Den stora guiden om skidstavar, längd och material
Allt du behöver veta för den optimala staven!
Din skidstav kan vara helt avgörande för hela åkupplevelsen. Men hur hittar man rätt bland stavdjungeln? Med hjälp av några tips och råd gällande skidstavar, längd, material och mycket annat hoppas vi att du ska lyckas pricka in ett par grymma stavar med en gång!
Det vill du ha ut av din skidstav
Skidstaven fyller en mycket viktig funktion såväl i utförsåkningen som längdskidåkningen. När du åker utförs hjälper de till att hålla balansen och vid längdskidåkningen hjälper de till att bidra med kraft. Oavsett vad du ska använda dina stavar till så är det viktigt att du använder en som passar dig och din åkning.
Hur hittar man då den optimala staven? Nedan listar vi fyra områden som du bör prioritera lite extra:
- Styv
- Lätt
- Stark
- Skönt grepp
Styv - Du vill självklart inte ha en stav som böjer sig mitt under åket. Satsa därför på en riktigt styv stav.
Lätt - För att bli så effektiv som möjligt och orka hålla igång pendeln ska du välja en lätt stav.
Stark - Ju starkare stav du har desto hållbarare är den.
Skönt grepp - Det är självklart viktigt att din stav har ett skönt och ergonomiskt grepp. Tänk bara så många timmar du ska hålla runt det greppet
Det finns såklart mängder av olika stavar, i olika märken och av olika material. Just materialet är många gånger avgörande när det kommer till om din stav är bra eller mindre bra. Alla material har även olika egenskaper och fördelar och passar därför olika bra beroende på dina preferenser. Nedan berättar vi mer:
- Glasfiber
- Aluminium
- Komposit
- Kolfiber
Glasfiber - De lättaste stavarna tillverkas i glasfiber. Dock har de ofta dålig pendel och passar därför bättre till entusiasten än motionären.
Aluminium - Om du vill ha en tålig stav ska du välja en i aluminium. Tyvärr kan de upplevas som något tunga och är därför inte heller det mest optimala valet för motionären i längdskidspåret. Desto bättre passar de däremot i utförsåkningen.
Komposit - Stavar i komposit är en blandning av glasfiber och kolfiber. Detta är ett bra val för de flesta typer av åkare - både längd och utför!
Kolfiber - Vill du ha den bästa skidstaven är ska du välja en i kolfiber. Ingen stav är lika styv och stark som den i kolfiber. Perfekt för motionären!
Vilken modell eller vilket material som passar dig bäst beror helt enkelt på tycke, smak och självklart vilken typ av skidåkning du ägnar dig åt. Något annat som även är helt avgörande är skidstavens längd.
Så väljer du skidstavens längd
Att välja rätt längd på skidstaven kan vara knepigt, men det är också väldigt viktigt. Dels för att du ska få ut maximalt av din skidåkning men även för att inte riskera att du får en sämre hållning vilket kan riskera din säkerhet.
Men hur vet man då vad som är den perfekta längden? Svaret på den frågan är inte helt enkel, det beror nämligen mycket på din längd och dina preferenser. Därför kan vi bara dela med oss av generella rekommendationer.
Skidstavarnas längd är självklart olika beroende på vilken typ av åkning du ägnar dig åt. Nedan berättar vi mer:
Stavar för utförsåkning
En alpinstav, slalomstav eller skidstav för utförsåkning bör vara olika längd beroende på om du ska åka alpint, offpist eller freestyle. Du kan däremot utgå från en och samma metod för att hitta en generell längd på din skidstav:
- Ställ dig med rak rygg
- Vinkla armarna i 90 grader
- Mät avståndet mellan handen och golvet - lägg på cirka 5 cm (höjden på pjäxan)
Alpint - Utgå från metoden ovan så har du en generell längd på din stav
Offpist - Åker du mycket offpist kan du välja en något kortare stav
Freestyle - Välj gärna en lite längre stav än den för alpinåkningen
Stavar för längdåkning
Skidstavarnas längd vid klassisk åkning är generellt något kortare än staven för skate/fristil. Ett tips kan vara att utgå från den generella längden men sedan testa dig fram. Även ett par centimeter kan göra stor skillnad.
Klassisk åkning - Skidstavarnas längd bör vara ungefär 30 cm kortare än din kroppslängd.
Skate/fristil - Skidstavarnas längd bör vara cirka 20 cm kortare än din kroppslängd.
För juniorer rekommenderar vi en stav som är något kortare än rekommendationerna ovan.
Avslutningsvis
Där har du det! Våra bästa tips när det kommer till allt som rör skidstavar, längd och material. Är du ändå osäker? Välj då hellre en något längre stav och såga av den efter behov. Självklart rekommenderar vi alltid att du testar dina stavar innan du bestämmer dig för ett par. Det är först då som du vet om de känns bra i handen, längdmässigt och viktmässigt.
Visst vet du om att du kan göra just detta i vår skidbod? Där har du även möjlighet att hyra all utrustning inför din skidsemester!