aktiviteterna går att göra på andra ställen? För det första så är det värt att åka upp bara för att vandra bland fjällen och andas in den friska "dala-luften" men det som också gör aktiviteter som paddling och fiske ännu mer speciellt här uppe är att du blir avskärmad från vardagens stress och oljud. Det är helt enkelt ett sätt att inte bara titta på naturen utan också bli en del utav den. Vi rekommenderar att du använder mobilen så lite som möjligt under din tid hos oss för att få ut så mycket som möjligt av din upplevelse. Vi vill däremot opängtera hur viktigt det är att du tar med dig mobiltelefonen när du ger dig ut på fjällvandring eller cykling långt från andra människor som säkerhet. 

Sälen för företagsevent

Sälen associeras ofta med skidsemestrar för barnfamiljer men bara för att detta är vanligt så betyder det inte att man ska utesluta andra populära anledningar för besök. Till exempel så är sällenfjällen en perfekt destination för konferenser och andra företagsrelaterade resor. Om du åker till Stöten så kan du boka ett paket i förväg som du själv skräddarsyr. Det kan innehålla

 • En lyxig middag tillsammans vid topp-stugan med utsikt över fjällen som ni kommer till med snöskotrar från bergets rot.
 • Spa och en mängd behandlingar
 • Bastu och ångbad i kombination med isvak är det perfekta sättet att friska upp sig på efter en hård höst på kontoret tillsammans.
 • Skidåkning 
 • Gym & zumbapass
 • Vandring bland fjällen och genom skogarna
 • Team building-aktiviteter i ett sagolikt snölandskap kan aldrig gå fel.

Sälen konferens

Boende i Sälen?

Du har förmodligen sett bilder från folk som varit uppe i fjällen eller så har du varit där själv och på så sätt märkt att det finns många alternativ när det kommer till boendet. Alla har sina fördelar och det finns egentligen inget som är bäst även om prisnivån kan variera ganska drastiskt mellan de olika valmöjligheterna. De vanligaste boendeformerna i Sälenfjällen är

 • Stuga
 • Hotell
 • Vandrarhem
 • Lägenhet/Ski Lodge

Stuga

Att äga eller hyra stuga i Sälen är ett alternativ som många drömmer om när de tänker på att åka skidor under en vecka eller några dagar. Detta är förmodligen alternativet som närmast förknippas med snö och skidåkning och det är väl inte så konstigt; man hamnar mitt i naturen med snö att rulla sig i rakt utanför dörren. Om det finns en bastu i stugan så brukar det bli en favorit för barnen att springa ut och kasta sig i den kalla snön för att sedan snabbt stega in i bastun igen.

Har du dessutom lite is i magen eller helt enkelt inte har tid att planera en resa lång tid i förväg, kanske du bestämmer dig för att hyra stuga i sista minuten. På så sätt kan du nämligen spara dig en slant på såväl boende som hitresa.

Stuga Sälen

Hotell

Hotell har de flesta skidorter och det antalet som väljer detta alternativ växer snabbt. Den största anledningen till hotellens popularitet i Sälenfjällens olika orter är förmodligen bekvämligheten. De flesta fjällhotell har en rad bekvämligheter såsom:

 • Förråd för skidutrustning under kväll/natt eller när man inte åker
 • Bastu
 • Matbutiker
 • Restaurang
 • Bar/afterski
 • Skidshop & andra butiker
 • Skiduthyrning
 • Etc.

Vandrarhem

Detta är ett mer ekonomiskt alternativ och är därför extra populärt bland studenter och unga. Vandrarhem är perfekt för den som vill spara pengar och som inte har något problem med att inte kunna vara ifred helt och hållet. Ofta delar man kök och badrum och vilket gör att man blir mer nära de andra gästerna. Detta alternativ passar alltså olika bra beroende på vem man är och vilken typ av semester man är ute efter.  

Lägenhet

Att bo i lägenhet är kanske inte det första man tänker på när man hör ”boende i sälen”. Det är däremot ett väldigt bekvämt alternativ där du ofta får möjlighet till självhushåll och andra bekvämligheter.  Många gånger kan det precis som på hotell finnas tillgång till bastu och skidförvaring till alla boende vilket är väldigt skönt.

Förhoppningsvis har du nu en bättre känsla för vilken typ av boende som passar dig när du ska till Sälen nästa gång.

Skidutrustning

Du som har bestämt dig för att åka till sälen har förmodligen börjat fundera på vilken utrustning du kommer att behöva. En första avvägning kan vara mellan längdskidor och utförsåkningsskidor. De flesta som åker upp till sälen väljer åtminstone att åka utför och vissa åker dessutom längdskidåkning. Varför ska man då åka längdskidor; det går ju långsammare och är jobbigare?

 • Du ser miljöer som du inte hade sett annars. När du åker längdskidor så blir det lite tystare och mer stillsamt än det som du upplever i backen. Visst kan hög fart ge en frihetskänsla men att också staka sig fram längs ett spår bland träden och bländas av den glittrande snön som reflekterar morgonsolen kan vara en unik upplevelse.
 • Det är ett skönt sätt att aktivera musklerna i överkroppen på. När du åker utför är det mycket ben och rygg som jobbar men vid längdåkning får du betydligt mer träning i armarna. Många av oss tränar sällan denna del av kroppen och därför kan detta vara uppfriskande.
 • Om ni åker flera kan man prata under åkningen. Vid utförsåkning så kan man prata i liften men det är svårare medan man åker.

Så om det finns så många fördelar med längdåkning; varför ska man då skaffa liftkort?

 • Utsikten från toppen av fjälltopparna som du kommer upp till och får se gång på gång under utförsåkning är något gör kortet värt i sig. Utsikten kan upplevas med alla sinnena och ändå kan man sällan se sig mätt.
 • Utförsåkning ger dig en frihetskänsla som är unikt för åkning i backe. Farten och möjligheten att sicksacka sig fram, hoppa och snurra (om man gillar sådant) och mycket mer ger dig en känsla av oövervinnerlighet.
 • Det är inte lika fysiskt ansträngande. Självklart beror det på vilken åkstil man har men de flesta klarar att åka under en hel dag men samma sak kan inte sägas om längdåkning. För att få ut så mycket som möjligt av skidsemestern så är pisten ett måste. Det fina är att du ändå får en mycket bra förbränning under hela dagarna och i kombination med extra syre från att vara ute hela dagarna vilket gör din vecka i fjällen den perfekta hälsokuren.

Ska man hyra eller köpa skidutrustning?

Det är många som undrar om det bästa är att köpa eller hyra skidutrustning till skidsemestern. En tumregel kan vara att det är bäst att hyra om du behöver fråga; annars riskerar du att göra något fel när du köper. Det är till exempel väldigt viktigt att ha rätt storlek på pjäxor samt rätt längd till skidor. Om du inte är säker på hur du vill göra så kan du tänka på följande

Skidhyra Sälen

 • Är skidutrustningen till barn eller vuxna? För barn så är det nästan alltid ett bättre alternativ att hyra eftersom man fortfarande växer. Undantaget skulle vara ifall man åker många veckor varje år eller om man åker professionellt.
 • Är du kunnig på området? Om något fel uppstår vid åkning, t ex att kopplingen mellan pjäxan och skidan börjar sitta löst så är det betydligt enklare om du har hyrt. Då kan du bara gå in till skidverkstad/uthyrning (ofta ligger de på samma ställe) och så fixar du snabbt ett par nya skidor eller snowboard. Om du däremot köper kan detta bli jobbigare
 • Gillar du variation? Då rekommenderar vi att du hyr din utrustning. För dig som vill prova en blandning av snowboard och skidor eller kanske olika varianter av skidor, exempelvis tele-mark under någon dag, så är uthyrning det självklara valet. Det hade varit alldeles för oekonomiskt att köpa ett par av varje sort som du vill prova.

Att ta sig till Sälen

Snart finns det en flygplats i Sälen; närmare bestämt år 2019. Man har nu inlett byggandet och det nuvarande flygfältet är stängt. Förutom att terminaler, en stor start-och landningsbana och allt annat som tillhör en flygplats byggs så kommer även ett köpcentrum att byggas här. Du kommer att kunna flyga nationellt och internationellt flyg samt både reguljärt och charter till och från flygplatsen. Den kommer att ligga mitt i Sälen nära den norska gränsen och förändra möjligheterna  till att uppleva alpinskidåkning avsevärt.

Med buss

Du kan du ta dig till Sälen från stora delar av Sverige med

 • Swebus skidresor
 • Fjällexpressen
 • Skid-och badbussen Dalarna

Med tåg

Med SJ kan du också ta dig via tåg från stora delar av Sverige. Ibland kan du kombinera tågresan med buss och då kommer de ofta i anslutning på ett smidigt sätt vilket gör att resan som helhet går fort och enkelt. 

Med bil

Från Stockholm till Sälenfjällen med bil är det 41 mil om du tar den snabbaste sträckan. Detta kan kännas som det bästa alternativet men tänk på att många tänker likadant under högsäsong. Då kan det lätt bildas bilköer. Om du åker när det är högsäsongen så kan du åka via Gävle för att skippa den värsta fjälltrafiken.

Från Göteborg med bil är det 46 mil och då är det också den snabbaste sträckan. Det kan finnas andra vägar som är smartare om det skulle bli för mycket trafik men det brukar inte bli lika mycket köer som mellan Stockholm och dalarna även under skidåkningens högsäsong.

Tänk på detta under bilresan

Enligt Google Maps så tar det ca 5 h att köra från Stockholm och ungefär 45 min extra från Göteborg men tiden beror självklart på hur snabbt du kör och hur många stopp du tar. Det kan vara värt att ligga en bit under fartbegränsningen vissa sträckor där det är extra halt och/eller kurvigt. Tänk också på att ta regelbundna pauser för en säker bilkörning; det är dessutom trevligt att stanna på någon av vägkrogarna under vägens gång och njuta av ett skrovmål till lunch. Kom ihåg att resan är en del av upplevelsen och säkerheten går före tidseffektivitet.

Rastplatser

Du som åker från Göteborg kommer att passera Åmål om du tar den snabbaste vägen. Du som åker via Stockholm passerar Västerås, Fagersta, Ludvika och Malung (bland annat). Om du vill hitta något ställe inom någon specifik kategori kan du därför söka efter detta för dessa städer så hittar du något som är perfekt för din smak.

Vad ska man göra i bilen medan man åker?

Det finns många sätt att fördriva tiden på när man åker bil under längre sträckor. Att bara sitta stilla blir lätt tråkigt och är inget bra alternativ. Vissa tycker om att lyssna på ljudböcker eller bara sitta och prata. Bland det roligaste att göra, från och till åtminstone, är ändå att leka lekar:

 • Gul bil – leken går ut på att alla ska hålla ständig utkik efter gula bilar. Den som först ser en gul bil och säger frasen ”gul bil” får poäng. Ser man dessutom en VW bubbla så får man dubbla poäng
 • Ett skepp kommer lastat – leken går ut på att en person i bilen säger att ett skepp kommer lastat; följt av ett ord. Den person som är näst på tur ska då säga ett ord som börjar på den bokstav som föregående persons ord avslutas med. Man brukar i förväg bestämma en kategori; t ex att man bara får säga städer. Så om den första personen säger att ett skepp kommer lastat med Stockholm så kan nästa person säga att ett skepp kommer lastat med Malung. Där har vi en skojig lek som kan fördriva tiden under en längre tid. Ett skratt förlänger livet och förkortar resan.
 • Musikquiz – Leken går till så att man ska spela upp intron till olika låtar. Utmaningen är sedan att vara först med att gissa vilken låt som spelas. Extrapoäng delas ut om man dessutom kan artisten.

Det finns väldigt mycket att hitta på i Sälen och därför också många anledningar att åka. Se till att du har tittat ordentligt innan du väljer skidort så att du väljer den som bäst motsvarar dina förhoppningar och förväntningar.