Teambuilding övningar - 5 effektiva tips - Stöten i Sälen

Teambuilding övningar - 5 tips för bättre sammanhållning

Stärk sammanhållningen på företaget & prestera bättre

Att förstärka sammanhållningen i gruppen påverkar inte bara gruppdynamiken på ett positivt sätt, utan det kan också göra underverk för prestationen på arbetsplatsen. Vi tänkte därför dela med oss utav 5 enkla och roliga teambuilding övningar som garanterat förstärker gruppen och dess bedrifter! 

Konferenspaket hos Stöten i Sälen

Planerar ert företag för en konferens? Varför inte komma till oss på Stöten i Sälen, där ni kan dra nytta av konferenslokaler med plats för upp till 300 personer samt Sälens bästa skidåkning och många andra ativiteter. 

Vi hjälper till att skräddarsy ett konferenspaket som passar just dig och dina medarbetare!

Läs mer om våra konferensresor, kontakta oss vid eventuella frågor eller skicka en offertförfrågan

Varför ska man ägna sig åt teambuilding? 

De flesta utav oss spenderar mer tid på jobbet än vad de gör hemma. Att man trivs tillsammans med sina kollegor och har roligt på jobbet är därför oerhört viktigt. Trots detta så är det inte ovanligt att man inte trivs på sitt jobb och upplever att sammanhållningen i gruppen inte är som den borde. För att stärka teamkänslan kan ni därför genomföra enkla och roliga teambuilding övningar som alla kan vara med på!

Fördelarna med att ägna sig åt teambuilding är många och idag blir det ett allt viktigare inslag inom organisationer världen över. Inte nog med att det svetsar samman gruppen så bidrar det också till att kommunikationen sinsemellan kollegorna blir bättre och tydligare. Det medför också en ökande förståelse för hur stark ni är som grupp och hur era olikheter kompletterar varandra. Sist men inte minst bidrar det också till en ökad arbetsglädje hos medarbetarna.

Tips på teambuilding övningar

Som du märker är fördelarna med teambuilding många, men hur kommer man egentligen igång? Tursamt nog finns det många enkla övningar som går att genomföras både på och utanför jobbet: 

Tipspromenad med roliga påståenden

Ett bra sätt att bryta isen bland medarbetarna är att anordna en tipspromenad bestående av roliga påståenden om var och en. Be alla att skriva ner 2-3 roliga saker om dem själva och sammanställ sedan en tipsrunda där medarbetarna får gissa vem det handlar om.

Påståenden kan handla om i princip vad som helst - att man utövat någon speciell sport, ägt ett speciellt husdjur eller en pinsam situation man hamnat i. Exempelvis ”jag har svart bälte i karate”, ”när jag var liten hade jag en tam kråka” eller ”jag snubblade på scen när jag skulle prata på en konferens”.

En sanning och två lögner 

En annan bra övning som hjälper medarbetarna att lära känna varandra bättre är ”en sanning och två lögner”. Dela enkelt upp gruppen i par om två och två. Be dem därefter säga tre påståenden om sig själva – en sanning och två lögner. Den andra ska därefter gissa vilken utav påståendena som är sanna. 

Samarbeta utan att prata

För att förbättra gruppens samarbetsförmåga kan ni genomföra en övning där gruppen måste samarbeta för att lösa olika uppgifter. Det finns dock en hake – ni får inte prata med varandra.

Exempelvis kan ni försöka ställa er på ett led där den som är yngst ska stå först, därefter den som är näst yngst och så vidare. Det går också att ställa sig i ordning efter första bokstaven i ert namn eller också baserat på vem som har jobbat längst inom bolaget. Endast fantasin sätter gränser! 

Lagutmaning med tävlingsmoment

En rolig övning som också stärker samarbetsförmågan är att dela upp gruppen i två lag, låta vardera lagen bygga någonting och sedan tävla mot varandra. Hos oss på Stöten brukar vi vid konferenser anordna en teamaktivitet som vi kallar ”Build a bob”. Där blir medarbetarna indelade i par om två och två, med uppdraget att bygga sin egen kälke. Avslutningsvis sker en rafflande tävling! 

Namnlek med boll

Den kanske mest klassiska övningen när det kommer till teambuilding är en namnlek med boll. Övningen går helt enkelt ut på att ni ska ställa er i en ring, kasta bollar till varandra samtidigt som man säger namnet till den man kastar till. Vill ni öka pressen ytterligare kan ni addera fler bollar. 

Som du märker finns det gott om roliga teambuilding övningar som hjälper till att stärka gruppen. Känner ni att det dessutom är nödvändigt med en företagsresa/konferens, kan ni med fördel inspireras av våra företagsaktiviteter!