Hur åker man slalom?

Så introducerar du ditt barn till skidåkning?

Att introducera sina barn till skidåkning är både roligt och utmanande. Men hur lyckas man egentligen med detta på bästa sätt? I denna artikel tänkte vi dela med oss av våra bästa tips för att lära ditt barn åka utför.

När kan man börja åka skidor?

Alla föräldrar är troligtvis lite nervösa inför sina barns första introduktion till skidor. Man kanske är orolig för att de är lite för små och ömtåliga för att ge sig ut i backen. När man kan börja åka slalom är självklart högst individuellt, men generellt sett brukar de flesta barn kunna börja vid tre års ålder.

Vid denna tidpunkt har de flesta barn nämligen utvecklat den koordination och muskelstyrka som krävs för att stå, broms och svänga på skidorna. Som nämnts tidigare kan detta dock variera och vissa barn behöver vänta ytterligare ett tag innan de ger sig ut i backen. 

Även om barnen besitter rätt styrka och koordination handlar det i slutändan om vilja. Vill de inte lära sig att åka skidor kommer det hela att bli väldigt svårt. 

Vad ska man tänka på vid första åket? 

Det viktigaste att tänka på första gången ditt barn ska testa på skidor, är att ge det hela god tid. Jäkta inte. Redan när det är dags att ta på sig utrustningen bör detta göras i lugn och ro. Låt barnet bekanta sig med pjäxorna. Börja med att bara vänja dem med känslan av att ha pjäxorna på fötterna och vandra runt på golvet. 

När dem väl har bekantat sig med pjäxorna är nästa steg att göra dem bekväma med att stå på skidorna. Fäst pjäxorna i bindningen och låt dem stå på stället. Testa även gärna att dra barnet på platt mark med hjälp av en stav, rep eller liknande. På så sätt får dem en känsla av hur det kommer att vara i skidbacken. 

Vid detta tillfälle är det viktigt att kontrollera hur ditt barn reagerar. Är det roligt eller känner de sig rädda och otrygga? Kom ihåg att det i slutändan handlar om vilja. Det är viktigt att det inte blir ett tvång för barnet att fortsätta ifall de inte vill. 

Om barnet trivs med skidorna och tycker det hela är roligt, är nästa steg att provåka i en väldigt lätt sluttning. Var gärna två vuxna vid detta tillfälle. En som står med barnet vid starten och en som står några få meter nedanför för att ta emot. Se om de klarar av att hålla balansen på egen hand och ifall de tycker de är roligt. Öka därefter avståndet allt eftersom.

När dem väl har lärt sig att balansera och åka rakt fram, är det dags att börja öva på inbromsningar och svängningar. 

Skidskola – ett bra alternativ

Något som brukar vara väldigt fördelaktigt vid denna tidpunkt är att låta barnet gå i skidskola. Dels för att de får lära sig av rutinerade åkare, men också för att det blir väldigt roligt för dem att umgås med andra barn. Något som tenderar att ge dem en positiv upplevelse och ett snabbare inlärande.

Vid ett besök hos oss på Stöten i Sälen har alla möjlighet att delta i vår populära skidskola. Oavsett tidigare skidvana och ålder. De grupper som finns tillgängliga är: 

 

Att hyra eller köpa utrustning?

När det kommer till utrustningen brukar det löna sig att hyra skidor och pjäxor. Åtminstone i början när barnen är små och växer mycket. Självklart beror det också på hur mycket tid man spenderar i skidbacken. Spenderar ni två till tre veckor eller mer i skidbacken årligen kanske det är mer lönsamt att köpa egen utrustning. 

Som du märker finns det en mängd olika saker att tänka på när du ska introducera ditt barn till skidåkning. Det brukar dock bli väldigt kul, speciellt i efterhand när ni får åka utförs tillsammans. Om ni vill få en oförglömlig skidsemester, kan ni med fördel besöka oss på Stöten i Sälen. Vi ses i backen!